13 januari 2015 - 4 min. lezen 8 reacties

Naar aanleiding van het vorige artikel over de kansen op winterweer is het hoogtijd voor een update, er zijn namelijk op de lange termijn spannende ontwikkelingen zichtbaar op de weerkaarten. Het gonst ook al in de reacties onderaan het winterartikel, tijd om eens samen te gaan kijken hoe het er momenteel voor staat. Klein tipje al van de sluier, de kans op winterweer neemt (sterk) toe maar zoals gewoonlijk in de Lage Landen moeten dan wel alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen.

Het ziet er dus naar uit dat we overschakelen op een licht winters weertype met wat nachtvorst en ook kans op wat (smeltende) sneeuw.

ecmwf storm

Orkaan Hermann

Eerst moeten we nog afrekenen met Orkaan “Hermann” dat is de benaming die de Duitse meteorologen aan dit lagedrukgebied gegeven hebben. Tegen de kust van Ierland wordt woensdagavond namelijk orkaankracht (windkracht 12) bereikt en dit systeem gaat met de straalstroom verder trekken naar onze omgeving.

Vooral donderdag in de ochtendspits ondervinden we veel hinder van dit systeem. Dat wordt dus een zeer moeizame spits omdat het naast felle rukwinden ook nog eens gaat regen en dat vooral in de westelijke helft. De wind bereikt kracht 6 a 7 boven land en kracht 9 direct aan de kust. Vanaf dat moment spreken we officieel van een storm.

Houdt ook rekening met windstoten van 90 tot 110 km/u boven land. In de loop van de dag neemt de wind verder in kracht af.

De reden van dit onstuimige weer is dus die sterke straalstroom waarmee de ene na de andere depressie vanaf de Oceaan naar onze omgeving afgevuurd wordt. Vliegtuigen kunnen daardoor wel voordeel ondervinden want hebben ze in de luchtstroming met 300 km/u wind mee zijn ze veel eerder op bestemming. Een nadeel is natuurlijk als ze weer terug moeten keren met wind tegen, dit kost extra brandstof. Bovendien kan de vlucht in deze jetstream heel turbulent zijn.

Ook interessant

Westcirculatie gaat eruit

Na passage van Hermann zien we spannende ontwikkelingen op de weerkaarten. De westcirculatie lijkt namelijk op de schop te gaan en de straalstroom gaat meanderen. Dit biedt kansen op winterweer mits, ik zeg het er meteen bij, alle puzzelstukjes goed vallen. Toch lijken die kansen te vergroten omdat de modellen nu steeds vaker met koudere oplossingen komen.

Merk op: westcirculatie wordt vaak afgekort als ‘wc’ (geen echte natuurlijk)

ecmwf blokkade

De blokkade die komend weekend in de stijgers wordt gezet ziet u aan bovenstaande kaart. Het Azorenhoog heeft namelijk een dealtje gemaakt met een hogedrukgebied boven Groenland en ze doen de deur op slot voor depressies vanaf de Atlantische Oceaan. Daar piept geen rottigheid meer door. Het is het rode gebied (hogedrukgebieden) helemaal links op de kaart.

De straalstroom gaat meanderen en er komt later een noordelijke stroming opgang met aanvoer van Polaire lucht. Dit is vooral op hoogte een koude luchtsoort waarmee winterse neerslag aangevoerd kan worden. Daarmee is gelijk het onstuimige weer een halt toegeroepen omdat de wind het een stuk rustiger aan gaat doen.

Winterweer met sneeuwkans

sneeuw ec

Komend weekend neemt de kans op (smeltende) sneeuw toe. Koudere lucht vanuit het noorden stroomt namelijk geleidelijk steeds dieper Europa in. Of de blokkade kan blijven en hoe lang hiermee het licht winterse weer aan kan houden is nu nog niet zeker te zeggen. Wat wel zeker is dat het vanaf het weekeinde een stuk kouder wordt met temperaturen iets onder normaal en een grote kans op nachtvorst. Na het weekeinde krijgt het licht winterse weer mogelijk nog een kouder vervolg.

Er zijn berekeningen die laten zien dat er een hogedrukgebied gaat ontstaan boven Scandinavië. Als dit gebeurt gaat de wind naar de oosthoek en de temperatuur nog verder naar beneden dit is echter nog te vroeg om het nu met zekerheid te zeggen. Er zijn kansen en de toekomst zal het ons uitwijzen. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen nauwlettend!

sneeuwkaart1

Tenslotte laat het Amerikaanse weermodel zien wat er mogelijk is. Er wordt voor maandagochtend een sneeuwdekje berekend. Neem dit nog niet al te letterlijk op deze termijn maar het laat goed zien dat de kansen nu echt stijgen op een andere weersetting op de kaarten.

Voor de winterliefhebber en dus ook voor ons breken nu spannende tijden aan. Houdt de weerpluimen de komende dagen goed in de gaten voor de kansen op winterweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken