23 februari 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

De krokusvakantie is aangebroken en daarmee ook dé week bij uitstek dat mensen in de Benelux naar de Alpen trekken voor een wintersportvakantie. De skigebieden zijn minder voorzien van sneeuw dan de afgelopen jaren…dat is duidelijk. Voorlopig is het zacht in de Alpen, maar kouder weer op is komst!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Voorlopig nog zacht

Met een krachtig hogedrukgebied boven de Middellandse Zee is de aangevoerde lucht in de Alpen momenteel erg mild. Dat was ook gisteren al het geval met in de grote valleien temperaturen tot 15°C. Op 1500 meter stijgen de temperaturen vandaag tot ruim 5-10°C boven het vriespunt. Dit zijn waarden die niet thuishoren in februari.

Voor het grootste deel blijft het vandaag zonnig met hoge wolkenvelden. Enkel de oostelijke noordkant moet vanavond en vannacht rekening houden met meer bewolking en zelfs kans op wat neerslag (regen!). Gelukkig zijn het geen plensbuien, die de sneeuwkwaliteit letterlijk doen verwateren.

De Alpen lagen er de voorbije dagen wondermooi bij!

Koufront op dinsdag/woensdag

Voorlopig is het dus zacht in de Alpen, maar kouder weer op is komst! Dinsdagavond wordt duidelijk een kantelpunt. Dan bereikt beduidend koudere lucht de westelijke Alpen. Deze lucht stroomt aan de achterzijde van een actief koufront vervolgens woensdag over de Alpen. Op 1500 meter dalen de temperaturen (meer dan) 10 graden. De winter keert zo weer helemaal terug in het hoogste Europese gebergte.

Het is nog wat te vroeg voor gedetailleerde verwachtingen, maar op basis van de laatste weerkaarten lijkt er op uitgebreide schaal wel een 30-50 cm poeder mogelijk. Het zal wel opletten zijn voor de wind, die opnieuw zal aanwakkeren tot vrij krachtig en krachtig. Dit kan leiden tot liftafsluitingen. Toch maar even de actuele lift-situaties in de gaten houden dan …!

Woensdag is het prijs in de Alpen met veel verse sneeuw

En de lange termijn?

Voorlopig lijkt de straalstroom vrij sterk en zonaal te blijven. Dit betekent dat langdurig hogedrukweer niet meteen het licht zal zien. Het weerbeeld lijkt daardoor (net als in de Benelux) wisselvallig te blijven met regelmatig neerslag van betekenis. We wensen iedereen alvast een leuke en sportieve wintersportvakantie toe met sneeuw!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen