17 juni 2021 - 5 min. lezen
194 reacties 194

Na een aantal dagen met tropische hitte zijn er op vrijdag 18 juni 2021 opnieuw onweerskansen. Liefhebbers van klank- en lichtspel kunnen dan ook weer uitkijken naar mogelijk enkele felle onweders. Mogelijk pakt het onweer lokaal stevig uit met kans op veel neerslag, hagel en windstoten, en is het dus zoals steeds uitkijken! In onderstaande blog bespreken we de onweerskansen voor vrijdag 18 juni 2021.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onweerskansen 18 juni 2021

Synoptische situatie

Op vrijdag 18 juni bevindt een grootschalig hogedrukgebied zich boven noordoostelijk Europa. De Benelux bevindt zich daarbij nog steeds in een warme en vochtige luchtmassa (Theta-e op 850 hPa > 55 graden), door een zuidelijke luchtaanvoer in de opgaande tak van de straalstroom. Deze is verbonden aan een vrij diepe hoogtetrog boven westelijk Europa, die stilaan oostwaarts opschuift. In deze warme luchtmassa ontwikkelt zich ook een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk, dat stilaan richting het noorden trekt. Deze zal mee helpen in de triggering van mogelijke onweersbuien.

De synoptische situatie op 18 juni 2021 zorgt voor een onstabiele atmosfeer.

Convectie tijdens de namiddag

De dagelijkse gang (er worden vrijdag nog maxima verwacht tussen 28 en 31 graden, wat op de meeste plaatsen voldoende is voor convectie vanaf de grond) en de relatief hoge dauwpunten (tussen 16 en 21 graden) dragen, samen met de gestaag afkoelende bovenluchten door de naderende hoogtetrog, bij aan een potentieel instabiele atmosfeer. In de loop van vrijdag en zaterdag schuiven bovengenoemde synoptische systemen verder door richting het oosten, waardoor de Benelux in minder warme lucht terecht komt en de instabiliteit stilaan afbouwt.

Op vrijdag worden in het binnenland nog maxima tussen 28 en 31 graden verwacht. Vooral over het centrum en oosten kan het dus nog tropisch worden.
Op veel plekken is dit voldoende om de convectietemperatuur te halen. Dit wil zeggen dat er vanaf de grond stapelwolken kunnen ontstaan, die mogelijk verder uitgroeien tot onweersbuien.
Plaatselijk loopt de onstabiliteit (> 1500 J/kg) en de windschering (bijna 40 kts) hoog op. De wolkentoppen zouden op deze sounding kunnen doorgroeien tot bija 12 km hoogte.

Onweerachtige vrijdag

Atmosferische instabiliteit

Na het verdwijnen van eventuele restbewolking in de ochtend en het opruimen van de CIN, door opwarming totdat de convectietemperatuur wordt bereikt, lopen de CAPE-waarden onder invloed van de dagelijkse gang daardoor flink op. Over het algemeen komen de meeste weermodellen met waarden die in de loop van de dag oplopen richting 2000 of 2500 J/kg, wat toch al behoorlijk is.

Bovenstaande zal ervoor zorgen dat er in de loop van vrijdag verspreid regen- en onweersbuien kunnen ontstaan. De verwachting is dat dit vooral over het centrale/noordelijke deel van België en eventueel zuidelijk Nederland gebeurt, onder andere door convectie vanaf de grond in combinatie met eventuele orografische lifting over de Ardennen.

Hoofdreden voor de convectieve initiatie is echter de vore van het thermische lagedrukgebied die over de Benelux trekt. Deze zorgt voor convergentie (het samenvloeien van lucht), die de buien kan doen helpen ontstaan. Deze buien trekken dan in de namiddag en avond verder noordwaarts Nederland in. Over het zuiden van België is de kans op hevige buien iets lager.

Tijdens de ochtend bevindt er zich nog veel CIN, waardoor convectie moeilijk vanaf de grond kan plaatsvinden.
Na het opruimen van de CIN door de dagelijkse gang loopt de CAPE in de loop van vrijdag op richting 2000 J/kg volgens AROME.
De positie van de vore is goed te zien boven België volgens HARMONIE. Deze kan voor een extra duwtje in de rug zorgen door convergentie.

Kans op een lokale supercell

De instabiliteit overlapt met waarden voor de windschering die in de meeste gebieden rond de 30 kts ligt, alhoewel op sommige plaatsen misschien wel 40 kts gehaald wordt. Hierdoor is een plaatselijke supercell ook niet geheel uitgesloten met de grootste kansen over het westen van België en delen van Nederland, waar ze wat dichter tegen de straalstroom liggen. De verticale variatie van de wind is daarbij eerder unidirectioneel, waarbij de wind dus vooral van snelheid verandert en in mindere mate van richting.

Bij de buien is er uiteraard kans op randverschijnselen, met veel regen, hagel en windstoten. Vooral waar de buien initieel ontstaan, kunnen deze stevig uitpakken. De neerslaghoeveelheid kan daarbij oplopen tot meer dan 50 mm op sommige plaatsen en ook de hagelgrootte kan oplopen tot 3 cm of iets meer. De windstoten kunnen bij de buien oplopen tot een 70 of 80 km/h. Uitkijken is dus de boodschap!

Verspreid over de Benelux is er kans op onweer.
Op sommige plaatsen kan veel neerslag vallen.
Bij de buien kan ook grote hagel voorkomen.
Er is bij de buien ook kans op eventuele windstoten.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken