6 april 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Oeps, dat zullen ze aan de Belgische en Nederlandse kust niet graag horen. Ondanks het uitblijven van grootschalige periodes met sneeuw en strenge vrieskou is de temperatuur van de Noordzee opmerkelijk kouder tegenover 2014 (zo’n 2 tot 3 graden). Het nadeel van een ‘te koude Noordzee’ is het gevaar op mist in de maanden maart, april en mei. Situaties waarbij het in het binnenland dan vlot 20°C wordt en aan de kust slechts 10°C zijn dan geen uitzondering.

Wat de invloed op de zomer van 2015 zal zijn, daar schrijven we ook een klein stukje over. Dat is immers afhankelijk van heel wat meer factoren.

ligging noordzee

Gevaar voor mistvelden tijdens het voorjaar

Wanneer stelt het gevaar op mistvelden zich het meest? Dat is wanneer de weerkaarten zinspelen op een zuidwestelijke luchtcirculatie die van nature al een beetje is opgewarmd in de bovenste luchtlagen (logisch, want in het zuiden van Europa is het altijd iets warmer ter vergelijking van het noorden). Deze warme lucht strijkt vervolgens over een koelere Noordzee waardoor er waterdruppeltjes ontstaan en de relatieve luchtvochtigheid hoog is. Vanaf 90% of meer is er een grote kans dat er zich over een groot gebied van de Noordzee mistvelden gaan vormen.

nevel en mist

Stel nu dat deze luchtcirculatie uit het zuiden niet sterk genoeg is (1/2 Beaufort), dan kan de wind aan de Belgische/Nederlandse kust vanaf de Noordzee richting het binnenland waaien. We heten dit de traditionele zeebries. Hierdoor gaat de bewolking (mistvelden) binnenschuiven en mogen ze hoge temperaturen vergeten. Dit is een jaarlijks fenomeen dus niet zo bijzonder. Enkel heel vervelend voor de horeca aan de kust. Later in het weerkundig jaar warmt de Noordzee opnieuw geleidelijk op waardoor de kansen op zeemist verminderen. Gelukkig maar.

Ook stormjagers in de Benelux zien het liever anders

Liefhebbers van onweer noemen zich in België, Nederland meer en meer ‘echte’ stormchasers. Weersverwachtingen opmaken, radar analyseren en graag zo dicht mogelijk bij bijzondere wolkenformaties komen. Dat is het doel van een stormjager.

Ook NoodweerBenelux maakt zich al geruime tijd klaar om het nieuwe seizoen van bliksem en natuurgeweld aan te vatten (traditioneel begin ergens eind april, mei). Wij zien deze huidige stand van zaken ook niet zo graag. Een te koude Noordzee werkt negatief op de hoeveelheid onstabiliteit (CAPE) die later boven het westen van de Benelux kan ontstaan. Meer info over het begrip CAPE via: extreem weer gids.

Bijkomend probleem is dat de gebieden grenzend aan de Belgische kust vaak net niet profiteren van deze CAPE en dus de meeste onweersbuien enkele kilometers verder zien ontstaan. Mensen in de buurt van de westhoek kunnen misschien tijdelijk verhuizen naar de hotspot voor onweer (centrum en het oosten van het land).

bliksemdata Benelux

Temperatuur Noordzee & invloed op de zomer van 2015

Op onderstaande weerkaarten wordt de temperatuur van de Noordzee berekend. Op deze website/weerblog hebben we ook een linkje staan naar de website die deze data gratis vrijgeeft. De moeite waard om het even te checken via de pagina: temperatuur Europa. De eerste kaart toont de situatie in 2014, de tweede kaart analyseert de huidige situatie in 2015.

temperatuur noordzee april 2014

tempertuur noordzee april 2015

Heeft deze temperatuur van de Noordzee ook haar invloed op de zomer van 2015? Daar kunnen we eigenlijk snel op antwoorden: neen. Mits de kans op een zeebries tot laat in het voorjaar/begin van de zomer hoeven ze aan de Belgische en Nederlandse kust niet meteen te wanhopen. Het mooie weer wordt nog steeds gemaakt door een zuidelijke luchtcirculatie.

Bij de juiste positie van een hogedrukgebied komt de wind dus uit de goede richting om het overal warm tot tropisch te maken. En hoe sneller de temperatuur de komende weken kan oplopen, hoe sneller het verschil tussen 2014 en 2015 tot een minimum wordt beperkt. Wij gaan alvast het één en het ander regelen met de weergoden hierboven 😉

Onderstaande experimentele data is zelfs gunstig voor de komende zomerperiode. Europa kleurt vrij rood met percentages waarbij we vooral kijken naar onze regio. Volgens het IRI bestaat de kans (20 tot 45%) op een warmer weertype dan normaal. Qua neerslag lijken we rond de normaal te draaien (waarbij extremen natuurlijk perfect mogelijk zijn, droogtes en wateroverlast). We houden dit de komende maanden voor jullie in de gaten.

update zomerverwachting 2015

Delen


Verder lezen

Alles bekijken