1

Niet alleen op de Atlantische Oceaan komt het orkaanseizoen flink op gang, ook in het noordwestelijk deel van de Stille Oceaan gaat het de afgelopen weken flink tekeer. Eerder al kwam het tot de zeer zware tyfoons Hinnamnor en Nanmadol, die vooral Oost-Azië zwaar troffen. Momenteel is een volgende supertyfoon op weg naar het noorden van de Filipijnen. Supertyfoon Noru (in de Filipijnen bekend onder de naam Karding) sterkte in de 36 uur voor de landfall onverwachts enorm aan en zorgt voor veel problemen op de Filipijnen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Extreem snelle intensivering tot supertyfoon Noru

De Japanse Meteorologische Dienst (JMA) is officieel verantwoordelijk voor de monitoring van tropische cyclonen in het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan. Op vrijdag 23 september leek er nog weinig aan de hand. De weerdienst hield (toen nog) tropische storm Noru in de gaten en kwam met een verwachting waarin Noru zou pieken als tyfoon voordat deze aan land zou gaan in de Filipijnen rond zondag 25 september 2022. Hierbij behoorden windsnelheden van categorie 1 of 2 op de schaal van Saffir-Simpson.

Ook de Filipijnse nationale weerdienst PAGASA volgt tropische cyclonen die in de buurt komen van het Zuidoost-Aziatische land nauwkeurig op. Zodra een tropische cycloon (ongeacht de sterkte) in de Phillipine Area of Responsibility (PAR) komt, geeft PAGASA deze een naam. ‘Karding’ was de volgende naam op het lijstje en werd zodoende aan deze storm gegeven.

Echter, de tropische storm begon zich op zaterdag 24 september (lokale tijd) ineens razendsnel te ontwikkelen. Binnen een periode van 24 uur trad er rapid intensification op. Het criterium daarvoor werd ruimschoots gehaald. De belangrijkste redenen waren te vinden in de geringe hoeveelheid windschering en de zeer hoge ocean heat content ten oosten van de Filipijnen.

De intensivering was bijna ongekend. In 24 uur tijd steeg de windsnelheid (10-minuut gemiddelde) van 100 km/u tot 195 km/u. Op basis van windsnelheden over 1 minuut gemiddeld, ging Noru in slechts 12 uur tijd van 120 km/u naar 250 km/u en daarna zelfs nog iets hoger. Zo’n snelle intensivering werd slechts een paar keer eerder waargenomen.

Hoge stormvloed en zeer zware windstoten

Als gevolg van de onverwachte rapid intensification, kwamen de voorbereidingen en evacuaties pas laat op gang. Gelukkig zwakte de tyfoon licht af voordat deze op zondag 25 september aan land ging in de Filipijnen. Naast de extreme windsnelheid en de vele neerslag vormt een hoge stormvloed ook nog een probleem in de laaggelegen kustgebieden.

Ook in de hoofdstad Manilla wordt met argusogen gekeken naar supertyfoon Noru. In de stad is een level 5 waarschuwing afgegeven voor windsnelheden als gevolg van de tropische cycloon. De agglomeratie van Manilla telt bijna 13 miljoen inwoners en ligt niet ver van de verwachte route van Noru over het eiland Luzon.

Later komt Vietnam aan de beurt

Nadat supertyfoon Noru de Filipijnen heeft verlaten, zal deze in afgezwakte vorm weer boven warm zeewater terecht komen. Daarna lijkt het erop dat de tyfoon blijft doorbewegen richting het westen. Ook boven de Zuid-Chinese Zee is het zeewater warm, maar er is wel iets meer windschering. Waarschijnlijk moet Vietnam ook rekening houden met een landfall van de tyfoon. Het zou dan gaan om windsnelheden rond het oog van zo’n 150 km/u en windstoten tot 215 km/u.

Supertyfoon Noru trekt op 25 september over Luzon en zal daarna over de Zuid-Chinese Zee naar het westen trekken. (CIMSS)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken