10 december 2017 - 6 min. lezen
19 reacties 19

Na een winterse zondag(voormiddag) waarbij er in heel het land sneeuw viel (lokaal tot 8 cm!) is de dooi deze namiddag zoals verwacht ingetreden met regenbuien en wind. Winterliefhebbers moeten echter niet lang wachten op de volgende sneeuwkansen. Op maandag trekt er namelijk een nieuwe depressie over de Benelux met aan de west- en noordkant hiervan opnieuw sneeuw.

Sneeuwkansen maandag

De weersverwachting voor morgen is zowaar nog moeilijker/complexer dan die van vandaag. Uiteindelijk waren de weermodellen voor vandaag vrij goed in overeenstemming en werd onze voorspelling van gemiddeld 3-5 cm mooi ingelost. Op de meeste plaatsen viel er zelfs nog wat meer!

Sneeuwval Merksplas
Sneeuwval in Merksplas deze voormiddag.
Sneeuwpop maken
Een sneeuwpop maken kon vandaag zeker en vast. Door de licht positieve temperaturen plakte de sneeuw goed. Bedankt Nicole uit Roeselare voor deze foto.

Weersverwachting vanavond en vannacht

Vanavond en vannacht trekt de kleine depressie over Nederland naar het oosten en daarbij ook de buien en de neerslag. In het (noord)oosten van Nederland is het nog koud genoeg voor wat winterse neerslag. De wind die deze namiddag soms krachtig waaide met rukwinden tot 80-90 km/uur zal vanavond stilaan luwen.

Zo krijgen we vanavond en vannacht een tijdelijke adempauze met enkele opklaringen. Lokaal ontstaat er mist in de landelijke gebieden. Na middernacht zal de bewolking echter alweer beginnen toenemen vanaf het zuidwesten op nadering van een volgende depressie. Nog voor zonsondergang begint het te regenen vanaf de Franse grens. De bovenluchten zijn overal te zacht voor sneeuw.

Depressie over Nederland
Het lagedrukgebied trekt vanavond en vannacht over Nederland naar het oosten. Vanaf het zuidwesten wordt het zo tijdelijk rustiger en droog.

Weersverwachting morgen

Vannacht en morgen zien we dan een nieuwe depressie verschijnen boven het westen van Frankrijk die zich snel verplaatst richting België. Aan de oostflank van dit lagedrukgebied zorgt de advectie van zachte lucht voor hogere temperaturen (zeker in de bovenste luchtlagen) terwijl aan de westflank de luchtstroming uit het noordoosten komt en gevoelig kouder is.

Luchtadvectie
Morgen trekt een nieuwe depressie naar België. Aan de oostflank zorgt zachte lucht advectie voor hogere temperaturen, aan de westflank zorgt koude advectie voor lagere temperaturen.

Rondom de depressie ontwikkelt zich vannacht een intense neerslagzone die zich eveneens naar de Benelux verplaatst. Net als vandaag ligt het meest actieve deel van de neerslag op de scheiding tussen zachtere lucht in het zuidoosten koelere lucht in het westen. Zoals gezegd in het weerbericht van vannacht arriveert de eerste neerslag al ruim voor zonsondergang aan de Franse grens. Op dat moment zitten we nog in de zachte lucht waardoor de neerslag overal als regen valt.

Regen tijdens de ochtend
Op de Modellwetter kaart van Hirlam is te zien dat de eerste neerslag morgenochtend waarschijnlijk in vloeibare vorm valt.

Naarmate de depressie zich dan gedurende de voormiddag richting België, naar het oosten verplaatst worden de aangevoerde bovenluchten in een groot deel van het land terug kouder. Vooral ten westen van de depressie lijken de temperaturen weer laag genoeg voor sneeuwval, zeker bij een voldoende intensiteit waarbij isothermie een rol speelt (neerslag neemt de koude mee naar beneden) dan zorgt voor lage temperaturen op 2 meter.

Sneeuwkaart
Ten westen en noorden van de depressie is het morgen waarschijnlijk koud genoeg voor sneeuwval indien de neerslag intens genoeg is. Ten (zuid)oosten van de depressie blijft het te zacht met dus regen.

De grens tussen zachte lucht advectie en koude lucht advectie komt precies over België te liggen waardoor de regionale verschillen groot zullen zijn.

Temperatuur op 1500 meter
De nieuwe run van het Amerikaanse weermodel (GFS12) berekent het laagje iets noordelijker. De scheiding tussen zachte en koude lucht advectie ligt precies over België. In de gele zone (zachtere lucht) hoeft men zeker géén sneeuw te verwachten bij deze kaart.

Na de middag schuift de depressie verder door naar het oosten waardoor de aanvoer van koude lucht zich stilaan weer uitbreidt vanaf het westen.

Sneeuwkaart
Doordat het lagedrukgebied verdwijnt naar het oosten breidt het gebied met koude advectie zich uit naar het oosten. Mogelijk valt er dan op uitgebreide schaal sneeuw.
Depressie GFS
Vanaf het westen zal de koude lucht na de middag stilaan weer terrein winnen. In het oosten blijft het het langst zacht.
Sneeuwkaart ECMWF
Ook het ECMWF (Europese weermodel) komt morgen in de loop van de voormiddag met sneeuw voor een deel van de Benelux. Enkel ten (zuid)oosten van de depressie valt de neerslag als regen.
Sneeuwkaart ECMWF
Het westen heeft morgen de beste papieren voor sneeuw met de constante aanvoer van koudere lucht op hoogte.

Weermodellen variëren onderling nog zeer sterk wat betreft positie van de depressie en intensiteit van de neerslagzone. Het is afwachten en waarschijnlijk zullen de details pas morgen duidelijk worden. De hoeveelheden neerslag kunnen oplopen tot 20 mm, als dat eens allemaal sneeuw zou zijn.

Hieronder het effectieve sneeuwdek van de laatste GFS run tegen morgenavond. Niet slecht voor de westelijke/noordelijke gebieden zou ik zeggen!

Effectief sneeuwdek
Effectieve sneeuwdek tegen morgenavond berekend met de laatste GFS run.

Gedetailleerde sneeuwverwachting voor morgen

Minder dan 24 uur voor de passage van de neerslagzone kunnen we de fijnmazige weermodellen gebruiken voor een gedetailleerde sneeuwverwachting.

De meest fijnmazige weermodellen laten de neerslagband ‘s morgens vroeg aan de Franse grens arriveren met regen. Deze band schuift naar het noorden en draait dan met een krul naar het westen. Eenmaal het noorden van België bereikt, lijken de temperaturen koud genoeg voor sneeuw. Ten westen van de depressie valt dan sneeuw, ten oosten regenbuien.

Het COSMO-weermodel komt hierbij, lijkt me, met een realistisch scenario:

Cosmo sneeuwkaart
Deze sneeuwkaart van het COSMO-model houdt rekening met smelt- en smeltende sneeuw. Rond 15 uur zou dit het actuele sneeuwdek kunnen zijn vanuit 0 cm vertrokken.

Het Arpege-model komt iets later met de sneeuwval en laat deze ook sneller naar het oosten opschuiven:

Sneeuwkaart Arpege
Sneeuwkaart Arpege-model. Dit is de hoeveelheid die zou vallen tussen 15 en 18 uur.

Het Icon-weermodel is vergelijkbaar met COSMO:

Sneeuwdekverwachting volgens ICON voor de Benelux.

Ook HIRLAM komt met vergelijkbare kaarten (misschien zelf iets intenser).

Samengevat kunnen we stellen dat de kans op sneeuw vrij groot is. Indien de depressie inderdaad snel genoeg doortrekt, zijn hoeveelheden tussen 5 en 15 cm zeker mogelijk. Met de huidige weerkaarten (avondruns) verwacht ik de meeste sneeuw in West- en Oost-Vlaanderen. Ook het uiterste noorden van België lijkt gunstig te liggen. Hoe meer naar het zuidoosten, hoe minder. In Nederland valt de meeste neerslag als sneeuw, maar daar is het afwachten hoever de neerslagzone zal doordringen.

‘s Avonds en tijdens de nacht naar dinsdag verdwijnt de neerslag naar het oosten, maar een winterse bui blijft mogelijk. Daar waar het voldoende opklaart, gaat het licht vriezen waardoor het dus gevaarlijk glad kan worden. In de Ardennen vallen alle buien nog als sneeuw.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken