Tropische donderdag met lokaal hevig onweer
Een kortstondige warmte opstoot zorgt vandaag, donderdag 20 augustus, voor tropische temperaturen in de Benelux. Aan de voorzijde van een naderend koufront stijgt na de middag de kans op lokale onweersbuien, vooral in het westen en boven de Noordzee. De parameters staan op groen voor hevige onweersbuien maar het mechanisme om de onweders te triggeren ontbreekt op de meeste plaatsen. Spannend dus!
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Kortstondige warmte opstoot
De hittegolf is dan wel officieel ten einde gekomen, koel weer hebben we zeker nog niet voor de kiezen gekregen.
Augustus en september zijn maanden die traditioneel korte warmte-opstoten kunnen opleveren. Typisch diepen depressies boven de Atlantische Oceaan dan steeds meer uit door een activerende straalstroom. Zodra de Benelux zich aan de oostflank bevindt komt er een diepe WAA (Warm Air Advection) tot stand, de zogenaamde warmtepomp.
Het contrast in temperaturen boven West-Europa is dan ook zeer groot. Amper 19-20°C in het westen van de Britse Eilanden en 30-35°C in het westen van het Europese vaste land. Een koufront ligt tussenbeide.
Lokaal hevig onweer vanaf het zuiden
Aan de voorzijde van het koufront dat klaar ligt tussen Frankrijk, de Benelux en Groot-Brittannië kunnen er in de loop van de dag/avond enkele lokale onweersbuien ontstaan. Sommige weermodellen houden het volledig droog, anderen berekenen hevige buien. Omwille van de grote explosiviteit van de atmosfeer is een waarschuwing meer dan nodig.
- Ontdek een bruuske weersverwachting dankzij een stormglas! Dit object staat erg mooi in de woonkamer.
De focus van de onweersbuien ligt op het westen van de Benelux en op de Noordzee. Hoe meer naar het oosten, hoe kleiner de kans op een onweersbui. Sommige weermodellen (Harmonie) berekenen zelfs helemaal geen buien. Bij deze weermodellen wordt er niet voldaan aan de convectie temperatuur en is de convergentie te beperkt. Afwachten dus! We houden in dit soort situaties de radar- en bliksembeelden best goed in de gaten want zodra er iets ontstaat kan het razendsnel gaan.
Bekijk hier onze waarschuwingskaart!
- Op zoek naar een goede en stevige paraplu om windstoten te trotseren? Maak kennis met de stormparaplu!
Welk type onweer kunnen we verwachten?
De parameters staan op groen voor hevig onweer. Dat wil zeggen: grote onstabiliteit (hoge CAPE waardes), en veel dynamiek (veel windschering). Goed georganiseerde multicellen/supercellen zijn mogelijk, voornamelijk in het westen en op de Noordzee. Door de sterk toenemende windsnelheid (nabijheid jetstreak) worden de buien vooruit geduwd en kunnen er eenvoudig boogsegmenten tot stand komen.
- Hoe ontstaan donder en bliksem? Ontdek alle informatie in dit boek. Ideaal voor iedereen die interesse heeft in extreem weer. ⚡
We benadrukken wel dat het zal gaan over lokale fenomenen die kunnen ontstaan als gevolg van het bereiken van de convectie temperatuur (~ 29-32°C) of door convergentie nabij de naderende vore of het koufront. De mechanismen om het onweer te triggeren lijken vooral in het westen en op de Noordzee bevorderlijk. Daarom kiezen we in die regio’s voor een level 1 waarschuwing, mogelijk later vandaag bijgewerkt naar level 2.
Door de grote onstabiliteit kunnen de buien zeker gepaard gaan met significante hagel (2-4 cm als maximum). Ook hier geldt weer: waarschuwen is nodig maar de kans op dergelijke groottes is eerder klein. Door de hoge wolkenbasis zijn er eveneens gemene windstoten (valwinden, downbursts) mogelijk. Windstoten variëren van 80 tot 100 km/u aan de voorzijde van felle buien.
Conclusie? Vandaag krijgen we een tropische dag in de Benelux met maxima tot 32°C langs de grens met Duitsland en 27-31°C elders. Tijdens de namiddag/avond stijgt vanaf het zuidwesten de kans op lokaal hevig onweer, voornamelijk in het westen. Het potentieel voor hevig onweer is aanwezig waardoor een level 1 waarschuwing zeker op zijn plaats is.
Sommige linkjes bevatten affiliate