250

Na de hitte worden we vaak in België en Nederland getrakteerd op felle onweersbuien. Die groeiende onweerskansen zien we in quasi alle weermodellen ontstaan voor komende vrijdag. Op 26 juni 2020 wordt de onstabiliteit in de namiddag- en avondperiode optimaal benut voor klank- en lichtspel. We verwachten de eerste buien boven België die daarna geleidelijk opschuiven naar Nederland. In dit artikel bekijken we de weersvoorspelling voor onweer tot in detail.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropisch heet op vrijdag

Net zoals op woensdag en donderdag wordt het ook op vrijdag warm, heel erg warm. We verwachten in de ochtend temperaturen tussen 20 en 25°C. Tijdens de voormiddag ziet de temperatuur haar kans om snel te stijgen naar tropische waarden van 30°C tegen het middaguur. Diverse weermodellen geven in hun berekening een lokale uitschieter tot 32°C.

Op vrijdag wordt het eerst tropisch warm, daarna onweerachtig

De rest van het weerpraatje is duidelijk. Quasi alle weermodellen liggen op één lijn met een toenemend onweerachtig scenario in de loop van vrijdag. De groeiende onweerskansen zijn fors te noemen na 14:00 lokale tijd voor het Belgisch grondgebied. Ook Luxemburg doet mee. Na 18:00 schuiven de onweersbuien op naar het noorden en bereiken ze in een afgezwakte vorm ook Nederland. Of er een onweercomplex gaat ontstaan is op dit moment nog onzeker. We houden dat uiteraard via deze site in de gaten.

  • Wist je dat een stormglas een weersverandering kan aangeven doordat de kristallen van structuur veranderen. Echt cool hebbeding voor in de woonkamer!

Configuratie op de weerkaarten

Om onweerskansen in de Benelux goed te begrijpen is het belangrijk om te kijken naar diverse weermodellen. Voor de weersituatie van vrijdag gebruiken we in dit artikel het Amerikaans en Europees weermodel. In beide weermodellen zien we een lagedrukgebied ten westen van de Benelux en een warmbloedig hogedrukgebied boven het Europees vasteland. Dat is het klassiek recept voor een toenemende onstabiliteit en windschering. 2 factoren die nodig zijn voor klank- en lichtspel.

  • Zelf ook het weerbericht kunnen voorspellen? Gebruik dit handige boek en wordt de meteoroloog van de familie.📖
We herkennen het lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. De zwarte cirkel accentueert de Benelux en de rode pijlen verzorgen de aanvoer van onstabiele en warme luchtmassa’s. Boven Frankrijk worden onweersbuien geboren. (GFS)
Op de Europese weerkaart herkennen we ook de opstuw van warme lucht dankzij het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. (ECMWF)

Onweerskansen vrijdag 26 juni 2020

Dankzij de tropische hitte die voor de onweersbuien wordt opgewekt, beschikt de atmosfeer over veel energie. We verwachten dat de convectie kan starten vanaf 28 tot 32°C. Hoe meer richting het noordoosten, hoe langer het dekseltje op de onstabiliteit kan blijven en de eerste onweerscellen dus ook forser kunnen zijn. Desalniettemin lijkt triggering van onweer geen probleem. Doe daar nog een vleugje windschering bij van ongeveer 20-25 knopen (kts) en dan weet je dat er op vrijdag opnieuw indrukwekkende wolkenformaties mogelijk zijn.

UPdate vrijdag 26 juni (level2 actief)

Waarschuwingskaart donderdag 25 juni (level 1)

Kans op hagel en wateroverlast

Deze hoge temperaturen veroorzaken ongeveer 1500 tot 2000 J/KG aan Surface Based CAPE. Indien de buien later in de namiddag ontstaan kan dat boven het oosten zelfs oplopen tot 2500 J/KG. Als we weten dat onweer ongeveer 100 tot 200 J/KG nodig heeft om zich te laten gelden, dan weten we dat er op vrijdag een enorme hoeveelheid onstabiliteit aanwezig is. De eerste cellen die ontstaan kunnen dan meteen hagel (1 tot 3 cm) en wateroverlast veroorzaken.

Maximale hagelgrootte volgens het Amerikaans weermodel.

Op enige hoogte (700 hPa) is de luchtstroming namelijk vrij zwak waardoor de buien vrij traag van punt X naar Y trekken.

De treksnelheid van buien op 700 hPa is zwak op vrijdag (WetterOnline).
De hoeveelheid regen die buien kunnen veroorzaken is niet van de poes. Op vrijdag lopen de waarden op naar 30 tot 40 mm per individuele onweersbui.

Type onweer?

Bij NoodweerBenelux hebben we een eigen tool ontwikkeld die toont welk type onweer we kunnen verwachten. Uiterst rechts bovenaan zie je de term ‘supercell‘ staan. Dit is de Koning der buien en kan naast windschade ook wateroverlast en forse hagel genereren. In principe is dit type onweer voor vrijdag niet te verwachten aangezien de windschering net niet voldoende lijkt te zijn. We moeten ervan uitgaan dat de buien boven België zich gaan organiseren in een mogelijk onweercomplex met aan de voorzijde een indrukwekkende wolkenformatie: de shelfcloud.

  • Gek van prachtige wolkenformaties? Dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie als weerliefhebber.
Dankzij veel onstabiliteit en windschering bevinden we ons in het rechtergedeelte van de grafiek. Dit is de zone waar onweersbuien fors kunnen uitpakken met stormschade tot gevolg.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken