9 december 2017 - 5 min. lezen 5 reacties

Een koufront gevolgd door polaire lucht heeft ervoor gezorgd dat de temperaturen ten opzichte van begin deze week stevig gekelderd zijn. De ijskoude bovenluchten in combinatie met de Noordzee leverden ook enkele winterse buien op die vooral in Nederland voor sneeuw zorgden. Morgen staat er een erg interessante weersituatie op het programma met de passage van een kleine depressie met sneeuw, regen en veel wind.

Sneeuw of regen? Beiden!

Weersverwachting zaterdag

In de schaduw van Groot-Brittannië blijft het in België vandaag (overwegend) droog met opklaringen en wolkenvelden. Het uiterste noorden van het land maakt het meeste kans op een sneeuwbui. Ondanks de ijskoude bovenluchten tot -8°C op 1500 meter halen we toch nog zo’n 3-5°C in onze thermometerhut.

Nederland houdt best nog de hele dag rekening met winterse (sneeuw)buien die bij voldoende intensiteit zeker voor accumulatie kunnen zorgen. Ook daar klimmen de temperaturen wel overal boven het vriespunt.

Schaduw van Engeland
Op het actuele satellietbeeld zien we weer mooi de schaduw van Groot-Brittannië terug. Over de Noordzee schuiven er winterse buien naar Nederland, maar niet naar België. (sat24)

Intrede sneeuwzone vannacht

Vannacht verhoogt vanaf het westen/zuidwesten de kans op een bui. Met de aanwezige koude bovenluchten en eveneens koude temperaturen op 2 meter zijn dat meestal sneeuwbuien. Daar waar er vannacht verschillende buien overtrekken en deze voldoende intens zijn kan er sneeuwaccumulatie optreden. Sowieso is bij sneeuwbuien nowcasten de meest nauwkeurige voorspelling. In Nederland, en vooral aan zee, zijn er talrijke buien en is een donderslag nog steeds mogelijk.

Sneeuwbuien vannacht
Deze weerkaart van GFS toont in de modelverwachting de kans op sneeuwbuien voor komende nacht.

Weersituatie voor zondag

We mogen gerust zeggen dat we morgen met een zeer complexe situatie te maken hebben waarbij de details zullen uitmaken waar, hoeveel en wanneer het zal sneeuwen. Oorzaak van dit weertype is een kleine depressie die van over Groot-Brittannië richting de Benelux trekt.

Vanavond en vannacht ontstaat er boven de westelijke Atlantische Oceaan een kleine depressie (kerndruk rond 985 hPa) die zich vrij snel richting onze landen verplaatst.

Kleine depressie boven Benelux
Vannacht ontstaat er over Groot-Brittannië een kleine depressie die zich naar de Benelux verplaatst.

Koude lucht bevindt zich ten noorden en oosten van de depressie. Aan de zuidkant zorgt de advectie van zachtere Atlantische lucht voor hogere temperaturen.​

Zachte lucht advectie
Ten zuiden van de depressie zorgt de advectie van zachte Atlantische zeelucht voor hogere temperaturen.

Op het grensvlak tussen de koude lucht en de zachte lucht ontstaat een intense neerslagzone die morgen vanaf het zuidwesten zal overtrekken. De depressie trekt daarna precies over de Benelux naar het oosten.

Gedetailleerde voorspellingen voor morgen

Nog voor het aanbreken van de dag arriveert de eerste neerslag in het zuidwesten van België. Voor het instromen van zachte lucht zijn de temperaturen koud genoeg voor (droge) sneeuw. De neerslagzone trekt vervolgens vrij snel naar het noordoosten waarbij het in eerste instantie op de meeste plaatsen sneeuwt. Met bodemtemperaturen die dicht genoeg bij het vriespunt liggen, kan er een sneeuwlaag gevormd worden van pakweg 2-5 cm met lokaal nog meer.​

De weermodellen variëren nog sterk in intensiteit van de neerslagzone alsook de timing van het instromen van de zachtere lucht waardoor deze hoeveelheden nog wel onder voorbehoud staan. Nowcasten is de boodschap…!​

‘s Morgens vroeg arriveert de neerslag vanaf het zuidwesten waarbij het in eerste instantie nog koud genoeg is voor sneeuw.

Sneeuwkaart ECMWF 6 uur
‘s Morgens vroeg arriveert de neerslag vanaf het zuidwesten waarbij het in eerste instantie nog koud genoeg is voor sneeuw.

Tijdens de voormiddag trekt het front dan naar het noordoosten waarbij het op de meeste plaatsen enige tijd sneeuwt.

Sneeuwkaart ECMWF 09
Tijdens de voormiddag trekt het front dan naar het noordoosten waarbij het op de meeste plaatsen enige tijd sneeuwt.

In Nederland is de koude lucht nog het langst aanwezig waardoor het daar ook rond/na de middag nog sneeuw.

Sneeuwkaart ECMWF 12
In Nederland is de koude lucht nog het langst aanwezig waardoor het daar ook rond/na de middag nog enige tijd sneeuwt.

Na de middag gaat de neerslag bijna overal over in regen. In de regio van Groningen lijkt het nog koud genoeg voor sneeuw.

Sneeuwkaart ECMWF 15
Na de middag gaat de neerslag bijna overal over in regen. Enkel in het uiterste noorden van Nederland lijkt het nog koud genoeg voor sneeuw.

De fijnmazige weermodellen komen met aanzienlijke sneeuwhoeveelheden voor morgen (voormiddag). De laatste weerkaarten van GFS waren echter wat zachter met voor het meeste deel smeltende sneeuw en regen voor Vlaanderen. Nogmaals: Nowcasten is de boodschap!

Sneeuwkaarten
Sneeuwkaarten volgens 3 weermodellen. De onderlinge verschillen zijn zeer groot. (wetter3)

Wie een sneeuwman wil maken zal wel snel moeten zijn

De zachte Atlantische zeelucht stroomt nog voor de middag binnen waardoor de neerslag vanaf het zuidwesten overgaat in regen. De wind die in eerste instantie nog uit het westen waait, draait naar het zuidwesten en neemt ook toe in kracht met na de middag rukwinden tot 75 km/uur. Deze vrij krachtige wind stuwt de temperaturen richting 6-7 graden waarbij de sneeuwlaag snel zal verdwijnen.

Locatie van de depressie
De depressie trekt morgen over de Benelux naar het oosten. Aan de zuidkant zorgt de zachte lucht advectie voor hogere temperaturen en een stevig windveld.
Windkaart
Deze kaart met de potentiële windstoten toont rukwinden tot 70-80 km/uur in het binnenland en tot 90 km/uur aan zee.

Zo, het mag duidelijk zijn dat een voorspelling maken voor morgen niet eenvoudig is. Gedurende de komende uren zullen de details nog wel een paar keer wijzigen. Een waarschuwing voor sneeuw tijdens de eerste uren van de dag is wel zeker op zijn plaats. Een waarschuwing voor een sterke wind tijdens de namiddag is eveneens nodig.

Voor de winterliefhebbers raad ik aan om vroeg uit de veren te komen en hopelijk dan nog even te kunnen genieten van een wit tapijt!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen