5 januari 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

2014 zit er op. Het was een bewogen jaar in de wetenschap met nieuwe ontdekkingen, successen en enkele teleurstellingen. Hieronder een kort overzicht van wat ik van 2014 onthoud, zonder teveel in detail te gaan. Ik ben alvast benieuwd naar wat 2015 voor ons in petto heeft.

Jaaroverzicht wetenschap 2014

April 2014 – Tweede thuis?

NASA kondigde aan meer dan 700 nieuwe exo-planeten te hebben ontdekt. De dichtstbijzijnde zou zich op minder dan 500 lichtjaren bevinden: Kepler-186f. Deze planeet is gelijkaardig aan de Aarde en zou vloeibaar water kunnen hebben aan de oppervlakte.

Mei 2014 – Nieuwe meteorenregen

De Camelopardalids werden op 24 mei voor het eerst verwacht. Deze restanten van de komeet 209P/LINEAR moesten zorgen voor een heel spectaculaire ‘vallende sterren’-regen of voor helemaal niets… Helaas leek het eerder om het tweede te gaan. Er werden amper meteorieten waargenomen. Blijkbaar liet de komeet niet voldoende materiaal achter om voor een grote show te zorgen.

Lees het volledige verhaal hier: Nieuwe meteorenregen op komst

Juli 2014: Het jaar van de supermanen?

Dit jaar waren er drie supermanen te zien. Weliswaar gaat het telkens om dezelfde maan. Een supermaan lijkt uitzonderlijk groot aan de horizon omdat de volle maan op dat moment het dichtst tegen de aarde staat in haar omwenteling.

Meer weten? Supermaan op komst

Augustus 2014: Het rommelt in IJsland

Als vulkanisch eiland kijken we er al niet meer van op dat het rommelt in IJsland. Het stijgend aantal aardbevingen liet weinig twijfel bestaan… er was een uitbarsting op komst. En intussen is deze al maanden aan de gang en op weg om verschillende records te breken.

Holuhraun - Axel Sigurdarson

Alle updates lees je hier: Wat als de vulkaan op IJsland uitbarst?

Najaar 2014

Oktober 2014 – Nieuwe ontdekking op de maan

Wetenschappers veronderstellen dat Oceanus Procellarum, de grootste donkere vlek op de maan, niet ontstaan is door een inslag. Onder Oceanus Procellarum is een grote rechthoek gevonden die wellicht het overblijfsel is van een geologisch pijpensysteem dat lava transporteerde zo’n 3.5 biljoen jaar geleden.

Oktober 2014 – Explosie van de Antares-raket

Alle 2300 kg levensmiddelen en wetenschappelijk materiaal bedoeld als bevoorrading van het ISS gingen in vlammen op. Er vielen geen slachtoffers, maar men bleef wel met een financiële kater van 200 miljoen dollar zitten…

Meer via deze link: NASA-raket explodeert na lancering

NASA ontploffing

November 2014 – Historische landing op een komeet

Philae landt op een komeet. Een wetenschappelijke primeur en de hele wereld keek mee. Een succesvolle landing, maar bij gebrek aan zonlicht om de accu’s op te laden gaat Philae in winterslaap nadat het ons wetenschappelijke data doorstuurde.

Lees het artikel en de live-blog hier: Landing Philae op komeet

ruimtesonde Philae in detail

December 2014 – Curiosity vindt organische moleculen op Mars

De bekende Marsrobot Curiosity heeft kortdurende methaanpieken gemeten op Mars. Een van de vereisten voor het ontstaan van leven, maar een niet-biologische verklaring (door inslagen, chemische reacties) is wellicht waarschijnlijker.

December 2014 – Now you see it, now you don’t

De 200 kilometer hoge geisers op Europa, een maan van Jupiter, zijn plots verdwenen. Wat eerst een grote ontdekking was, is nu een groot mysterie gebleken. Zijn deze uitstoten heel zeldzaam, of zijn ze er gewoon nooit geweest? Mysterie alom bij wetenschappers…

December 2014 – Orion slaagt in testvlucht

Orion is het nieuwe ruimtevaarttuig waarmee de Spaceshuttle vervangen wordt. Het project zit nog in de testfase. In 2017 of 2018 wordt een volgende test verwacht waarbij het tuig een testvlucht rondom de maan zal maken.

Meer hier: Testvlucht nieuwe Orion-capsule

livestream orion capsule

December 2014 – New Horizons ontwaakt

Na een reis van zo’n 9 jaar en 4 biljoen kilometer bereikte de New Horizons, een ruimtesonde van NASA, bijna haar bestemming. Ze is op weg naar Pluto en heeft nog 260 miljoen kilometer te gaan. In januari 2015 mogen we de eerste beelden verwachten en in juli zal de sonde het dichts bij Pluto passeren.

Bronnen: AAAS.org, NewScientist, EOS

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

3 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen