Sterke toename van bliksemactiviteit boven de Noordpool
Recente studies hebben uitgewezen dat er in 2021 beduidend meer onweer gesignaleerd werd boven de Noordpool dan in het verleden. Dat is voor wetenschappers behoorlijk interessant en tegelijkertijd ook waarschuwend nieuws. Om onweer te genereren is er namelijk energie nodig en die energie kan opgewerkt worden door onstabiliteit. Wanneer warmere luchtmassa’s in aanraking komen met koudere luchtsoorten, ontstaan onweersbuien. Het feit dat er meer onweer ontstaat boven de Noordpool betekent dus dat de warmere lucht verder noordwaarts kan opschuiven.
Volg onze weerupdates ook via Facebook en Twitter
Toename bliksemactiviteit sinds 2013
Op onderstaande afbeelding zien we op de horizontale as de jaartallen. Op de verticale as zien we de hoeveelheid bliksemontladingen geregistreerd door een GLD360-bliksemdetector. Opvallend is dat de kleuren blauw, oranje en grijs vrij stabiel blijven sinds 2012. De bliksemactiviteit elders ter wereld is dus niet significant toegenomen. Boven 80° N en 85° N zien we een sterke toename sinds een aantal jaren.
- Onweer in de Benelux? Gebruik onze live onweerradar
Waar onweert het het meest in de wereld?
Uit de studie van Vaisala is ook gebleken dat Brazilië momenteel de koploper is met de hoogste bliksemontladingen in 2021. Er werden meer dan 225 miljoen bliksemontladingen geregistreerd door het meetnetwerk. Op de 2e plaats volgt Amerika met 194 miljoen bliksemontladingen. De top 3 wordt afgesloten door Congo (Afrika) met ruim 180 miljoen bliksemontladingen. De verklaring voor zoveel onweer in centraal Afrika is niet echt uitzonderlijk. Er is veel vocht en onstabiliteit aanwezig in de tropische gebieden. De ingrediënten die uiteraard essentieel zijn voor klank- en lichtspel.
Hotspot onweer in Noord-Amerika?
Onderliggend aan het onderzoek werd ook gekeken naar Noord-Amerika en de bliksemactiviteit. Daar valt op dat de westelijke gebieden beduidend minder elektrische activiteit door onweer mogen verwachten. Boven het centraal en oostelijk gebied van Noord-Amerika is er beduidend meer onweer actief. Dat hangt samen met het jaarlijks tornadoseizoen wanneer warme luchtmassa’s uit de Golf van Mexico naar het noorden trekken en koudere lucht uit Canada afzakt. Op de scheidingslijn van beide luchtsoorten worden zware onweersbuien gecreëerd.