19 januari 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Stormsituaties doen zich niet alleen voor in de herfstperiode, maar kunnen ook in de winter ontstaan. De verklaring kunnen we zoeken in de actieve straalstroom die op de Atlantische Oceaan wordt veroorzaakt. Wanneer koude lucht nabij Groenland richting het zuiden zakt en in botsing komt met zachte lucht nabij de Azoren wordt een sterke straalstroom veroorzaakt. Deze straalstroom of jetstream kan lagedrukgebieden explosief doen ontwikkelen. In 2007 gebeurde dat ook met storm Kyrill die grote schade heeft veroorzaakt in West en Centraal Europa.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Storm Kyrill op de weerkaarten

Om een stormsituatie goed in te schatten kijken meteorologen wereldwijd naar diverse weermodellen. Het weermodel dat we gebruiken voor de heranalyse is het Amerikaans weermodel GFS. In dit weermodel zien we duidelijk de zeer koude uitstroom van arctische lucht nabij Groenland en de krachtige straalstroom. Op 18 januari 2007 was er ook reeds een stormdepressie actief boven het Verenigd Koninkrijk.

  • Welke extreme weerfenomenen komen er nog meer voor op aarde? Lees er meer over in dit boek!
Uitstroom van arctische lucht boven Groenland en een hogedrukgebied met kern boven Spanje bevorderen een actieve straalstroom. Storm Kyrill wordt geboren op 18 januari 2007

Enkele uren later trekt de stormdepressie over de Noordzee en wint nog iets aan kracht. Vooral tijdens de passage van het koudefront in de namiddag neemt de kans op hevige windstoten extra toe. Uiteindelijk worden er windstoten gemeten tot 115 km/u over Belgische grondgebied. Een lokale uitschieter tot 130 km/u over de Ardennen topt de meetreeks. In Nederland werden op grotere schaal windstoten gemeten boven 120 km/u

Enkele uren later kwam het stormveld op de Benelux te staan. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) liggen zeer kort op elkaar. Het stormveld oefende haar invloed uit op een groot deel van de Benelux.

Weeralarm en chaos op de weg

Het KNMI in Nederland had reeds op 17 januari 2007 een weeralarm afgekondigd voor forse windstoten. Het is hoogst uitzonderlijk dat een weersinstituut zo snel een weeralarm afkondigt. Op een gegeven moment kon de website van het KNMI de toevloed van ongeruste burgers niet langer slikken. Meerdere websites werden dan ook onbeschikbaar voor verdere informatie-overdracht.

Het KNMI kwam met een weeralarm opzetten op 17 januari 2007 voor een zware storm en zeer zware windstoten. Vooral tijdens de passage van een actief koufront kon er stormschade ontstaan.

Windstoten storm Kyrill

Uit de meetgegevens blijkt dat het om een pittige storm ging met windstoten op veel plaatsen ruim boven 100 km/u. In de Kanaalregio werd een uitschuiver gemeten tot 140 km/u. In Nederland en delen van Duitsland werd gepiekt naar 130 km/u. Vooral het gebied waarin de storm zo hevig kon uitpakken is opmerkelijk en doet denken aan eerdere stormsituaties zoals oktober 2002 en januari 1990.

  • Met dit weerstation kun je naast temperatuur en neerslag ook de windsnelheid meten!
West-Europa werd op 18 en 19 januari 2007 gegeseld door een flink windveld dat op meerdere plaatsen schade heeft veroorzaakt. In Duitsland werd 144 km/u gemeten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen