2 maart 2021 - 5 min. lezen
144 reacties 144

De astronomische winter is geëindigd en ondertussen lijkt het ook meer lenteweer dan winterweer. Komende dagen gaat het hogedrukgebied echter aan de wandel en stroomt er vanaf het noorden polaire lucht binnen. Dat betekent dat het fors koeler wordt met vorst en mogelijk zelfs (smeltende) sneeuw. Maart start gevarieerd met een overgang van lenteweer naar koeler weer met nachtvorst.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lenteprik komt ten einde

Een winterprik is een korte periode met winterweer. Een lenteprik is een korte periode met lenteweer. Afgelopen twee weken kon de natuur volop ontluiken onder het toeziend oog van de zon. Het duurde soms wel even vooraleer nevel, mist en ochtendgrijs opgeruimd geraakten. Dat deed ons eraan denken dat we nog maar februari-maart zijn en de zon nog niet echt krachtig is! De temperaturen klommen geregeld tot de kaap van 15°C en er werd zelfs 20°C geregistreerd.

Zachte lucht zorgde op dinsdag voor hoge temperaturen tot wel 17°C.

Uitzonderlijk? Ja en nee. De opeenvolging van dagrecords was uiteraard uitzonderlijk, maar februari – maart zijn sowieso maanden waar de temperaturen stevige bokkensprongen kunnen maken.

https://twitter.com/SanneVroom/status/1366658297932226560

Op woensdag krijgen we nog een laatste zachte dag voor de tijd van het jaar. De polaire lucht is op komst!

Polaire lucht op komst

De weerkaarten voor komende dagen zijn zeer interessant. Het hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa verdwijnt en ons weerbeeld wordt dan bepaald door een hogedrukgebied dat zich vormt tussen IJsland en groot-Brittannië. Bijgevolg draait de wind tijdens de nacht op donderdag naar het noorden en stroomt er polaire lucht binnen. Op de overgang zorgt een koufront voor neerslag en buien.

Polaire lucht is op komst komende dagen.
Donderdag kan er verspreid over de Benelux zo’n 2-10 mm regen vallen.

Koude nachten

De koudste lucht lijkt ons komende zaterdag te bereiken met temperaturen tot -5 à -8°C op 1500 m. Met voldoende brede opklaringen en relatief weinig wind zal dat vooral zeer koude nachten opleveren. Overdag zorgt de maartse zon en de nabijheid van de Noordzee wel steevast voor positieve temperaturen.

Vooral tijdens de nachten op zaterdag en zondag kan het fors afkoelen.

Droger dan normaal

Algemeen zorgt de hogedruk er nog wel voor dat de neerslagzones (met uitzondering van donderdag) op afstand blijven en we kunnen profiteren van droog weer. De tendens voor de komende week is dan ook nog “droger dan normaal”.

Komende week is het droger dan normaal op basis van EC46. (ECMWF)

Wisselvallige periode op komst?

Kijken we nog wat verder naar de weerkaarten, dan zien we de potentie voor een overgang naar meer wisselvallig weer. Begin volgende week lijkt de invloed van de Atlantische Oceaan te vergroten. Een depressie zakt uit richting Groot-Brittannië en zal ons weerbeeld in toenemende mate beïnvloeden. Initieel zijn de bovenluchten mogelijk nog koud genoeg voor smeltende sneeuw en zelfs sneeuw in de Ardennen.

  • Wil je zelf graag een weersverwachting maken? Dat vergt enig begrip van weertermen en weerkaarten. Dit boek helpt je op weg.

De straalstroom zonaliseert vervolgens (richt zich op Europa) en voert nadien zachtere lucht aan. Op basis van de lange termijn modellen wordt dat iets voor de tweede week van maart met mogelijk dus wisselvallig weer en meer neerslag dan normaal (zie onderstaande kaart).

De tweede week van maart zou natter dan normaal verlopen aldus EC46. (ECMWF)

Hoe zit het met de Polar Vortex?

De Polar Vortex is duidelijk hersteld en sterker dan normaal. De koppeling met de troposfeer lijkt er ook te zijn, waardoor we mogelijk afstevenen op een periode met een duidelijk positieve AO-index (meer lagedruk in de noordelijke gebieden). Dat kan betekenen dat de straalstroom op volle toeren gaat draaien en we een wisselvallige maand maart kunnen krijgen.

De Polar Vortex is duidelijker sterker dan normaal. De gevolgen kunnen zich de komende weken laten zien in de troposfeer. (Stratobserve.com)

Einde La Niña in zicht

Onderstaande grafiek toont aan dat we komende maanden het einde krijgen van La Niña. Maar, de plot toont ook dat we na een korte periode met een neutrale setting vervolgens weer snel naar La Niña zouden kunnen overschakelen? Het zou zomaar kunnen op basis van de model output van februari. Interessant is dat zeker en vast want dit patroon kan grote effecten hebben op het wereldweer. We houden het in de gaten!

Het einde van La Niña is in zicht. Maar krijgen we aan het einde van de zomer al een nieuwe? (NOAA)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen