Nieuwe sneeuwkansen voor maandag!
Na een winterse zondag(voormiddag) waarbij er in heel het land sneeuw viel (lokaal tot 8 cm!) is de dooi deze namiddag zoals verwacht ingetreden met regenbuien en wind. Winterliefhebbers moeten echter niet lang wachten op de volgende sneeuwkansen. Op maandag trekt er namelijk een nieuwe depressie over de Benelux met aan de west- en noordkant hiervan opnieuw sneeuw.
Sneeuwkansen maandag
De weersverwachting voor morgen is zowaar nog moeilijker/complexer dan die van vandaag. Uiteindelijk waren de weermodellen voor vandaag vrij goed in overeenstemming en werd onze voorspelling van gemiddeld 3-5 cm mooi ingelost. Op de meeste plaatsen viel er zelfs nog wat meer!
Weersverwachting vanavond en vannacht
Vanavond en vannacht trekt de kleine depressie over Nederland naar het oosten en daarbij ook de buien en de neerslag. In het (noord)oosten van Nederland is het nog koud genoeg voor wat winterse neerslag. De wind die deze namiddag soms krachtig waaide met rukwinden tot 80-90 km/uur zal vanavond stilaan luwen.
- Flashback naar de eerste echte sneeuwval in Vlaanderen
Zo krijgen we vanavond en vannacht een tijdelijke adempauze met enkele opklaringen. Lokaal ontstaat er mist in de landelijke gebieden. Na middernacht zal de bewolking echter alweer beginnen toenemen vanaf het zuidwesten op nadering van een volgende depressie. Nog voor zonsondergang begint het te regenen vanaf de Franse grens. De bovenluchten zijn overal te zacht voor sneeuw.
- Handige gids om weerkaarten te begrijpen (winter)
Weersverwachting morgen
Vannacht en morgen zien we dan een nieuwe depressie verschijnen boven het westen van Frankrijk die zich snel verplaatst richting België. Aan de oostflank van dit lagedrukgebied zorgt de advectie van zachte lucht voor hogere temperaturen (zeker in de bovenste luchtlagen) terwijl aan de westflank de luchtstroming uit het noordoosten komt en gevoelig kouder is.
Rondom de depressie ontwikkelt zich vannacht een intense neerslagzone die zich eveneens naar de Benelux verplaatst. Net als vandaag ligt het meest actieve deel van de neerslag op de scheiding tussen zachtere lucht in het zuidoosten koelere lucht in het westen. Zoals gezegd in het weerbericht van vannacht arriveert de eerste neerslag al ruim voor zonsondergang aan de Franse grens. Op dat moment zitten we nog in de zachte lucht waardoor de neerslag overal als regen valt.
Naarmate de depressie zich dan gedurende de voormiddag richting België, naar het oosten verplaatst worden de aangevoerde bovenluchten in een groot deel van het land terug kouder. Vooral ten westen van de depressie lijken de temperaturen weer laag genoeg voor sneeuwval, zeker bij een voldoende intensiteit waarbij isothermie een rol speelt (neerslag neemt de koude mee naar beneden) dan zorgt voor lage temperaturen op 2 meter.
- Wat betekent thundersnow tijdens winterweer?
De grens tussen zachte lucht advectie en koude lucht advectie komt precies over België te liggen waardoor de regionale verschillen groot zullen zijn.
Na de middag schuift de depressie verder door naar het oosten waardoor de aanvoer van koude lucht zich stilaan weer uitbreidt vanaf het westen.
Weermodellen variëren onderling nog zeer sterk wat betreft positie van de depressie en intensiteit van de neerslagzone. Het is afwachten en waarschijnlijk zullen de details pas morgen duidelijk worden. De hoeveelheden neerslag kunnen oplopen tot 20 mm, als dat eens allemaal sneeuw zou zijn.
Hieronder het effectieve sneeuwdek van de laatste GFS run tegen morgenavond. Niet slecht voor de westelijke/noordelijke gebieden zou ik zeggen!
Gedetailleerde sneeuwverwachting voor morgen
Minder dan 24 uur voor de passage van de neerslagzone kunnen we de fijnmazige weermodellen gebruiken voor een gedetailleerde sneeuwverwachting.
De meest fijnmazige weermodellen laten de neerslagband ’s morgens vroeg aan de Franse grens arriveren met regen. Deze band schuift naar het noorden en draait dan met een krul naar het westen. Eenmaal het noorden van België bereikt, lijken de temperaturen koud genoeg voor sneeuw. Ten westen van de depressie valt dan sneeuw, ten oosten regenbuien.
Het COSMO-weermodel komt hierbij, lijkt me, met een realistisch scenario:
Het Arpege-model komt iets later met de sneeuwval en laat deze ook sneller naar het oosten opschuiven:
Het Icon-weermodel is vergelijkbaar met COSMO:
Ook HIRLAM komt met vergelijkbare kaarten (misschien zelf iets intenser).
Samengevat kunnen we stellen dat de kans op sneeuw vrij groot is. Indien de depressie inderdaad snel genoeg doortrekt, zijn hoeveelheden tussen 5 en 15 cm zeker mogelijk. Met de huidige weerkaarten (avondruns) verwacht ik de meeste sneeuw in West- en Oost-Vlaanderen. Ook het uiterste noorden van België lijkt gunstig te liggen. Hoe meer naar het zuidoosten, hoe minder. In Nederland valt de meeste neerslag als sneeuw, maar daar is het afwachten hoever de neerslagzone zal doordringen.
’s Avonds en tijdens de nacht naar dinsdag verdwijnt de neerslag naar het oosten, maar een winterse bui blijft mogelijk. Daar waar het voldoende opklaart, gaat het licht vriezen waardoor het dus gevaarlijk glad kan worden. In de Ardennen vallen alle buien nog als sneeuw.