30 november 2017 - 5 min. lezen 0 reacties

Dat er ons een licht winterse week te wachten stond, was al eerder aangekondigd, maar dat vandaag de eerste sneeuw zou vallen, was toch wel een verrassing. Over het noordwestelijk deel van België kreeg men vandaag quasi non-stop een hele reeks buien over de vloer. Aanvankelijk vielen deze buien onder de vorm van regen en natte sneeuw, maar na enige tijd transformeerden deze volledig in droge sneeuw die accumuleerde tot een sneeuwdek van enkele centimeters. Een winterse verrassing dus!

  • Neem jij al deel aan onze discussies onderaan het artikel?
  • Volg ons zeker ook via de Facebookpagina NoodweerBenelux.

Polaire lucht

Sinds enkele dagen vertoeven we in polaire luchtstromingen die vanuit het noordwesten vrij koude maar gestoorde lucht aanvoeren. De voorbije dagen kregen we dan ook reeds winterse buien cadeau, die vooral ’s morgens her en der reeds voor de eerste sneeuw voor Vlaanderen zorgden. Overdag lagen de temperaturen veelal enkele graden boven het vriespunt wat ervoor zorgde dat de meeste neerslag in Vlaanderen onder de vorm van regen viel of hier en daar lokaal onder de vorm van smeltende sneeuw. Enkel op de Ardense hoogten was het koud genoeg voor droge sneeuw. Daar ligt momenteel dan ook reeds een mooi sneeuwdekje van enkele centimeters.

Koude bovenluchten

Begin deze week kondigden we al aan dat donderdag de dag zou worden om in de gaten te houden in verband met de potentie tot (smeltende) sneeuwval. Een klein lagedrukgebiedje zou vanuit het noorden afzakken naar de Benelux, met zeer koude bovenluchten (tot – 38°C op 5.5 km hoogte!). Dit laatste staat garant voor een sterk onstabiele atmosfeer, met de vorming van pittige buien tot gevolg.

We verwachtten vandaag (aanvankelijk) dan ook stevige buien, die gezien de koude bovenlucht hagel en smeltende sneeuw mee zouden kunnen brengen. Omdat de weermodellen nog steeds licht positieve temperaturen voorspelden aan de grond, voorspelden we dan ook dat de meeste sneeuw als natte sneeuw zou vallen. Enkel indien de neerslagintensiteit hoog genoeg zou zijn (isothermie), zou deze tijdelijk kunnen blijven liggen.

Buientrein

Lagedrukgebied

De weersituatie die we aanvankelijk voorspelden werd vandaag grotendeels bevestigd. Een klein, maar venijnig lagedrukgebiedje trok vandaag over de Benelux, met daaraan verbonden een hele reeks pittige buien die van over de Noordzee België binnentrokken. Wat vooral zeer opmerkelijk was, was dat de buien steeds over dezelfde regio’s trokken, met name voornamelijk over de gebieden ten westen van Brussel. Vooral de gebieden gelegen tussen Gent, Bergen en Brussel kregen zeer frequent en zelfs bijna non-stop buien over de vloer.

De eerste sneeuw voor Vlaanderen GFS
Kaart van het Amerikaanse weermodel GFS voor vandaag. Een lagedrukgebied, gevuld met een koude luchtbel op hoogte trok over de Benelux en bracht de eerste sneeuw.

Eerste sneeuw voor Vlaanderen

Aanvankelijk viel de neerslag als regen, maar al snel ging deze over in smeltende sneeuw. Doordat de buien er bleven aanhouden en de neerslagintensiteit de hoogte in ging, viel steeds meer neerslag onder de vorm van droge sneeuw. Dit werd mogelijk gemaakt doordat de buien bijna continu aanhielden en de neerslag die viel de luchtkolom verder afkoelde richting het vriespunt.

De temperatuur in deze regio’s ging dan ook pijlsnel omlaag (van om en bij de 4°C tot tussen 0°C en 1°C). Dit heeft dan ook tot het gevolg gehad dat steeds meer sneeuw kon blijven liggen en er op sommige plaatsen een sneeuwde van enkele centimeters kon accumuleren.

Uiterste westen en oosten buiten schot

Niet overal kon men vandaag genieten van de eerste sneeuwvlokken… Zoals hierboven reeds vermeld concentreerden de buien zich op het westen van België. Dit zorgde ervoor dat in de oostelijke provincies er veel minder neerslag viel en de neerslag er ook minder intens was. Daar viel de neerslag dan ook hoofdzakelijk onder de vorm van regen en smeltende sneeuw.

Ook het uiterste westen, de provincie West-Vlaanderen, viel uit de boot. Daar was er te veel invloed van het relatief warme zeewater en viel de meeste neerslag onder de vorm van regen. De sneeuwpret was dus (vandaag althans) niet voor iedereen weggelegd…

radarbeeld eerste sneeuw voor Vlaanderen
Radarbeeld waarop te zien is dat de meeste buien zich concentreren op het westen van het land. In het uiterste westen valt er regen. (WetterOnline)

Veel foto’s

De eerste sneeuw in Vlaanderen is steeds een speciaal gebeuren en vandaag was dat niet anders. We kregen via sociale media dan ook verschillende meldingen binnen van sneeuw en ook prachtige plaatsjes van wit besneeuwde landschappen. Hieronder kan u alvast even meegenieten…

sneeuwfoto
Sfeerbeeld van sneeuw in Erpe-Mere. Er ligt enkele centimeter sneeuw! (Wandy Waegneer)

Opletten vannacht voor gladheid

Vannacht wordt het tijdelijk opletten voor gladde wegen. Het gaat overal licht vriezen, waardoor het gevaarlijk glad kan worden op de weg. Daar waar er sneeuw ligt, zal het opletten zijn, want de sneeuw die er ligt zal blijven liggen. Daar waar er geen sneeuw ligt, is het opletten voor rijm- en ijsplekken. Hier en daar kan er ook aanvriezende mist voorkomen. Wees dus voorzichtig als u de weg op moet en pas uw rijstijl aan. Morgen wordt het droger en evolueren we overal terug naar licht positieve temperaturen. De sneeuw die er ligt, zal dan geleidelijk aan wegsmelten.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen