3 september 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De zomer loopt op zijn einde voor het noordelijk halfrond. Dat betekent dat de lucht langzaam weer gaat afkoelen. De zee heeft echter een grotere warmtecapaciteit en is bijna op zijn warmst. De meeste en heftigste orkanen en tyfoons komen dan ook in dit jaargetijde tot ontwikkeling. Momenteel raast ten oosten van Taiwan tyfoon Hinnamnor rond. Deze werd eerder al de sterkste tropische cycloon van 2022 (tot nu toe). Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zwaarste tropische cycloon van 2022 tot nu toe

Supertyfoon Hinnamnor ontstond op 28 augustus uit een storing op de Grote Oceaan ver ten zuidoosten van Japan. Deze storingen migreren vaak van oost naar west over de Stille Oceaan en soms kan een storing zich verder ontwikkelen. Alleen onder de juiste omstandigheden kan zo’n fenomeen uitgroeien tot een tyfoon. Het zeewater moet een hoge temperatuur hebben van minimaal 26 à 27°C. Daarbij geldt over het algemeen dat de orkanen sterker worden boven warmer zeewater. Dat komt omdat de ocean heat content daar hoger is. Met andere woorden, er is meer potentiële energie die de cycloon kan opnemen.

Daarnaast moet er niet te veel verticale windschering zijn. Anders kan de cycloon zijn structuur niet behouden. Als derde voorwaarde geldt dat het systeem niet te dicht bij de evenaar moet komen. Daar is de corioliskracht (bijna) nul. Die kracht is nodig voor de roterende bewegingen binnen een orkaan of tyfoon.

In de trekrichting van de storing waren de omstandigheden vrijwel perfect. De zeewatertemperatuur bedraagt er 29 à 30°C. Verder was er nauwelijks windschering. De storing werd al snel een tropische storm en kreeg de naam ‘Hinnamnor’. Ook verder naar het westen bleven de atmosferische omstandigheden gunstig. Hierdoor groeide Hinnamnor heel snel door. Na een periode van rapid intensification was het systeem op 29 augustus al een tyfoon met windsnelheden behorend tot de derde categorie op de schaal van Saffir-Simpson.

Tyfoon Hinnamnor sterkte in de 24 uur daarna nog verder aan. Op 30 augustus bereikte de storm zijn hoogtepunt. Hinnamnor was toen een supertyfoon geworden, equivalent aan een categorie 5 orkaan. De windsnelheden liepen op tot bijna 200 km/u (10-minuut gemiddelde). Daarmee is Hinnamnor ook de sterkste tropische cycloon van 2022 tot nu toe.

Koers naar het noorden

Op zaterdag 3 september lag tyfoon Hinnamnor ten oosten van Taiwan. De windsnelheden bedragen ongeveer 150 km/u met windstoten van ruim 200 km/u. Nadat de storm een tijdje nauwelijks bewoog, zal de koers de komende dagen naar het noorden buigen.

Eerst heeft Taiwan nog met tyfoon Hinnamnor te maken. Daarna is de Chinese oostkust aan de beurt. In de tussentijd is er opnieuw weinig windschering en warm zeewater, waardoor Hinnamnor kan intensiveren. De verwachting is dat de windsnelheden toenemen tot 165 km/u op maandag 5 september. Later buigt de cycloon af naar het noordoosten. Onder meer Zuid-Korea en Japan mogen dan rekenen op veel neerslag en forse windstoten.

Tyfoon Hinnamnor is inmiddels afgebogen naar het noorden en trekt ten oosten van China langs. Daarna buigt de storm af naar het Koreaanse schiereiland. (CIMSS)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen