Serieuze hagelstorm Lichtervelde

Op 7 juni 2014 werd de atmosfeer in de namiddag flink onstabiel door de ligging van een depressiekern ten zuidwesten van Ierland en de aanvoer van tropische luchtmassa’s uit het zuiden van Europa. Op een gegeven moment kwamen de onweerskansen onder vuur te liggen door de doortocht van een vore in de voormiddag. Hiermee gepaard gaande extra bewolking en zelfs wat neerslag.

Dat laatste zal vermoedelijk één van de redenen geweest zijn waardoor het onweer zich zo hevig kon ontwikkelen in het uiterste westen van België.

Stormjagers stonden op scherp

Door de grote mate aan onstabiliteit in combinatie met wat windschering stonden enkele stormjagers van deze website standby. De taak van deze mensen bestaat eruit om onweer vast te leggen op de gevoelige plaat en waarschuwingen mee te geven via sociale media. Dat bleek later vanmiddag door heel wat mensen geapprecieerd te woorden door ‘retweets’ en ‘shares’ op respectievelijk Twitter en Facebook.

Dank om hier actief aan deel te nemen. Mede daardoor werd ook het record qua bezoekers in de loop van de avond bijgesteld.

Bij het zien van de eerste initiatie in het noorden van Frankrijk trokken we richting Diksmuide om meteen de cel te onderscheppen en ons niet te laten vangen door het regengordijn aan de voorzijde van de onweersbui. Echter door het tijdstip van vertrek en weinig geluk met de verkeerslichten en wegenwerken kwamen we daar later aan dan gedacht.

Op de radarbeelden was de bui inmiddels explosief geladen met erg veel ontladingen en vermoedelijk ook forse hagel. Met dank aan de mobiele applicaties van Blitzortung en Wetteronline.

Hagelstorm om U tegen te zeggen

Toen we vanuit Diksmuide opnieuw naar het zuidoosten trokken om aan de oostelijke flank van de supercell plaats te nemen zagen we geen uitweg meer. De bui trok met een rotvaart richting het noorden en nam het roer over van onze stormchase. Zo kwamen we regio Lichtervelde terecht in de kern van de supercell (corepunch) met heel veel neerslag, forse windstoten (vermoedelijk downburst of tijdelijke windhoos) en jawel – hagelstenen die we van ons leven nog niet hadden gezien…

hagelstorm lichtervelde

Gevolg van de hele onderneming was het staken van de stormchase + schade aan de wagen. De hagelschade beperkt zich gelukkig tot de voorzijde van de wagen en het dak. De zijkanten bleven grotendeels gespaard. Elders in West-Vlaanderen (Wingene) werden hagelstenen gesignaleerd zo groot als pingpongballen / duiveneieren.

Komende dagen nog meer onweer

Wie dacht dat we het na vandaag wel gezien hadden komt bedrogen uit. De depressiekern blijft stationair ten zuidwesten van Ierland en blijft warme onstabiele lucht naar onze omgeving aanvoeren. Op zondag worden de kansen op onweer vooral groter in het centrum en het oosten van de Benelux. Op maandag een mogelijk explosieve situatie met een overlap van een enorme onstabiliteit en windschering. Meer updates rond dit onweer via onweerskansen in juni 2014

Lees ook eens:

Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >
Hemelse kleuren

We konden de afgelopen tijd volop genieten van mooie blauwe luchten in de Benelux. Maar hoe ontstaan deze blauwe luchten precies? En waarom zijn de zonsopkomsten en zonsondergangen vaak rood van kleur? Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om...

Florian PolakLees dit artikel >