8 juni 2014 - 3 min. lezen
8 reacties 8

Op 7 juni 2014 werd de atmosfeer in de namiddag flink onstabiel door de ligging van een depressiekern ten zuidwesten van Ierland en de aanvoer van tropische luchtmassa’s uit het zuiden van Europa. Op een gegeven moment kwamen de onweerskansen onder vuur te liggen door de doortocht van een vore in de voormiddag. Hiermee gepaard gaande extra bewolking en zelfs wat neerslag. Echter, dat was vals alarm, want even later brak de Pinksterstorm door met op heel wat plaatsen hagelschade!

Stormjagers stonden op scherp

Door de grote mate aan onstabiliteit in combinatie met wat windschering stonden enkele stormjagers van deze website stand-by. De taak van deze mensen bestaat eruit om onweer vast te leggen op de gevoelige plaat en waarschuwingen mee te geven via sociale media. Dat bleek later vanmiddag door heel wat mensen geapprecieerd te woorden door ‘retweets’ en ‘shares’ op respectievelijk Twitter en Facebook.

Dank om hier actief aan deel te nemen. Mede daardoor werd ook het record qua bezoekers in de loop van de avond bijgesteld.

Bij het zien van de eerste initiatie in het noorden van Frankrijk trokken we richting Diksmuide om meteen de cel te onderscheppen en ons niet te laten vangen door het regengordijn aan de voorzijde van de onweersbui. Echter door het tijdstip van vertrek en weinig geluk met de verkeerslichten en wegenwerken kwamen we daar later aan dan gedacht.

  • Wil je zelf ook het weer begrijpen en voorspellen? Dan is dit boek erg duidelijk voor iedere weerliefhebber.

Op de radarbeelden was de bui inmiddels explosief geladen met erg veel ontladingen en vermoedelijk ook forse hagel.

Pinksterstorm ontplooit zich boven België

Toen we vanuit Diksmuide opnieuw naar het zuidoosten trokken om aan de oostelijke flank van de supercell plaats te nemen zagen we geen uitweg meer. De bui trok met een rotvaart richting het noorden en nam het roer over van onze stormchase. Zo kwamen we regio Lichtervelde terecht in de kern van de supercell (corepunch) met heel veel neerslag, forse windstoten (vermoedelijk downburst of tijdelijke windhoos) en jawel – hagelstenen die we van ons leven nog niet hadden gezien…

  • Wist je dat een stormglas een voorspellingsfunctie kan vervullen? De kristallen in je vloeistof veranderen van structuur! Echt cool.
hagelstorm lichtervelde

Gevolg van deze Pinksterstorm was schade aan de wagen. De hagelschade beperkt zich gelukkig tot de voorzijde van de wagen en het dak. De zijkanten bleven grotendeels gespaard. Elders in West-Vlaanderen (Wingene) werden hagelstenen gesignaleerd zo groot als pingpongballen / duiveneieren.

  • Registreer de hoeveelheid neerslag en temperatuur volledig automatisch. Het weerstation ALECTO 5500 klaart de klus.

Komende dagen nog meer onweer

Wie dacht dat we het na vandaag wel gezien hadden komt bedrogen uit. De depressiekern blijft stationair ten zuidwesten van Ierland en blijft warme onstabiele lucht naar onze omgeving aanvoeren. Op zondag worden de kansen op onweer vooral groter in het centrum en het oosten van de Benelux. Op maandag een mogelijk explosieve situatie met een overlap van een enorme onstabiliteit en windschering. Meer updates rond dit onweer via onweerskansen in juni 2014

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken