11 april 2014 - 2 min. lezen 1 reacties

Weinig sneeuw en vrieskou in de voorbije winter hebben ervoor gezorgd dat onze Noordzee haar hoogste temperatuur in jaren heeft bereikt. Sinds 2009 is de temperatuur niet meer zo hoog geweest als vandaag het geval is. Uit recente metingen blijkt zelfs dat we in vergelijking met het erg koude jaar 2013 zo’n 5 tot 6 graden meer halen langs de Belgische en Nederlandse kust (zie zwarte lijn).

De invloed van deze hoge temperaturen was tot voor kort nog niet geheel duidelijk. Mogelijk dat het westen van het land, indien de trend zich doorzet de komende maanden, ook meer zomerse stortbuien te verwerken krijgt.

Temperatuur van de Noordzee

temperatuur van de Noordzee in 2014

Invloed van de Noordzee op buien

De invloed van warm zeewater mag niet onderschat worden. Denk maar eens aan de talrijke buien die in het najaar aan onze kust ontstaan. In het binnenland is het dan vaak droog terwijl polaire luchtmassa’s uit het noorden in combinatie met het warme zeewater flinke buien aan de kust veroorzaken. In het weerbericht wordt dan vaak gesproken over een groot verticaal temperatuurcontrast (bijvoorbeeld: -30°C op 5.5 km hoogte en een temperatuur van het zeewater van 15°C). Het contrast bedraagt maar liefst 45°C en dat levert forse buien op (met eventuele waterhozen).

Minder kansen op zeemist?

In het voorjaar wordt de kustzone vaak geplaagd door zeemist/zeevlam. Deze lage bewolking ontstaat in de namiddag boven de Noordzee wanneer het Europees continent lekker aan het opwarmen is. Door de aanlandige wind wordt deze zeemist de kustzone ingeblazen met vaak erg koude synoptische situaties. Maar wat gaat er gebeuren nu de Noordzee eigenlijk veel warmer is dan normaal? De kans op zeemist lijkt bijgevolg af te nemen.

Grotere kans op onweer in het westen?

In de zomerperiode wordt het westen gekenmerkt door een veelal lagere maximumtemperatuur. Dat komt door de geografische ligging en de invloed van het ‘koelere’ Noordzeewater. In woelige periodes met onweer ontsnappen de provincies in het westen vaak aan het grootste onheil net omdat deze omgeving tijdig wordt afgekoeld. Het centrum en het oosten blijven langer in de warmere lucht waardoor onweersbuien kunnen blijven groeien.

Laten we nu uitgaan van de hypothese dat als het Noordzeewater warmer wordt, het ook in het westen langer warm blijft en onweersbuien ook daar langer hun liedje kunnen uitzingen. Een gekke denkpiste of gewoon een logisch gevolg? Wie zal het zeggen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken