3 april 2014 - 5 min. lezen 6 reacties

De onweerskansen in april worden opnieuw dermate besproken in een vrij nieuw concept. Tot voor kort werd er op onze website voor iedere kans een apart artikel geschreven. Doordat er op een gegeven moment bijna iedere dag kansen zijn gaan we dit vanaf deze maand veranderen.

U zal in dit artikel alle onweerskansen (die wij belangrijk genoeg vinden om te bespreken) kunnen terugvinden alsook links naar informatie die wij eerder in 2012 – 2013 – 2014 hebben geschreven. Op die manier hopen wij het gebruiksgemak van de website te optimaliseren en zo hoeft u ook nooit iets te missen van belangrijke info.

Omdat wij soms op heel wat plaatsen tegelijk waarschuwen, is het onmogelijk geworden om telkens opnieuw informatie te herhalen. Daarom kan u hieronder de meest belangrijke links raadplegen tijdens onweer/noodweer.

Onweerskansen in april

Vandaag (donderdag 3 april) en ook op vrijdag zien we een verhoogde kans op fikse buien met lokaal onweer. Veel heeft te maken met de ligging van een vore over België en Nederland. Tegelijkertijd zorgt de temperatuur op 2 meter voor latente onstabiliteit. Beiden kunnen elkaar versterken en onweer genereren in de loop van de namiddag / avondperiode. Wij verwachten niet meteen het grote geweld (forse hagel en/of windverschijnselen).

De grootste kansen op deze buien worden gereserveerd voor het centrale deel van de Benelux inclusief de gebieden grenzend aan Duitsland. Vanwege de kans op flink wat neerslag op korte tijd en een lichte bliksemactiviteit werd een code geel voorzien. De waarschuwingskaart kan u later vanmiddag vinden op onze Facebookpagina.

Onweerskansen 4 april

Vandaag opnieuw een kleine kans op onweer voor een deel van de Benelux. Met een marginale CAPE in het zuidoosten en oostelijk deel van de Benelux kunnen er in de loop van de namiddag / vroege avond enkele buien ontstaan. Door hun lage treksnelheid kunnen ze lokaal voor veel neerslag zorgen. Daarom werd er gekozen voor een marginale code oranje voor deze gebieden. Elders verwacht ik weinig tot geen interessante buien. De bewolking overheerst boven België en Nederland.

Onweerskansen 7 april

De maand april hebben we qua kansen op donder en bliksem alvast goed ingezet. De winter betekende voor de winterliefhebbers evenveel als een wagen zonder benzine en daar hopen wij dus niet op wat het onweerseizoen betreft. Voor maandag stijgen de kansen opnieuw wat betreft pulse-onweer (onweer dat snel ontstaat en weer afneemt). Concreet betekent dat er in de namiddag enkele buien gaan ontstaan die vergezeld gaan van een lokale donderklap. Gestructureerd onweer met op meerdere plaatsen in het land klank- en lichtspel verwacht ik niet.

Onweerskansen 19 april

Na het onweer in het begin van de maand nadert de komende dagen een nieuwe episode. Door een naar oost ruimende luchtstroming en de invloed van een (kleine) depressie in de bovenlucht wordt de atmosfeer in de onderste meters onstabiel. In samenwerking met een stijgende temperatuur lijkt dat voldoende voor donder en bliksem. Opgelet bij onweersbuien uit het oosten, want vaak is de treksnelheid (erg) laag waardoor ze veel neerslag in korte tijd kunnen lossen. Op zondag 20 april moeten vooral de gebieden langs de Frans-Belgische grens rekening houden met forse buien.

Onweerskansen 21 april

We bevinden ons op Paasmaandag nog steeds in een onstabiele omgeving. Vooral het oosten van Nederland en delen van Vlaanderen komen later vanmiddag terecht in een luchtsoort waarin buien gaan ontstaan (mede door toedoen van een ondiep lagedrukgebied boven Duitsland).

De weersverwachting is dat er zich buien gaan vormen na het middaguur die door hun lage treksnelheid gepaard kunnen gaat met veel neerslag op korte tijd, hagelstenen (<2 cm) en donder/bliksem. Richting zonsondergang dalen de kansen op intense buien. Dan zal het meestal gaan om geïsoleerde gevallen die regenval produceren.

Onweer 24 april

Door toedoen van een (inactieve) vore over het centrale deel van Nederland werd de atmosfeer gedurende de dag flink onstabiel. Vooral in het noordoosten van de Benelux kwam het geregeld tot fiks onweer. Vandaag ging het veelal om geklonterde buien die we indelen in multicells. Dat betekent dat er hagel, windstoten en wateroverlast mogelijk was. Door de tophoogte van de buien werd er ook op veel plaatsen onweer gesignaleerd. Zwinderen, Odijk (Nederland) en Tongeren kregen ruim 10 liter per vierkante meter te verwerken.

Onweerskansen 25 april

Het maandje april doet goed zijn best wat kansen op onweer betreft. Vandaag op vrijdag 25 april 2014 zijn er nieuwe indicaties dat het in de loop van de vroege namiddag tot onweer komt boven delen van België en Nederland. Doordat de windschering een pak minder interessant is zal het veelal gaan om stationaire buien die lokaal veel neerslag en ook hagel kunnen lossen.

Voorlopige data gaat uit van 1 tot lokaal 3 cm. Planten die u vanmiddag kunt binnenzetten, doen. Hou ook zeker de in hagelradar de gaten. Daar vindt u trouwens de gegevens van hoe hoog de wolk is (tophoogte). Als een wolk 8 – 9 km haalt mag u er zeker van zijn dat het een fors exemplaar is.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken