2 april 2013 - 2 min. lezen 6 reacties

Kustbewoners van België en Nederland zullen zich de komende maanden schrap mogen zetten. In dit artikel analyseren we de temperatuur van het zeewater van de Noordzee. Daarin stellen we vast dat deze actueel (begin april) een 5 tot 6 graden lager ligt dan in 2012. Hieronder vindt u het kaartje waar de actueel temperatuur van de Noordzee werd gemeten (Zandvoort – westen van Nederland).

Temperatuur zeewater Noordzee

zeewater noordzee 2013 is koud
De zwarte lijn stelt de actuele temperatuur in 2013 voor.

We zien een groot verschil met vorig jaar (gele lijn) toen we al ruim 7°C hadden bereikt. Voor het verdere verloop dit voorjaar en tijdens de zomer kan deze lagere temperatuur een grote invloed hebben op de 2 m temperatuur. Natuurlijk is het mogelijk dat april en mei iets warmer dan gemiddeld zullen verlopen met een snelle inhaalbeweging richting normale waardes. Dat moeten we voorlopig nog afwachten.

Wat is zeemist – zeevlam?

Als warme lucht uit het zuiden (Frankrijk) over koudere oppervlakten stroomt (in dit geval de Noordzee) wordt er mist gevormd boven de waterpartijen. Is er in de namiddag een kleine zeebries aanwezig, dan wordt deze mist het land opgedreven (zeevlam).

Vaak zakt de temperatuur vlak aan zee dan met 5 tot 10 graden terwijl het in het binnenland nog gemakkelijk tropisch kan worden. In het voorjaar, maar vooral in de zomerperiode een vaak voorkomend fenomeen dat tot heel wat ongenoegen leidt.

Het woord zeevlam werd vroeger in de volksmond gebruikt doordat de opkomende mist het gevoel van brand wekte. Deze ging als het ware alles verbranden aan de kustlijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen