9 maart 2015 - 4 min. lezen 4 reacties

Geen aankondiging van regen en wisselvallig weer ditmaal. Wel een aankondiging van de komst van een heel krachtig Scandinavisch hogedrukgebied. De volledige winter hebben we lopen duimen en speuren naar dit hogedrukgebied dat telkens niet goed tevoorschijn kwam. Deze week verschijnt het, immens groot en krachtig op de weerkaarten en dit eigenlijk precies in een jaargetijde waar we dat als weerliefhebber niet zo kunnen bekoren.

De “super” zondag maken we dus voorlopig even niet meer mee. Daarvoor in de plaats komt een vrij stabiel weertype met weinig regen, van tijd tot tijd zon en een normale temperatuur voor de tijd van het jaar. De kans op nachtvorst groeit en dit in combinatie met de gevoelstemperatuur maakt het soms enigszins schraal. Daar moeten we het voorlopig mee doen.

Zondag zijn plaatselijk dagrecords gesneuveld

Eerst even terugkomen op afgelopen zondag. Er stond 15°C in de weersverwachting en we kregen er bijna 19°C. Aan zee was het natuurlijk een stuk koeler, maar de op het laatste moment aangekondigde bewolking kwam gelukkig pas in de namiddag. Ik kan je vertellen dat degenen die er van konden genieten dit ook gedaan hebben. Heerlijk naar buiten, op het terras of de natuur in. Het leek wel een beetje of men massaal ging chasen. Dat werd er gedaan hoor: “chasen op zonneschijn”.

Op diverse KNMI-stations werd dan ook echt een warmterecord van die dag verbroken. Zo noteerden Eindhoven en Arcen 18.6°C. Ook Maastricht noteerde diezelfde waarde, maar dit was geen dagrecord. Overigens landelijk was het geen warmterecord omdat meetstation De Bilt geen dagrecord binnensleepte. Ook in België was het vrij warm, maar of hier ook dagrecords zijn verbroken weet ik niet.

Stabiel weer, maar fris voor het gevoel

Het hogedrukgebied wat ons die mooie zondag gaf is inmiddels doorgeschoven naar het Europese continent. Een nieuw filiaal is in de maak en gaat vanaf dinsdag ons weertype bepalen. Vandaag (maandag) zitten we in een overgangsgebied met veel bewolking en zelfs wat regen. Ook vannacht valt er op veel plaatsen wat regen. Dit is echt even afkicken en weer met beide voeten op de grond.

Voor zomers aandoend weer is het echt nog het vliegtuig pakken of geduld hebben. Tenzij je de komende week een andere tactiek toepast en dat is achter het glas zitten in de zon en uit de wind.

Hogedrukgebied Scandinavie woensdag
Hogedrukgebied Scandinavie vrijdag

Fors hogedrukgebied van 1050 hPa boven NW-Rusland

Hogedrukgebied Scandinavie maandag

Bovenstaande weerkaarten zijn de verwachte evaluaties van het hogedrukgebied op respectievelijk woensdag, vrijdag en volgende week maandag. U ziet al hoe krachtig dit hoog wordt. De stroming wordt oostelijk, continentaal en met een kerndruk van 1050 hPa mogen we daarvoor wel wat respect afdwingen.

Het hogedrukgebied schuift nog iets door naar het oosten zodat we zelfs kunnen spreken van de “Russische Beer.” In de winter kunnen dan de schaatsen uit het vet en later in de lente en in de zomer heb je in deze configuratie te maken met warm, stabiel zomerweer.

Nu plassen we echter net naast het potje. Daarvoor in de plaats krijgen we te maken met een grote kans op nachtvorst en overdag blijft het relatief fris. Al komen de maxima eerst nog in de buurt van de dubbele cijfers uit. (10°C of iets hoger) Echter komend weekend blijft het kwik door een koudeputje uit het oosten vermoedelijk onder de 10°C steken. We gaan eens kijken of dat ook in de verwachting blijft staan.

Lage dauwpuntstemperatuur

Met de continentale lucht die aangevoerd gaat worden gaan de dauwpuntstemperaturen zakken naar waarden van onder het vriespunt. De dauwpuntstemperatuur is de temperatuur van (afkoelende) lucht waarbij deze het meeste vocht kan bevatten. 100% vocht dus. Deze parameter kan dus ook wat vertellen over hoe wij de gevoelstemperatuur ervaren.

Zeker als er ook nog wat wind komt te staan. Vandaar dat het aankomende weertype als enigszins schraal aangevoeld gaat worden. Gelukkig lijkt de wind het rustig aan te gaan doen gezien de isobaren zodat de gevoelsbeleving van de temperatuur niet als heel koud ervaren gaat worden.

Luchtdruk bij Groenland omhoog, oplopende temperaturen?

Groenland Luchtdruk

Kijkend op de zeer lange termijn richting de laatste decade van maart kan er zich een interessante ontwikkeling voordoen. Bij Groenland wordt de kou-uitstroom een stuk minder geholpen door het eerder genoemde krachtige hogedrukgebied. De paarse kleuren verdwijnen op de weerkaarten en er vormt zich mogelijks een hogedrukgebied.

Dit is interessant omdat het stromingspatroon bij ons dan vermoedelijk op de schop gaat. Hoe het weer zich daarbij gaat evolueren gaan we later opvolgen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken