1

Recente studies hebben uitgewezen dat er in 2021 beduidend meer onweer gesignaleerd werd boven de Noordpool dan in het verleden. Dat is voor wetenschappers behoorlijk interessant en tegelijkertijd ook waarschuwend nieuws. Om onweer te genereren is er namelijk energie nodig en die energie kan opgewerkt worden door onstabiliteit. Wanneer warmere luchtmassa’s in aanraking komen met koudere luchtsoorten, ontstaan onweersbuien. Het feit dat er meer onweer ontstaat boven de Noordpool betekent dus dat de warmere lucht verder noordwaarts kan opschuiven.

Volg onze weerupdates ook via Facebook en Twitter

Toename bliksemactiviteit sinds 2013

Op onderstaande afbeelding zien we op de horizontale as de jaartallen. Op de verticale as zien we de hoeveelheid bliksemontladingen geregistreerd door een GLD360-bliksemdetector. Opvallend is dat de kleuren blauw, oranje en grijs vrij stabiel blijven sinds 2012. De bliksemactiviteit elders ter wereld is dus niet significant toegenomen. Boven 80° N en 85° N zien we een sterke toename sinds een aantal jaren.

Stijgende trend van bliksemontladingen boven de Noordpool (vaisala.com)

Waar onweert het het meest in de wereld?

Uit de studie van Vaisala is ook gebleken dat Brazilië momenteel de koploper is met de hoogste bliksemontladingen in 2021. Er werden meer dan 225 miljoen bliksemontladingen geregistreerd door het meetnetwerk. Op de 2e plaats volgt Amerika met 194 miljoen bliksemontladingen. De top 3 wordt afgesloten door Congo (Afrika) met ruim 180 miljoen bliksemontladingen. De verklaring voor zoveel onweer in centraal Afrika is niet echt uitzonderlijk. Er is veel vocht en onstabiliteit aanwezig in de tropische gebieden. De ingrediënten die uiteraard essentieel zijn voor klank- en lichtspel.

Op de wereldwijde bliksemkaart is te zien dat vooral het centrale deel van Afrika en delen van Amerika zeer gevoelig zijn voor onweersbuien. Ook de omgeving in China en de regio rond Indonesië zijn gevoelig voor heel wat bliksemontladingen.

Hotspot onweer in Noord-Amerika?

Onderliggend aan het onderzoek werd ook gekeken naar Noord-Amerika en de bliksemactiviteit. Daar valt op dat de westelijke gebieden beduidend minder elektrische activiteit door onweer mogen verwachten. Boven het centraal en oostelijk gebied van Noord-Amerika is er beduidend meer onweer actief. Dat hangt samen met het jaarlijks tornadoseizoen wanneer warme luchtmassa’s uit de Golf van Mexico naar het noorden trekken en koudere lucht uit Canada afzakt. Op de scheidingslijn van beide luchtsoorten worden zware onweersbuien gecreëerd.

Volgens Vaisala komt vooral het zuidoosten van Noord-Amerika uit de verf als het aankomt op actieve onweersbuien. Bliksemjagers weten alvast waar ze het meeste onweer in Amerika kunnen vinden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken