1

Na een lange periode van bijna twee maanden is er “eindelijk” weer een tropische storm ontstaan op de Atlantische Oceaan. Tropische storm Danielle is een bijzonder noordelijk gelegen storm en kan de komende dagen zelfs uitgroeien tot orkaan. Ook zijn er nog twee andere systemen op de Atlantische Oceaan die potentie hebben om de komende dagen het stadium van tropische storm te bereiken. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Atlantische Oceaan ontwaakt uit ‘zomerslaap’

Op de Atlantische Oceaan was het wat betreft de vorming van tropische cyclonen de afgelopen tijd extreem rustig. De laatste tekenen van een tropische cycloon verdwenen daar op 3 juli. Toen loste tropische storm Colin op boven het Amerikaanse vasteland. Mogelijk zorgde een flinke hoeveelheid Saharastof ervoor dat het seizoen daarna tijdelijk uitdoofde.

Echter, nu september begonnen is, keert de activiteit meteen terug. Midden op de oceaan is namelijk vroeg op donderdag 1 september tropische depressie “Five” ontstaan, de vijfde tropische depressie van dit orkaanseizoen. Later op die dag groeide de depressie al door tot tropische storm en kreeg daardoor de naam Danielle.

De locatie van het systeem is bijzonder. Danielle ligt namelijk zo’n 1500 km ten westen van de Azoren, op een breedte van 38°N. Het gebeurt niet vaak dat er zó noordelijk op de Atlantische Oceaan een tropische cycloon gevormd wordt. Deze regio heeft echter wel te maken met een extreme mariene hittegolf. Lokaal is het zeewater zelfs 5°C warmer dan normaal in deze periode van het jaar. De hoge zeewatertemperatuur zorgt er ook voor dat tropische cyclonen zich makkelijker kunnen vormen.

Eerste Atlantische orkaan van 2022 waarschijnlijk

De verwachting is dat tropische storm Danielle ongeveer op dezelfde plek blijft liggen voor de eerstkomende dagen. De omstandigheden voor verdere ontwikkeling zijn gunstig. De zeewatertemperatuur ligt tussen 27 en 28°C en er staat weinig windschering, tussen 10 en 15 knopen. Daarnaast is er geen droge luchtlaag aanwezig in de lage en middelhoge niveaus.

Tropische storm Danielle zal dan ook snel kunnen aansterken. De kans is groot dat het systeem zal uitgroeien tot een orkaan, iets dat dit jaar nog niet eerder gebeurde op de Atlantische Oceaan. De hoogste windsnelheden worden voorzien voor maandag 5 september, met een doorstaande wind van zo’n 150 km/u. Daarbij zijn windstoten haalbaar van 185 km/u. Gelukkig komt de storm niet in de buurt van bewoonde gebieden. Veel overlast wordt dan ook niet verwacht.

Meerdere tropische cyclonen mogelijk

Niet alleen heeft tropische storm Danielle potentie om door te groeien tot een zware storm. Verder naar het zuiden liggen nog twee gebieden die naar het westen bewegen. Vooral een gebied dat nu nog ten oosten van de Benedenwindse Eilanden ligt heeft veel kans om te intensiveren tot een tropische depressie. Op een termijn van vijf dagen is die kans 80%. Een meerderheid van de weermodellen geeft als output dat het systeem daarna binnen enkele dagen kan uitgroeien tot een orkaan. De volgende naam op de lijst is ‘Earl’.

De situatie op de Atlantische Oceaan op donderdag 1 september 2022 om 18 UTC (20 uur in de Benelux).
De namenlijst van het Atlantisch orkaanseizoen 2022. De eerste vier namen zijn al in gebruik genomen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen