31 juli 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Terwijl de zomer bij ons kwakkelweer blijft voorschotelen, krijgen ze in andere delen van de wereld te maken met extreme kou en zelfs sneeuwval op ongewone plaatsen. Op verschillende plekken zijn daardoor ook temperatuurrecords gesneuveld. Dit was de voorbije dagen bijvoorbeeld het geval in Brazilië en Zuid-Afrika, waar ongezien koude temperaturen en sneeuwval werden geregistreerd. Maar hoe koud werd het dan precies in deze gebieden? Wat is de oorzaak van deze recordkoude in Zuid-Afrika en Brazilië?

Verbroken temperatuurrecords: hoe koud werd het?

Zuid-Afrika: extreem lage temperaturen

Op het Zuidelijk Halfrond beleeft men op dit moment het winterseizoen. In sommige van de regio’s die meer richting het zuiden liggen zijn ze dan ook wel wat koude gewoon, bijvoorbeeld in de regio Bloemfontein in Zuid-Afrika. Deze plek ligt op 30°S, ligt boven 1 km hoogte en er heerst ook een relatief grote continentaliteit. Regelmatig vriest het er dan ook wel eens. Echter, op 22 en 23 juli 2021 werd het wel echt heel koud in Zuid-Afrika, en werden ongezien lage temperaturen gemeten.

Afwijking van de temperatuur tegenover het normaal op 22 juli 2021 over Zuid-Afrika.

Op grote schaal dook men daar tijdens de nachten tot ver onder het vriespunt. De laagste temperaturen werden daarbij gemeten in de buurt van Ficksburg, net ver van Bloemfontein. De minimumtemperatuur bereikte daar uiteindelijk zo’n -11 graden, en daarmee was het dan ook een 10-tal graden kouder dan normaal. Ook op andere plaatsen dook men vlot onder -5 graden, iets wat toch niet zo heel vaak voorkomt.

Een temperatuurafwijking van -15 tot plaatselijk zelfs -20 graden tegenover het normaal resulteerde dan ook in een hoop kouderecords. Er werden zo maar liefst 19 nieuwe gevestigd. De records betreffen zowel minimum- en maximumtemperaturen en sommige van de records waren meer dan 60 jaar oud. Bovendien viel er in sommige delen ook een sneeuwdek. Oorzaak van de extreem koude temperaturen was de aanvoer van een zeer koude luchtmassa vanuit het zuiden. Daarbij werd een koufront, met daarachter erg koude lucht, met een strak windveld vanuit Antarctica richting het noorden getransporteerd.

Brazilië: ongeziene sneeuwval en koude

Ook Brazilië ligt op het Zuidelijk Halfrond. Het is er dus ook winter. Door de hoge latitude in het zuiden en de wat hogergelegen gebieden is het er geregeld al wel eens koud. Het stadje Urupema heeft bijvoorbeeld een gemiddelde minimumtemperatuur van 2 à 3 graden in de maand juli. Echter, net zoals in Zuid-Afrika kregen ze ook hier te maken met een zeer koude luchtmassa, die op grote schaal voor temperatuurafwijkingen van -10 tot -20 graden zorgde.

Afwijking van de temperatuur tegenover het normaal op 28 juli 2021 over Zuid-Amerika.

In de zuidelijke staat Rio Grande do Sul werd in verschillende gemeenten sneeuw en aanvriezende regen waargenomen. De temperaturen zakten er plaatselijk tot -8 graden. Volgens lokale media zouden de temperaturen de laagste in bijna een eeuw zijn. Ook in de omringende landen, zoals Uruguay, Argentinië en Paraguay worden extreem lage temperaturen gemeten. Ook hier was de oorzaak van de koude een sterk koufront, dat vanuit het zuiden erg koude lucht met zich mee bracht.

Bovenstaande analyse is een mooi voorbeeld van het feit dat ook in een opwarmend klimaat nog koude-extremen kunnen voorkomen. Dat de Aarde opwarmt sluit dan ook niet uit dat het nog eens goed koud kan worden. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen “weer” en “klimaat” die we bij zulke omstandigheden in het achterhoofd moeten houden. Al bij al toch bijzondere gebeurtenissen dus!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen