22 juli 2019 - 6 min. lezen 2899 reacties

Een uitstulpende hogedrukrug brengt komende dagen Mediterraans-Afrikaanse warmte tot in de Benelux. De temperaturen stijgen onder een stralende zon vlot tot boven 30-35°C. Sommige weermodellen alluderen op een extreme 40°C op donderdag. De grootste kans op deze temperatuur is voor het zuiden van de Benelux (België). Als het vrijdag ook nog zomers warm wordt hebben we de tweede hittegolf van 2019 beet.

  • Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
  • Bekijk onderaan dit artikel ook de livestream op Youtube

Hoogzomers weer in juli ontbrak

Juli werd tot nu toe gedomineerd door een invloed van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. In tegenstelling tot juni kregen we zo niet meteen langdurige hoogvliegers wat betreft de temperatuur maar eerder normaal en regelmatig zelfs iets te fris weer voor de tijd van het jaar.

Tot nu toe was juli eerder koel en duidelijk kwakkelend. (NOAA)

Het weerbeeld bleef wel aan de droge kant waardoor de natuur haar dorst niet heeft kunnen lessen. Buiengordels trokken slechts sporadisch over en grootschalige neerslag voor een langere periode bleef gewoon uit. Het resultaat is een natuur die verder uitdroogt waardoor het neerslagtekort opnieuw problematisch lijkt te worden. Het gras ziet dan wel niet zo dor, het is nu vooral ook de diepere bodem die zorgen begint te baren.

Momenteel heerst een zeer groot cumulatief neerslagtekort van 400 mm. Normaal wordt het neerslagtekort tijdens de winterperiodes volledig weggewerkt. Op 1 januari van 2019 was er echter nog een cumulatief neerslagtekort van 200 à 250 mm. Tijdens de eerste 6 maanden van 2019 is er niet voldoende neerslag gevallen om dat tekort weg te werken. Om die reden dreigt er momenteel opnieuw gevaar op watertekorten ook al is de zomer tot nu toe niet extreem droog. (KUL – Patrick Willems)

Wat er nodig is om de natuur te voorzien van water zijn langdurige regenperiodes en geen (lokale) intense buien. Die zorgen namelijk op korte tijd voor water waarvan het merendeel echter afstroomt en niet in de bodem dringt, een fenomeen gekoppeld aan regenintensiteit en infiltratiecapaciteit.

Hitte opstoot op komst

In juni zorgde een uitgestrekte rug voor een nationale hittegolf. Het werd toen meermaals tropisch warm. De meest intense hitte bleef toen wel net ten zuiden en oosten van de Benelux door de milderende invloed van de Noordzee. In Frankrijk en Duitsland werden hitte-records verbroken met meerdere graden (meer dan 40°C), bij ons gebeurde dat niet.

Komende dagen zorgt een scherpe meandering in de straalstroom voor het uitstrekken van een hogedrukrug boven Europa. Die zorgt voor advectie van warme, of eerder hete, lucht vanaf Spanje-Afrika. Die lucht krijgt amper kans om af te koelen vooraleer ze boven de Benelux arriveert.

Onder invloed van een uitstulpende hoogterug wordt het vanaf dinsdag tropisch warm.

Vrijdag zorgt een hoogtetrog (het omgekeerde van een rug) voor het verdrijven van de ergste hitte naar het oosten. De rug plooit om en draait naar het zuidoosten. Als we nog 25°C halen is de tweede hittegolf van 2019 een feit en die kans zit er toch wel dik in.

Vrijdag nadert een hoogtetrog en lijkt het weer enigszins om te slaan. De kans op koeler weer neemt dan toe.

Dergelijke scherpe meandering van de straalstroom zien we wel vaker maar dit voorjaar en deze zomer is het wel opvallend vaak. Mogelijk is het het gevolg van de hogedruk die al geruime tijd persistent aanwezig is boven Groenland en de bijgevolg negatieve NAO-index, de reeds langste sinds 1950.

Krijgen we deze week een tweede hittegolf?

De definitie van hittegolf is 5 opeenvolgende dagen boven 25°C waarvan 3 dagen boven 30°C. Aangezien we vandaag meer dan 25°C halen en het dinsdag-woensdag-donderdag meer dan 30°C wordt zal het van vrijdag afhangen of we deze week mogen spreken van een hittegolf. Echter, het is maar een woord voor de geschiedenisboeken want hitte komt er sowieso.

Donderdag lijkt het erg heet te worden met temperaturen tot 38°C en meer. Mogelijk tikken we 40°C aan, dat zou helemaal hallucinant zijn. (ECMWF)

Vandaag domineert de zon maar zijn er ook nog hoge wolkenvelden aanwezig. De temperaturen klimmen op de meeste plaatsen boven 25°C met zeer lokaal een tropische 30°C. Aan de zee is het iets koeler aangezien de wind uit het zuidwesten waait en er zo wat koelte van het zeewater het land wordt opgeblazen.

Morgen draait de wind naar het zuidoosten en wordt de aangevoerde lucht nog veel warmer. Het kwik stijgt nu tot boven 30°C bij een stralende zon. Hoe meer naar het noorden, hoe minder de warmte tot uiting zal komen.

Woensdag en donderdag worden (extreem) hete dagen met temperaturen boven 35°C. Er zijn zelfs weermodellen die donderdag temperaturen tot 38-39°C en zelfs nog wat hoger? voorzien. Dat betekent dat de hoogste temperatuur ooit gemeten in de Benelux (38.8°C) in de buurt komt.

Een situatie die we goed in de gaten zullen houden komende dagen. Uiteraard breek je zo’n record niet zomaar. Daarvan zal de zon volop moeten schijnen en de wind niet te hard blazen. De droogte van de bodem speelt de hoge temperaturen wel in de kaart.

  • Vind je deze temperaturen te heet? Deze (kleine) airco brengt verkoeling 🥵
Vrijdag zou het mogelijk kunnen onweren al is de kans voorlopig nog eerder klein.

Vrijdag wordt de hitte met de passage van een hoogtetrog naar het oosten verdreven. Typisch gebeurt dit in de Benelux met onweer maar of dat effectief zal gebeuren moeten we nog even afwachten. Om onweer te vormen zijn alle ingrediënten (onstabiliteit, vocht, trigger) namelijk nodig en dat lijkt nog niet zo zeker.

Op basis van de weerpluim lijkt het bovendien nog niet zeker dat de hitte helemaal verdreven zal worden. De 35°C geraken we wel kwijt maar de 30 en zeker de 25°C blijft in de buurt liggen. Mogelijk gaat de warme periode na donderdag-vrijdag dus nog wel even door…

  • Snel grote ruimtes afkoelen? Dan mag deze airco niet ontbreken 🥵
De nieuwste weerpluim van het Europese weermodel is bijzonder warm voor komende dagen.

Livestream via Youtube

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen