16 september 2020 - 4 min. lezen 1 reacties

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 zal er één zijn die nog lang zal nazinderen. Opnieuw is er in 2020 een bijzonder record geëvenaard. Afgelopen maandag 14 september waren er namelijk maar liefst vijf tropische systemen tegelijk actief! Hoe ziet de weersituatie er nu uit?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Eén orkaan, drie tropische stormen en een tropische depressie

Laten we even de situatie bekijken zoals die was op 14 september 2020 rond 14u00 (in de Benelux).

De situatie op de Atlantische Oceaan op maandag 14 september. (NOAA)

We zien hier orkaan Paulette, die de afgelopen dagen enorm veel schade aanrichtte op Bermuda. Daarnaast zien we drie tropische stormen en tropische depressie Rene.

Orkaan Paulette is inmiddels op weg naar het noordoosten, maar buigt waarschijnlijk later deze week af naar het zuiden. Dan zou ze waarschijnlijk als tropische storm op de Azoren botsen.

Sally is inmiddels aangesterkt tot orkaan van eerste categorie. Ze produceert windsnelheden van 140 km/u met windstoten tot 185 km/u. Orkaan Sally levert een ernstig gevaar op voor het zuiden van de Verenigde Staten. Naast de harde wind zorgt ze ook voor extreem veel regen. Op sommige plekken kan de komende dagen zo’n 500 mm regen vallen. Ook wordt er in het laaggelegen gebied bij New Orleans gevreesd voor een levensgevaarlijke stormvloed.

Tropische stormen Teddy en Vicky liggen nog ver weg van bewoonde gebieden, midden op de Atlantische Oceaan. Vicky bevindt zich in ongunstige omstandigheden voor intensivering. Daarom zal ze komende dagen afzwakken tot tropische depressie.

Voor tropische storm Teddy geldt een heel ander verhaal. Hij trekt namelijk naar het noordwesten. Daar kan hij onder invloed van het warme zeewater en weinig windschering heel snel aansterken. Het is dan ook waarschijnlijk dat hij doorgroeit tot een orkaan van derde categorie. Teddy stevent net zoals orkaan Paulette recht op Bermuda af.

Tropische storm Teddy trekt richting Bermuda. Waarschijnlijk komt hij als zware orkaan aan land op het reeds zwaar getroffen eiland. (NOAA)

Tropische depressie Rene is inmiddels zijn status kwijt. Een stevige wind op hoogte zorgde ervoor dat hij heel vlug zijn structuur verloor.

Waslijst aan records

Dat er vijf tropische systemen tegelijkertijd actief waren is een zeer uitzonderlijke situatie. Dit is namelijk pas één keer eerder voorgekomen. Dat was in september 1971.

Naast dit opmerkelijke record zijn er nog meer records gebroken. Tropische stormen Sally, Teddy en Vicky zijn namelijk alle drie erg vroeg. Nog nooit werd er zo vroeg in het jaar een respectievelijk 18e, 19e en 20e tropische storm gevormd.

Daarmee scharen deze drie zich in het lijstje van “vroege stormen”, dat in 2020 inmiddels al erg lang is. Na tropische storm Cristobal in juni zijn er namelijk nog 16 andere stormen die dit record te pakken hebben gekregen.

Opvallend is ook dat tropische stormen Sally, Teddy en Vicky de records 3 weken scherper hebben gezet. In 2005 ontstonden de stormen Stan en Tammy pas in oktober.

Welke naam komt er na Wilfred?

Tropische stormen krijgen tijdens het Atlantisch orkaanseizoen op alfabetische volgorde een naam. De eerste storm van het jaar krijgt dus een naam met een A, de volgende met een B, et cetera.

In totaal zijn er 21 letters beschikbaar. De letters Q, U, X, Y en Z worden namelijk niet gebruikt. In de Engelse taal kunnen hier te weinig verschillende namen mee gemaakt worden.

Zoals gezegd is Vicky de 20e tropische storm van het huidige orkaanseizoen. Na Vicky staat alleen Wilfred nog op de lijst met stormnamen voor dit seizoen. Wat gebeurt als de 22e storm van dit seizoen ontstaat? Dan gaan we over op de naamgeving volgens het Griekse alfabet.

Na Wilfred komt dus Alpha, daarna Beta enzovoorts. Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters, tot op de dag van vandaag ruim genoeg om stormdepressies allemaal van een naam te voorzien. Het Atlantisch orkaanseizoen eindigt op 30 november.

De stormnamen van 2020 zijn bijna allemaal gebruikt
Het Griekse alfabet

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen