13 maart 2020 - 4 min. lezen 148 reacties

Op 12 maart kon de Benelux al genieten van veel zon, maar de wind was echter nog voelbaar aanwezig. Enkele lokale buien konden ook nog ontstaan op de dagelijkse gang. De komende dagen gaat deze buienneiging er steeds meer uit en verhoogt de kans op droog en rustig voorjaarsweer. Neigt dit naar lente of toch maar niet?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Vroeg lenteweer in Spanje

Een blik op de Europese weerkaart geeft ons een interessant beeld. Voor het eerst in een lange tijd lijkt de straalstroom wat af te zwakken en zich niet meer boven de Benelux te positioneren. Dat was op donderdag al te zien en dat is vandaag/13 maart 2020 ook zo. Buiten enkele lokale buien blijft het op de meeste plaatsen droog en kan de zon er op verschillende plaatsen doorkomen.

Weerkaart Europa. Hogedruk domineert in het zuidoosten terwijl lagedruk prominent in beeld blijft boven het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en Europa.

Boven Scandinavië is een zeer diepe trog aanwezig met koude lucht. Ook het noorden van Nederland pikt nog een deel mee van die trog. Met deze trog trekken koude bovenluchten mee waardoor er verspreid in de Benelux nog enkele buien kunnen vallen, eventueel met korrelhagel. Vooral in Nederland is de kans op buien iets groter dan in België.

In Spanje daarentegen is de lente al volop bezig. De afgelopen dagen werden daar temperaturen geregistreerd boven de 25°C en lokaal zelfs boven 30°C. In de week van 16 maart wordt het daar terug wat frisser door een trog die uitzakt over die regio.

Na het weekend droger en zachter?

Waar enkele dagen geleden de weermodellen nog hintten op droog en vrij zacht voorjaarsweer, liggen de weerkaarten sinds gisteren iets anders. Het wordt wel droog en de zon zullen we te zien krijgen, maar de temperaturen lopen niet meer zo hoog op. Het hogedrukgebied kan zich immers minder goed opwerpen, waardoor de luchtaanvoer van over zee komt in plaats van over land. De straalstroom ligt in beide gevallen wel vrij noordelijk, wat ons hogedrukinvloeden en droger weer bezorgt.

Tot en met dinsdag blijft het quasi droog in zowel het Amerikaanse weermodel (GFS) als het Europese (ECMWF). Vanaf woensdag lopen de neerslaghoeveelheden uiteen. GFS laat de hogedruk zegevieren met weinig neerslag. EC wordt wat wisselvalliger met meer neerslag.

Weerpluimen

De windpluim toont mooi aan waarom de temperaturen lager zullen liggen dan enkele dagen geleden door de modellen weergegeven werden. Na enkele dagen wind uit het zuiden tot het zuidwesten, draait de wind abrupt naar het noordoosten. Vanuit die hoek kan iets frissere lucht opnieuw bereiken. Enkele dagen geleden werd nog een oostelijke tot zuidoostelijke stroming berekend vanaf maandag.

De neerslagpluim van GEFS is beduidend droger dan het EPS. Wel hebben beide pluimen rond 19 maart een neerslagpiek. Bij de temperatuur is er nog vrij veel spreiding. Dit hangt samen met de windrichting die hierboven beschreven is. Hoe meer deze uit het zuiden tot zuidoosten komt, hoe groter de kans op temperaturen boven 15 graden. Blijft de wind eerder zuidwest tot west, dan moeten we genoegen nemen met 10-13 graden. In de tweede helft van volgende week kiest de wind voor het noordoosten en kan het mogelijk nog wat frisser worden (EPS).

Final warming in de stratosfeer

Op dit moment hebben we nog een vrij compacte SPV voor de tijd van het jaar. Deze lijkt wel af te brokkelen en zich op te maken voor een Final Warming in april. De compacte SPV heeft er tot nu toe altijd voor gezorgd dat de lente weinig vrij spel had. Een koppeling tussen de stratosfeer en troposfeer zorgde immers voor een actieve straalstroom.

Nog steeds een zwakke height-wave 1 warming

De komende tijd blijft de SPV ongeveer op dezelfde locatie, maar de zonale winden gaan beduidend naar omlaag. Dit heeft te maken met het minder actief worden van de SPV. De temperatuur in de kern loopt ook op, wat wijst op een kleine verzwakking.

Weersverwachting in een notendop

Het lijkt erop dat de lentekriebels nog even moeten wachten op bevestiging. Daar waar de modellen eerst voor lente gingen, is dit nu een beetje afgebouwd. We volgen het verder op!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen