Orkaan Earl wordt waarschijnlijk de eerste zware orkaan van 2022
September is traditioneel de piekmaand voor wat betreft orkanen in de Atlantische Oceaan. Klimatologisch gezien ligt het piekmoment van het orkaanseizoen op 10 september. Het tempo wordt de laatste week flink opgevoerd met eerst al orkaan Danielle en nu haar opvolger, orkaan Earl. De laatste lijkt de komende dagen uit te groeien tot een categorie 4 orkaan. Zou Earl de eerste ‘major hurricane’ op de Atlantische Oceaan in 2022 kunnen worden?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen in binnen- en buitenland
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Tweede orkaan van dit seizoen
Orkaan Earl ontstond uit een zogenaamde ‘tropical wave’ die West-Afrika op 25 augustus 2022 verliet. Al vanaf toen had het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) het systeem continu in hun vizier. De potentie voor een mogelijke tropische storm was namelijk al meteen aanwezig. In de dagen hierna bewoog deze golf met onstabiliteit zich eerst richting het westen en later het noordwesten, zoals gebruikelijk is voor deze ‘tropische golven’.
Pas in de buurt van de Benedenwindse Eilanden kwam er echt ontwikkeling in het systeem en op 3 september was er sprake van tropische storm Earl. Toen werd ook duidelijk dat de omstandigheden voor verdere intensivering later in de week zeer gunstig zouden zijn. In eerste instantie was er echter nog veel verticale windschering, waardoor het tot de nacht naar 7 september duurde voordat Earl een orkaan was geworden. Enkele dagen na de eerste orkaan van dit orkaanseizoen, Danielle, is er dus al een tweede orkaan gevormd. Tevens was er voor het eerst sinds 16 september 2020 meer dan één orkaan tegelijkertijd actief op de Atlantische Oceaan.
Bermuda krijgt flink last van orkaan Earl
Orkaan Earl vervolgde zijn weg naar het noorden en kwam daar in een gebied terecht zonder droge luchtlagen en met weinig windschering. Verdere intensivering ging daardoor rap. Op 8 september om 18 uur UTC was Earl een orkaan van de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De windsnelheden nabij het oog (1-minuut gemiddelde) liggen rond 165 km/u met windstoten tot 205 km/u. Het centrum van de storm bevond zich toen ongeveer 300 km ten zuiden van de eilandengroep Bermuda.
Orkaan Earl lijkt af te buigen naar het noordoosten, waardoor de storm net langs Bermuda zal trekken. Maar desondanks krijgen de eilanden wel te maken met stevige winden, mogelijk zelfs met orkaankracht (minstens 117 km/u). De heftigste regenval lijkt Bermuda te ontwijken.
Veel potentie voor major hurricane
In de omgeving waar orkaan Earl zich op 8 en 9 september bevindt, blijven de atmosferische omstandigheden gunstig voor tropische cyclonen. Het zeewater is ongeveer 29°C en de windschering bedraagt minder dan 10 knopen. Het NHC voorziet dan ook een verdere intensivering van Earl. Het hoogtepunt zou rond zaterdagnacht (10 september) moeten liggen. Er worden dan windsnelheden van 215 km/u verwacht, overeenkomstig met categorie 4.
De beweging richting het noordoosten komt hierna in een stroomversnelling en de extratropische transitie zal dan ook snel beginnen. Opmerkelijk is dat Earl waarschijnlijk nog steeds een zware/majeure orkaan (categorie 3 of hoger) zal zijn wanneer hij iets ten noorden van 40°NB ligt op zaterdag 10 september. Het is zeer uitzonderlijk dat er nog zo noordelijk een ‘major hurricane’ voorkomt.