23 juni 2015 - 3 min. lezen 4 reacties

Ongelooflijk hoeveel mensen ons contacteren met de vraag wat voor weertype het wordt gedurende het 4-daags festival Rock Werchter. Niet moeilijk als je weet dat we het hier hebben over een evenement dat wordt georganiseerd in België… En net in dat land is alles mogelijk. Van tropische hitte tot simpel herfstweer.

Hou er ook rekening mee dat de weersverwachting ten alle tijden een update kan krijgen. Deze zetten we neer onderaan dit artikel in 1 van de reacties. Goed de situatie opvolgen en komende dagen nog eens komen piepen is de boodschap.

Festivalweer van 25 tot 28 juni 2015

De Europese weerkaarten worden op dit moment grondig door elkaar geschud door een hogedrukgebied nabij de Azoren (positie ten zuidwesten van Portugal en gesymboliseerd met nummer 1). Onder invloed van een in kracht toenemende depressie op de Atlantische Oceaan (nummer 2) gaat het Azorenhoog geleidelijk opschuiven richting het noordwesten.

Zelfs in die mate dat er een tijdelijke ‘rug’ wordt opgebouwd met stabiele condities gedurende een tijdelijke periode. Voor België en Nederland is dit vaak een tijdelijke situatie en dat is deze keer niet anders. Daarna wordt het pas echt interessant, maar later in dit artikel extra informatie.

luchtdruksituatie juni 2015

Donderdag 25 juni 2015

Het festival neemt haar start op donderdag en dat lijkt de ideale moment voor de weergoden om iets extra uit de mouw te schudden. De berekeningen van de meeste weermodellen gaan uit van maxima tussen 22 en 24 graden bij een wisselende bewolking. Er wordt geen neerslag verwacht dus wie de tentjes moet opzetten (de meest ondankbare job in de zomer van 2015), heeft dus geluk. Windkracht is meest zwak uit westelijke richtingen.

Vrijdag 26 juni 2015

De start van het weekend en het moment waar de weergoden altijd iets meer kunnen dan hetgeen ze voorheen al deden. Zo ook vandaag met een zomerse dag op het programma! Reeds vanaf de ochtendperiode kunnen we rekenen op flink wat zonneschijn. Door de aanvoer van zachte/warme lucht uit het zuidwesten profiteert het kwik en kunnen we net na het middaguur de heerlijke grens van 25°C bereiken en overschrijden. Er zijn zelfs enkele opties aanwezig die gaan richting 27 graden. Ideaal festivalweer als u het ons vraagt.

temperatuur 26 juni 2015

Later in de avond neemt de bewolking toe vanaf het zuidwesten en stijgt de kans op buien. Klassiek deze keer en eventueel vergezeld van onweer. Zware toestanden verwachten wij tot op dit moment niet.

Zaterdag 27 juni 2015

Op zaterdag gaan we dan opnieuw naar af. Zonder een al te grote weeromslag wordt het eigenlijk vrij aangenaam. De zone met wolken en neerslag trekt vrij snel weg richting Duitsland. Vanaf het westen gevolgd door opklaringen. De maxima zetten in de andere luchtsoort een stapje terug naar maxima rond 21 graden. De wind waait meestal matig uit het westen. Dit verscherpt het koudegevoel, dus wat warmer kleden is de boodschap.

Zondag 28 juni 2015

The closing ceremony zoals ze het graag in Nederland noemen. Vandaag gaat Rock Werchter opnieuw een mooie dag tegemoet met aangename maxima. De temperaturen halen 21 tot 22 graden bij een zwak briesje uit westelijke sectoren. Het weerbeeld is wisselend bewolkt met voldoende ruimte voor opklaringen. De kans op regen is ook vandaag klein. Conclusie, genieten van de muziek en enkel in de nacht van vrijdag/zaterdag even uitkijken voor neerslag/eventueel onweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen