17 november 2020 - 4 min. lezen
290 reacties 290

Het is een flipperkast op de weerkaarten. Afgelopen dagen toonden de verschillende weermodellen een overgang naar kouder weer. Maar, de straalstroom lijkt nu toch te actief en te zonaal om een echte omslag toe te laten. Het ziet er dus naar uit dat de temperaturen zullen dalen, normaliseren, maar van winterweer is voorlopig géén sprake. De koude lucht lijkt de Benelux nog niet te bereiken.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Weerbeeld komende dagen

Woensdag wordt een topdag. De hogedruk heeft dan voldoende invloed en er staat een stevige zuidenwind. De combinatie van die twee zorgt voor veel zon en temperaturen tot 15°C in de Benelux. Genieten dus!

Zacht weer op woensdag 18 november
Zacht weer op woensdag 18 november.

Donderdag trekt er dan een koufront over en draait de wind naar het noordwesten. De aangevoerde lucht wordt zo gevoelig kouder. Op 850 hPa zakken de temperaturen tot -5°C, op 500 hPa zelfs tot -30°C. Het grote temperatuurcontrast (koude luchten, warme Noordzee) zal een resem buien opleveren, welke gepaard kunnen gaan met een donderslag en korrelhagel. Zeker in de Ardennen kunnen de buien heuse winterse buien worden!

Op 19 november passeert er een trog met koude lucht
Donderdag passeert een hoogtetrog over de Benelux en dalen de temperaturen op 500 hPa tot -30°C. (Wetteronline)
Sneeuwkans neemt toe in de Ardennen
In de Ardennen kunnen de buien donderdagnamiddag en -avond een winters karakter krijgen.

Vrijdag en de dagen daarna komt een nieuw hogedrukgebied op de proppen met een duidelijke stabilisatie. Het gebrek aan advectie van zachte lucht zal er wel voor zorgen dat de temperaturen wat lager liggen.

Persistente trog – rug configuratie

Afgelopen weken domineerde een hogedrukgebied boven het Europese vasteland en lagedruk boven de Atlantische Oceaan. Ondanks pogingen om dit patroon te doorbreken tonen de weermodellen een gelijkaardige setting voor de komende weken. Het lijkt een zeer persistente trog – rug verhouding die voortdurend terugkomt. Uiteraard is dit niet bevorderlijk voor winterweer, vermits we met deze configuratie te maken hebben met een zuidelijke luchtstroming en WAA.

Trog - rug configuratie
Trog en rug op een positie die voor zacht weer zorgt in de Benelux. (Wetterzentrale)

Het ziet er wel naar uit dat de grootste WAA ten westen van de Benelux zal liggen waardoor eerder rustige omstandigheden met minder wind domineren. In dat geval kan het wel degelijk afkoelen tot normale (of zelfs iets lagere) temperaturen, zeker onder een inversie. Het verband tussen weer – temperatuur is in de herfst/winter immers omgekeerd dan in de lente/zomer:

lente/zomer:
Helder weer, weinig wind -> hoogste temperaturen
Bewolkt, veel wind -> laagste temperaturen

herfst/winter:
Helder weer, weinig wind -> laagste temperaturen
Bewolkt, veel wind -> hoogste temperaturen

Dit scenario laat zich ook zien in de weerpluimen. De zaagtand is behoorlijk aanwezig (opklaringen) en de temperaturen zakken, ondanks directe aanvoer van koude lucht.

Pluimverwachting ECMWF
Weerpluim ECMWF op dinsdag 17 november 2020.

Lange termijn west-circulatie?

De nieuwe 6-weekse verwachting van het Europese weermodel ECMWF windt er geen doekjes om. Het model berekent komende 6 weken hogere temperaturen dan gemiddeld voor West-Europa. De signalen zijn ook gunstig voor een vrij actieve straalstroom. Een westcirculatie dus!

Lange termijn voorspelling van ECMWF
Anomalieën voor temperatuur (links) en neerslag (rechts) voor de komende 3 weken. (Effis)

Is er dan geen hoop op winterweer komende 6 weken? Uiteraard wel! Weermodellen zijn zelden correct op de lange termijn. Er kan dus nog ‘t een en ‘t ander veranderen. Maar, we moeten wel eerlijk zijn en beseffen dat de kaarten voorlopig niet goed zijn voor vroegtijdig winterweer. De koude lucht lijkt nog niet meteen uit te stromen richting Benelux.

Om te einden toon ik vandaag nog een plot van de temperatuuranomalie boven de Noordpool. Uit deze plot blijkt dat het in de stratosfeer bijzonder koud is en blijft. Tot wel 12°C kouder dan normaal. De stratosferische polar vortex is dan ook enorm krachtig!

Temperatuur anomalie Noordpool. (Twitter MJ Ventrice)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken