24 september 2022 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Het is druk op de Atlantische Oceaan. We beleven momenteel de piek van het orkaanseizoen en dat vertaalt zich in tropische stormen, talrijke waves met onweersbuien en flink wat risico’s op schade. Nu orkaan Fiona haar transitie maakt naar extra-tropische storm en richting het noorden afbuigt, is het uitkijken naar een nieuwe tropische storm. Mogelijk dat Florida na het weekend rekening moet houden met orkaan IAN. Deze storm bevindt zich momenteel nog in de buurt van Jamaica maar zal geleidelijk afbuigen naar het noorden en aansterken.

Hoe ervaren we de intensiteit van orkanen?

Route tropische storm IAN onzeker

Weerdiensten en weermodellen breken zich momenteel het hoofd over de exacte trekrichting van deze tropische storm IAN. Het Amerikaans en Europees weermodel hebben beiden subtiele verschillen in de opname van de tropische storm binnen het complex stromingspatroon. Daarvoor moeten we niet alleen kijken naar de verplaatsing van het systeem ten zuiden van de Caraïben, maar ook naar de interactie van de trog boven Noord-Amerika. Afhankelijk hiervan wordt tropische storm straks een hurricane met een ‘direct hit’ voor de regio van Florida. Dat zou uiteraard desastreus zijn!

Trekrichting tropische storm IAN die later aansterkt tot hurricane

Het befaamde National Hurricane Center (NHC) van het NOAA heeft momenteel de bijzonder moeilijke taak om mensen in te lichten over het traject van deze tropische storm. Op bovenstaand plaatje zien we dat deze hoogstwaarschijnlijk ten zuiden van Jamaica zal trekken en vervolgens zal afbuigen naar het noorden. De windschering die op dit moment nog de activiteit van de storm onder controle probeert te houden, zal ook afzwakken. Een verdere activatie is dus te verwachten na het weekend.

Invloed van zeewater boven Golf van Mexico

Naast het traject moeten meteorologen en weermodellen ook een inschatting maken van de kracht van deze tropische storm, later orkaan. Op dit moment kiest het NHC eerder voor een conservatie uitdieping van het systeem en de daarbijbehorende gemiddelde windsnelheden. Er is ongeveer 40% kans dat orkaan IAN over gemiddeld 1 minuut windsnelheden kan produceren tot 120 km/u.

De windstoten liggen uiteraard een pak hoger. Omdat we nog steeds 5 dagen verwijderd zijn van de verdere ontwikkeling van het systeem kan dit percentage nog stijgen of dalen.

Er is 40% kans op gemiddelde windsnelheden tot 120 km/u, gemeten over een tijdspanne van 1 minuut.

Voor de ideale ontwikkeling van een orkaan moeten we zeker ook de temperaturen van het zeewater analyseren in de Golf van Mexico. We zien dat het zeewater momenteel een temperatuur heeft van 29°C. Dat is een ideale waarde voor de extra voeding van een tropisch systeem. Er kan veel vocht worden opgepikt en de intensiteit van de onweersbuien rondom het oog wordt gewaarborgd.

Een nadeel kan evenwel de passage zijn over het westen van Cuba. Het is algemeen geweten dat orkanen verzwakt worden door de frictie/wrijving met het vaste land. Dit lijkt echter maar tijdelijk.

Na passage van de kern van IAN over het westen van Cuba, kan het systeem extra energie verzamelen ten zuidwesten van Florida. De zeewatertemperatuur stijgt naar 29°C.

Golven tot 6 m hoogte

Naast de windstoten en de regenval die gepaard gaan met tropische stormen, moet men ook rekening houden met hoge golven. Bij de extra-tropische storm Fiona konden de golven in de buurt van Nova Scotia (Canada) pieken naar 14m hoogte.

Als de orkaan IAN zich verder kan ontwikkelen komende uren en dagen, dan moeten ze ten zuidwesten van Florida rekening houden met golfhoogtes tot 6 m. Het spreekt voor zich dat dit de nodige problemen kan opleveren voor de scheepvaart.

Samen met de landfall van orkaan IAN verwachten we ook een stevige toename in golfhoogte

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken