7 december 2017 - 5 min. lezen 13 reacties

Het zijn spannende tijden voor de weerliefhebbers. Reeds een hele week lang komen de weermodellen op de proppen met interessante weerkaarten voor de komende dagen. Na de passage van een koufront vandaag, komen we vanaf morgen immers opnieuw terecht in koude polaire lucht waarin makkelijk (smeltende) sneeuwbuien zullen ontstaan. Ook de ensembles oogden de afgelopen tijd zeer winters en de sneeuwkansen leken toe te nemen, vooral op zondag wanneer een neerslagzone zal passeren. Maar… komt het ook tot sneeuw, of niet? Groot vraagteken is de trekrichting van de depressie, maar momenteel liggen de kaarten minder goed voor sneeuw.

Polaire luchtmassa’s

Polaire lucht

Na de doortocht van het koufront vanavond, komen we morgen terecht in gevoelig koudere lucht. De straalstroom zakt onder ons door en hierdoor stromen er geleidelijk zeer koude luchtmassa’s richting onze contreien. Dit zullen we niet enkel voelen aan de grond, maar vooral ook de bovenluchten worden zeer koud (tot -40°C op 5,5 km hoogte!).

In combinatie met een relatief warme zee en een westelijke tot noordwestelijke wind zal de lucht ook zeer onstabiel worden, met de vorming van buien tot gevolg. Gezien de koude temperaturen op hoogte neemt deze neerslag een winters karakter aan.

koude bovenluchten
Polaire lucht verovert onze streken vanaf vrijdag. De bovenluchten koelen af tot -40°C.

(Smeltende) sneeuw

De sneeuwgrens ligt morgen om en bij de 500 meter hoogte. Dit wil zeggen dat de sneeuw voornamelijk onder de vorm van smeltende sneeuw valt in Vlaanderen, maar dat er in de gebieden boven 500 meter zeker droge sneeuwbuien zullen kunnen vallen. De temperaturen schommelen morgen bovendien rond 4 graden, waardoor het ook moeilijk zal zijn om de sneeuw te laten accumuleren tot een gesloten sneeuwdek in Vlaanderen. Bij voldoende intensiteit (hevige buien) kan er door isothermie wel tijdelijk een sneeuwdekje ontstaan, maar dan zeer lokaal.

sneeuwbuien op vrijdag
De buien op vrijdag zullen als (smeltende) sneeuw vallen. Bij voldoende intensiteit kan het tijdelijk wit komen te liggen.

Spannende weersituatie op zondag

Cruciale depressie

Zaterdag lijkt een overwegend droge dag te worden bij temperaturen rond 3 graden. De weersituatie op zondag is op dit moment nog onzeker, maar wel uiterst interessant. Dit heeft alles te maken met onzekerheid en verschillen in de weermodellen omtrent de exacte trekrichting van een lagedrukgebied. Op zondag komt er namelijk van over de Britse Eilanden een depressie opzetten en de koers hiervan wisselde de afgelopen dagen zeer sterk tussen de verschillende modellen. De exacte trekrichting van de depressie is echter cruciaal en bepaalt in welke luchtsoort we terechtkomen en de neerslag al dan niet onder de vorm van sneeuw zal vallen.

Sneeuw of niet?

Om in koude luchtmassa’s te blijven, moet er een aflandige wind zijn (uit oostelijke richtingen). Het beste scenario dat we hiervoor kunnen krijgen is een lagedrukgebied dat onder ons door ‘duikt’ waardoor we inderdaad aan de noordelijke flank ervan in meer oostelijke luchtstromingen terechtkomen. Als dat gebeurt en er valt neerslag, dan is de kans zeer groot dat deze als sneeuw valt. Indien de depressiekernen echter over onze regio trekken of ten noorden van ons, dan komen we terecht in zachtere luchtmassa’s, gedreven door een westelijke tot zuidwestelijke wind. Wanneer er dan neerslag valt zal deze voornamelijk als regen vallen.

Van sneeuweuforie naar regenpessimisme?

Positieve trend

De afgelopen dagen berekenden de weermodellen de depressie die zondag over ons zal trekken vrij zuidelijk. Hierdoor vergrootten de kansen op een verlenging van het winters weertype en zouden ook de kans op sneeuwval significant verhogen. Ook de ensembles lieten de afgelopen dagen een voorzichtige trend zien naar dit scenario, al waren er nog steeds leden die voor de zachtere opties gingen.

Of toch niet?

Indien we de operationele kaarten van beide modellen analyseren, dan zien we (helaas!) dat de kans groot is dat de zachter opties het zullen halen van de koudere opties. De trekrichting van de depressie wordt immers veel noordelijker berekend. Het lagedrukgebied waarvan sprake, zal niet onder ons duiken, maar zal waarschijnlijk een meer noordelijke koers zetten. Hierdoor komen we al snel terecht in zuidwestelijke luchtstromingen, waardoor de kans vergroot dat de meeste neerslag als doodgewone regen zal vallen.

ensemble GFS
Na een koude zaterdag lijken de maxima nadien opnieuw te stijgen na de doortocht van het warmtefront op zondag. De onzekerheid in het ensemble is echter groot vanaf zondag. Een terugkeer naar winters weer kan snel gebeuren.

Van sneeuw naar regen

Zoals de kaarten er nu bijliggen, trekt er zondag een warmtefront over onze streken. Aan de voorzijde hiervan zal de neerslag nog kunnen vallen onder de vorm van sneeuw of smeltende sneeuw, maar naarmate de zachtere lucht binnenstroomt in de loop van de dag transformeert de sneeuw in regen. Jammer nieuws dus voor de winterliefhebbers.

We zullen moeten genieten van de sneeuwbuien morgen en van de sneeuw aan de voorzijde van de zachter lucht op zondag… Hopelijk verrassen de modellen ons de komende dagen met nieuwe winterse opties. We blijven immers in de trog gesitueerd, waardoor de ommezwaai naar winters weer zeer snel kan gebeuren…

depressiekoers
De depressie volgt zondag een noordelijke koers. Hierdoor bereikt zachtere lucht onze streken en gaat de sneeuw geleidelijk over in regen bij het binnenstromen van de zachter lucht.
sneeuw op zondag
Zondag valt er aan de voorzijde van het warmtefront nog tijdelijk sneeuw. 
van sneeuw naar regen
Bij het binnenstromen van de zachtere lucht, verbonden aan het warmtefront, gaat het regenen.
warmtefront
Een schets van de situatie op zondag. Een warmtefront komt opzetten en de scheiding tussen warme en koude lucht loopt van linksonder naar rechtsboven. Hierdoor zal de zachte lucht eerst binnenstromen op hoogte en later ook aan de grond. Voordat de warme lucht binnenstroomt valt de neerslag in de de vorm van sneeuw, bij het binnenstromen van de zachtere lucht valt er regen. Deze regen zal niet aanvriezen aangezien de grondtemperaturen positief zullen blijven. (weather.gov)

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken