16 april 2021 - 5 min. lezen
311 reacties 311

De maand april verloopt tot nu toe aan de koude kant. Van de aprilse grillen zijn we voorlopig wel verlost, maar het is nog steeds vrij fris voor deze tijd en structureel lenteweer laat voorlopig nog op zich wachten. De komende dagen wordt het stilaan wel opnieuw wat zachter. Zaterdag is de beste dag van het weekend met veel zon en binnenlandse stapelwolken. Zondag is er meer bewolking en kans op een spatje neerslag. Begin volgende week klimmen de temperaturen verder richting 15°C en meer, maar wordt het onstabieler met buien en zelfs kansen op onweer. Het weerbeeld voor het tweede deel van de week is vooralsnog onzeker. Wordt het opnieuw kouder of blijft het lenteachtig?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Stilaan zachter, maar onstabiel met kans op onweer

Analyse van de hoogtekaarten

De komende dagen bevinden we ons in een polaire, licht onstabiele luchtsoort uit het noorden tot noordoosten. Op hoogte liggen er geen noemenswaardige structuren boven onze contreien. Ten westen van de Lage Landen ligt een rug van hoge druk, die aansluiting maakt met een hogedrukrug boven Scandinavië (Scandihoog). Ten zuidoosten van de Benelux bevindt zich een diepe trog in de buurt van het Middellands Zeegebied. Een frontale zone daaraan verbonden, zal zondag voor meer bewolking zorgen vanaf het noordoosten, met her en der ook wat gedruppel. Begin volgende week bereiken koudere bovenluchten ons, waardoor het onstabieler wordt met buien en zelfs kansen op onweer. Het is zeer rustig, met zeer weinig stroming in de atmosfeer.

Vanaf maandag worden de bovenluchten kouder en vergroot de onstabiliteit.

Zaterdag beste dag van het weekend

Zaterdag krijgen we een mooie aprildag. Er is veel ruimte voor de zon, en in de loop van de dag kunnen er in het binnenland ook wat stapelwolken ontstaan. Dat zijn de typische “mooiweerwolken”. De stapelwolken zullen echter minder talrijk zijn dan de afgelopen dagen, waardoor de zon nog steeds de bovenhand zal hebben. In de kustregio’s zijn er geen stapelwolken, met veel zon, maar is er regionaal wel kans op zeemist die vanaf de Noordzee kan binnendrijven. De temperaturen lopen op tot 13°C in het binnenland en schommelen tussen 8 en 10°C elders. Er staat een overwegend matige en aan de kust soms vrij krachtige noordoostenwind, die het wat frisser zullen doen aanvoelen.

  • Er zijn een aantal gloednieuwe weerkaarten beschikbaar op de site! Go check ik out!

Zondag is er nog wat zon mogelijk tijdens de eerste uren van de dag, maar al snel neemt de bewolking toe vanaf het noordoosten. Een verzwakte storing trekt dan over, en er is ook kans op wat gedruppel her en der, vooral in de oostelijke regio’s. De neerslaghoeveelheden zouden echter beperkt blijven en op veel plaatsen zou het zelfs droog blijven. De maxima lopen op naar waarden tussen 10 en 14°C in het binnenland en tussen 6 en 9°C in de Ardennen en in de kustregio’s. De wind doet het kalmer aan dan op zaterdag, waardoor het wat minder fris aanvoelt.

De nachten verlopen ook iets minder koud en de nachtvorst verdwijnt in de laaggelegen gebieden. In de Ardennen is nog steeds lichte vorst mogelijk.

Begin volgende week onstabiel met buien en kans op onweer

Begin volgende week worden de bovenluchten wat kouder. Op neushoogte wordt het wel zachter en stijgen de temperaturen dan stilaan naar waarden tussen 13 en 17°C. Het contrast met de koudere bovenlucht (-26/-28°) zorgt ervoor dat de onstabiliteit toeneemt (lichte opbouw van CAPE) en er makkelijk buien kunnen ontstaan. Zowel op maandag als dinsdag mogen we dan ook buien verwachten. Die buien kunnen lokaal stevig uit de hoek komen en voor veel regen op korte tijd zorgen, aangezien er zeer weinig stroming in de atmosfeer zit en de treksnelheid van de buien laag ligt (type pulsebuien). De onstabiliteit lijkt zelfs dermate hoog te liggen om onweer te doen ontstaan.

Wat brengt de lange termijn?

Wat het weer daarna zal brengen is nog koffiedik kijken. De temperatuurpluimen tonen vanaf woensdag een grote onzekerheid. Het Europese weermodel kwam vanmorgen met een koude operationele run, met temperaturen die opnieuw onder 10°C zouden dalen. Deze run lijkt echter een koude uitbijter in het ensemble. Heel wat leden kiezen immers voor zachtere scenario’s. Ook GFS toont onzekerheden, maar deze opteert wel voor een iets zachter scenario. De komende dagen zullen meer duidelijkheid scheppen daaromtrent. Blijven we voorlopig geplaagd door de aanhoudend noordelijke luchtstromingen, of kan het tij stilaan keren richting stilaan zachter lenteweer? Ik denk het eerste, maar ik vermoed dat velen hopen op het laatste…

weerpluim EC
weerpluim GFS

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken