20

Het wil voorlopig maar niet lukken met de lente. Het weer zit geblokkeerd met het ene lagedrukgebied na het andere die ons weerbeeld bepalen. Gisteren nog zorgde een stationaire regenzone voor een zondvloed aan regen o.a. in de Franse Moezel, met ook in de Voerstreek heel wat wateroverlast. Ook tijdens het Pinksterweekend is er lokaal wateroverlast door plensbuien. En het houdt niet op, want het ziet er naar uit dat we ook komende dinsdag en woensdag in de gaten moeten houden. Een actief lagedrukgebied met intense regen zou dan van oost naar west over de Benelux trekken met opnieuw forse neerslagsommen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weersituatie dinsdag en woensdag

Samenspel vochtige onstabiele lucht en jetstream

In de loop van dinsdag zal een lagedrukgebied zich ontwikkelen aan de lijzijde van de Alpen in het zuiden van Duitsland. Geholpen door een kleine jetstreak zal dit laag in z’n koers van OZO naar WNW kunnen uitdiepen en vindt er enige cyclogenese plaats. Dinsdagnacht en woensdag zal dit lagedrukgebied koers zetten richting de Benelux.

Aan de noordoostelijke flank van het lagedrukgebied wordt zeer vochtige en relatief warme onstabiele lucht aangezogen uit het zuidoosten aan de achterzijde van een warmtefront en aan de voorzijde van een koufront. Dit is duidelijk merkbaar aan de tong van zeer hoge Theta-E- (en -W-)waarden. Het lagedrukgebied zal door het proces van cyclogenese ook een duidelijke frontale structuur ontwikkelen waarbij een koufront dat komt opzetten duwt tegen de tong met vochtige lucht. In deze tong zal zich een thermische trog ontwikkelen in de warme sector, maar het frontaal systeem zal ook snel occluderen, waarbij de occlusie rondom het laag heen zal cirkelen.

Situatie volgens WRF EU met een brede tong van hoge Theta-E waarden in de warme sector en een occluderend frontaal systeem. Dit model berekent het systeem wel wat vroeger op dinsdag i.v.m. andere modellen.

Veel regen op tripelpunt

Door de combinatie van de warme en zeer vochtige lucht en het cyclogeneseproces kan dit ervoor zorgen dat de frontale systemen sterk activeren en dat er mogelijk wel eens veel regen kan vallen. Dit laatste is voornamelijk te verwachten in de zone langsheen het tripelpunt, dat is de zone waar het frontaal systeem occludeert en het kou- en warmtefront samenvloeien.

Een andere factor die een grote rol zal spelen is de treksnelheid van het lagedrukgebied en de ligging van de fronten. Volgens sommige prognoses zou het lagedrukgebied vrij stationair blijven liggen nabij onze contreien en zou het occluderende frontaal systeem kunnen blijven slepen.

Druk- en neerslagkaart volgens ICON dinsdag en woensdag.

Op dit moment is het nog vroeg om al details te geven over waar de meeste neerslag verwacht zal worden, maar feit is wel dat we de situatie de komende dagen goed moeten monitoren, want er kan regionaal opnieuw wateroverlast optreden door hoge cumulatieve neerslagsommen.

Rekening houdende met de zeer natte context van de afgelopen dagen zou dat wel eens opnieuw problemen kunnen opleveren m.b.t. wateroverlast. We verwachten dat de koers van het laag en de frontale zones de komende dagen nog wel wat zal schommelen in de verschillende modelruns. Hieronder het overzicht volgens weermodel ECMWF en het Duitse model ICON.

Druk- en neerslagkaart volgens ICON dinsdag en woensdag

Opnieuw regionaal een zondvloed met wateroverlast?

Overvloedig veel regen volgens ICON

We zoemen hierbij wat verder in op de weermodellen. Vooral ICON is erg fors in de cumulatieve neerslagsommen tegen woensdagavond. Op sommige plekken berekent dit model cumulatief tot woensdagavond meer dan 100 millimeter regen. Dat doet terugdenken aan de situatie van afgelopen vrijdag in de Moezelstreek.

Laat ons hopen dat het zo ver niet hoeft te komen, maar we moeten dit sowieso goed blijven opvolgen. De bodem is al verzadigd, dus alles wat er nog bij zal vallen wat overvloedig is, zal afstromen met risico op wateroverlast.

Cumulatieve neerslagsom tegen woensdagavond volgens ICON, met veel regen!

ECMWF iets gematigder, regionaal veel regen

Het Europese weermodel ECMWF is iets milder in haar berekeningen, maar ook dit model laat al aanzienlijke neerslagsommen zien tot 70 à 90 millimeter cumulatief tot woensdagavond. Dat blijft aanzienlijk.

Cumulatieve neerslagsom volgens ECMWF tot woensdagavond.

Conclusie: De weersituatie op dinsdagavond, -nacht en woensdag moeten we de komende dagen goed opvolgen. Als het lagedrukgebied stationair boven de Benelux komt te liggen en de actieve storingen ook ter plaatse blijven trappelen, moeten we potentieel opnieuw hoge cumulatieve neerslagsommen vrezen regionaal. We blijven het de komende dagen opvolgen. Blijf dus onze updates zeker volgen komende dagen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken