19 september 2019 - 4 min. lezen 364 reacties

Een krachtig hogedrukgebied boven West-Europa zorgt vrijdag en zaterdag voor schitterende najaarsdagen. Met temperaturen tot 25°C is het ook bijzonder zacht en voelt het ronduit zomers. Volgende week lijkt de herfst echter een versnelling hoger te schakelen en stijgt de kans op neerslag van betekenis. Ook de temperaturen zetten dan een (hele) stap terug.

Eerste grondvorst op grote schaal

We kondigden het in het vorige artikel reeds aan, dit weekend krijgen we temperaturen tot 25°C en meer. Na een frissere episode voorbije dagen, met dank aan een noordelijke luchtstroming, zullen de temperaturen dus komende dagen weer gevoelig stijgen. Op veel plaatsen, voornamelijk in het oosten, kwam het deze week ook voor de eerste keer tot grondvorst na de zomer. Dat zijn signalen die wijzen op het feit dat het ondertussen al half september is en de nachten al gedurende 3 maanden langer aan het worden zijn.

Afgelopen dagen vroor het regelmatig lichtjes aan de grond.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag zal het wederom sterk afkoelen en verwacht ik op veel plaatsen lichte grondvorst. Het is dan ook aangeraden om groenten in de open lucht, die gevoelig zijn voor dit soort temperaturen, te bedekken met een deken of een pot.

Minima aan de grond in België morgenochtend.

Nog één keer 25 graden?

Maar zoals gezegd (en beloofd) ziet het weer er vooral vrijdag en zaterdag op en top nazomers uit. Het hogedrukgebied dat momenteel ons weer bepaalt schuift over de Benelux naar het oosten waardoor de wind eveneens naar het oosten en later zuidoosten draait. Uit die hoek bereikt warme lucht vanaf de Middellandse Zee de lage landen (tot 15°C op 1500 meter) waardoor de temperaturen echt de hoogte inschieten. Het gebrek aan vocht zorgt daarbij voor volop zonneschijn waardoor de gele bol het landoppervlak constant kan opwarmen.

Vrijdag en zaterdag worden top nazomerdagen met veel zon en temperaturen die zaterdag stijgen tot 25°C.

Die warme lucht zal vooral op zaterdag voor temperaturen zorgen tot 25°C en meer. Ook zondag wordt het nog zomers warm maar dan wordt de warmte na de middag wel verdreven naar het oosten.

Zomerse temperaturen zaterdag, vooral in België en het zuiden van Nederland.
Zaterdag zou het zomaar 30°C kunnen worden in Parijs.

Weeromslag bij het begin van de herfst

Zondag begint de astronomisch herfst en het lijkt erop dat de weergoden dat ook weten. De dag start dan nog droog met opklaringen en in de nog steeds zacht lucht stijgt het kwik tot 25°C en lokaal nog wat meer. Na de middag arriveert er echter een koufront aan de Frans grens en aan de voorzijde daarvan zullen pittige buien gevormd worden. Buien die gepaard kunnen gaan met onweer en de hoge temperaturen (eventjes) verdrijven naar Duitsland.

Het Amerikaanse weermodel komt met een duidelijke onweersband op zondag.

Volgende week zakt de straalstroom dan meer naar het zuiden waardoor we meer onder de invloed komen van de Atlantische Oceaan. Het gevolg zijn wolkenvelden en regenzones die de weg naar de Benelux eenvoudiger vinden waardoor we moeten rekening houden met een toename van de wisselvalligheid. Of er ook effectief veel neerslag gaat vallen is nog niet duidelijk maar de kans op neerslag van betekenis zit wel in de lift.

De pluimverwachting van het Amerikaanse weermodel GFS is duidelijk.

Ook wat betreft de temperaturen lijken we duidelijk in te leveren. De 25 graden zijn we zeker kwijt, 20°C waarschijnlijk ook. Er komt niet meteen polaire lucht op bezoek maar eerder ‘normale septemberlucht’ waardoor de temperaturen gemiddeld zullen uitkomen tussen 15 en 20°C.

Conclusie

Komende dagen kunnen we volop genieten van nazomerweer met volop zon en hoge temperaturen. Vooral zaterdag wordt een topdag met maxima tot 25°C. Vanaf zondagnamiddag neemt de wisselvalligheid toe en volgende week mogen we regelmatig neerslag verwachten. Ook de temperaturen gaan dan naar beneden.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

3 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen