6 juni 2018 - 4 min. lezen 233 reacties

Na enkele dagen van relatieve rust in de Benelux op vlak van het weerbeeld moeten we op donderdag 7 juni 2018 opnieuw rekening houden met een sterk onstabiele weersituatie. In de loop van de voormiddag stijgt de temperatuur richting zomerse waarden. Dat levert in de vroege namiddag de eerste buien op in het zuidoostelijk deel van België. Gedurende de namiddag komt het in het binnenland van België ook tot stevige buien met uiteraard kans op onweer en grote neerslaghoeveelheden.

Waar en wanneer kunnen we stevige buien verwachten?

Voor de analyse van de onweerskansen in de Benelux maken we gebruik van de hoogtekaarten op 5,5 km. Hiervoor zijn de weermodellen GFS en ECMWF goed te gebruiken. Op dit moment hebben we nog steeds te maken met een vrij geblokkeerd stromingspatroon. Boven Europa zien we een hogedrukgebied de scepter zwaaien en actieve depressies krijgen op die manier geen kans om West-Europa te veroveren.

lagedrukgebied boven Spanje

Merk de lagedruk op boven het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal). Dat resulteert in deze omgeving in regelmatig veel regen en beduidend lagere temperaturen. Geen slechte omstandigheden als u weet dat het in de zomer gemakkelijk 35°C en meer wordt.

Op donderdag verwachten we de eerste buien op het einde van de voormiddag. Volgens WRF (4 km) en AROME (1,3 km) beginnen de eerste onweersbuien over het zuidoosten van België en Luxemburg. Met een lage treksnelheid op 700 hPa (details hieronder) kunnen de cellen zich traag voortbewegen met een grote kans op hoge neerslagsommen en dus ook wateroverlast. De minste kansen op onweerachtige buien situeren zich over het westen van België en een groot gedeelte van Nederland.

Lage treksnelheid zorgt lokaal voor wateroverlast

Het probleem met de huidige configuratie op de weerkaarten is dat we nog steeds te maken hebben met een zwakke gradiënt. Dat betekent dat eventuele buien zich moeilijk van punt X naar punt Y verplaatsen. De onweersbuien worden getriggerd door de hoge temperatuur en vervolgens is de hoogtestroming dermate zwak dat ze ter plaatse alle neerslag lossen die ze hebben verzameld. Dat heeft eerder in de maand mei voor heel wat wateroverlast gezorgd in België en Nederland (Luik en Aalter om maar enkele steden te noemen).

lokaal tropische temperaturen op donderdag
Op donderdag stijgen de maxima opnieuw vlot boven de zomerse grens van 25°C. Op een lokale plek in de Benelux overschrijden we 30°C. Dit zorgt voor een stevige opbouw van onstabiliteit (MLcape). (Wetteronline)
lage treksnelheid zorgt voor wateroverlast
Op 700 hPa schommelt de windsnelheid tussen 10 en 20 km/u uit zuidwestelijke sectoren. Boven het centrum van Nederland is die zelfs zwak uit variabele richtingen. (Wetteronline)

Technische fiche onweerskansen

Om onweer te laten ontstaan heb je een aantal parameters in de atmosfeer nodig. Zo hebben we liefst een hoge temperatuur ter beschikking en moet er voldoende vocht in de onderste luchtlagen aanwezig zijn. Beide parameters kunnen gecombineerd worden tot een nieuwe parameter: MLcape (Mixed Layer Convective Available Potential Energy). De organisatiegraad van eventuele onweersbuien is laag te noemen door het gebrek aan gunstige windschering in de onderste 6 kilometer.

onstabiliteit op middelbaar niveau
Op donderdag is er een middelhoge onstabiliteit aanwezig boven de Benelux. Ruim voldoende om enkele stevige onweders te genereren. Qua windschering tussen 0-6 km hebben we eerder een zwakke case.
negatieve liftex index gunstig voor onweer
De Lifted Index is negatief wat erop wijst dat de atmosfeer onweer toelaat.
neerslagsignalen aanwezig boven België
Het Amerikaans weermodel berekent een neerslagsignaal boven België. Ook het Europees weermodel ECMWF en de fijnmazige weermodellen berekenen vooral neerslag boven Belgisch grondgebied.

Weersverwachting komende dagen

Het lijkt erop dat we zeker tot komend weekend te maken krijgen met onweerachtige buien die vooral in de namiddag ontstaan. Het is pas begin volgende week dat de weerkaarten alluderen op een wisselvallig en koeler weertype. Boven de Atlantische Oceaan wordt een poging ondernomen om de straalstroom te activeren die ons geregeld regenzones en lagere temperaturen zal opleveren. Wil je de weersverwachting voor de rest van de maand juni volgen, kan je terecht in dit artikel.

straalstroom op de atlantische oceaan
De positie van het lagedrukgebied is na het weekend duidelijk merkbaar op de weerkaarten. Dit activeert een zonaal regime met de instroom van maritieme luchtmassa’s.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
1

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

14 uur geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen
7 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

4 dagen geleden - 5 min. lezen