7 november 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Het zal velen verbazen, want de media stond er vorige week vol van. ‘Super-storm’ Sandy was verantwoordelijk voor de enorme schade in het oosten van Amerika.. Nu duiken op het internet meer en meer berichten op die de ‘orkaanstatus’ van Sandy in twijfel trekken (althans voor hij aan land ging). Zo ook Karim Hamid, forecaster aan het KMI in Ukkel. Hieronder hebben we een klein stukje voor u neergezet.

Orkaan Sandy zal ongetwijfeld voer zijn voor verder onderzoek. Eén van de aspecten zal zijn in hoeverre deze storm afwijkt van de klassieke tropische stormen. Jawel, in een later stadium, terwijl de storm nog steeds het statuut van orkaan kreeg door het NHC, deden de satellietbeelden reeds twijfel rijzen over het al dan niet onderbouwd zijn van deze status. Een tropische storm, en bij uitbreiding een orkaan, dient volgens de definitie symmetrisch en frontloos (=barotroop) te zijn met een duidelijke diepe warme kern en met leverancier van voeding de latente warmte die vrijkomt door convectie nabij de kern van de storm.

Relevante artikelen rond tropische stormen

Waarom was Sandy geen orkaan?

diagram orkaan
In een eerste stadium was dit ongetwijfeld het geval. In de modelanalyse van bv. UKMO zien we dat de eerste dagen er sprake was van een symmetrische warme kern (4de kwadrant). Rond de 27ste werd de warme kern minder en minder symmetrisch en dit proces zette zich de dagen daarna verder door.

Dit wijst op een zekere mate van baroclikiteit, met ander woorden, de tropische storm verliest hier reeds het puur tropische karakter en neemt haar energie deels van barocliene fenomenen.

Hieronder is een animatie van het satellietbeeld weergegeven , startend vanaf de geboorte van de storm Sandy. Daarop is goed te zien dat op 27 oktober reeds, de kern van de storm in aanvaring komt met een frontale band nabij de oostkust van Noord Amerika. Vanaf dat moment verloor de storm helemaal zijn klassieke tropische storm structuur, in zoverre dat dit al niet gedeeltelijk het geval was want de storm was nooit echt visueel typerend voor een orkaan.

route orkaan sandy

Extra informatie via Karim Hamid

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen