13 november 2020 - 5 min. lezen
555 reacties 555

November staat tot nu toe in het teken van een krachtig Europees hogedrukgebied. De straalstroom wordt daardoor gedwongen noordwaarts af te buigen, waardoor zachte lucht de weg vindt naar West-Europa. De laatste dagen tonen de weermodellen een mogelijk drastische omslag van dit patroon. Krijgen we kouder weer tijdens de laatste decade van november? Gaan we nog sneeuwvlokken zien in de Benelux in november? Let’s see!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

November 2020 tot nu toe droog en zacht

Het zal jullie niet verbazen dat november 2020 tot toe erg zacht verloopt. Warm air advection, ofwel de aanvoer van zachte lucht, zorgde afgelopen 13 dagen voor temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde voor november. De lokale nachtvorst was een voetnoot.

Temperatuur anomalie in november tot en met 10 november. (Karsten Haustein)

Gemiddeld is de temperatuur in november tot toe zo’n 2-2.5°C hoger. Dat is veel, maar als we kijken richting het noorden en noordoosten van Europa is het nog opvallender. Daar verloopt november tot nu toe extreem zacht met een anomalie van meer dan +5°C. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de sneeuwdekomvang in Eurazië vandaag de dag uiterst klein is. De winter heeft tot nu toe weinig tot geen voet aan land. Bomen in Lapland vertonen knoppen aangezien ze denken dat het lente is. Normaal? Nee, absoluut niet!

Sneeuwdekomvang in Eurazië. (NOAA)
In Eurazië ligt duidelijk minder sneeuw dan normaal. In Noord-Amerika daarentegen ligt er meer sneeuw dan normaal. (Rutgers lab)

Dankzij de dominantie van hogedruk was het ook relatief droog weer, al zorgden lokale buien de afgelopen dagen wel voor een veranderlijk patroon. De subtropische lucht die aan de oostkant van de hogedrukrug naar het noorden werd gepompt zorgde ook in Svalbard voor uitzonderlijke hoge temperaturen. Op 12 november werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in de maand november.

De hoge temperaturen laten zich niet alleen zien in het gebrek aan sneeuw, maar ook door het meten van hoge temperaturen van de Baltische Zee. Die is momenteel zo’n 3°C warmer vergeleken met vorig jaar (en in vergelijking met normaal) en bevat in het noorden nog amper tot geen zee-ijs.

De Baltische Zee is duidelijk warmer dan vorig jaar en bevat minder ijs (~ jäätä). (Finnish Meteorological Institude).

Hogedruk gaat op de wandel

Aan alle hogedrukliedjes komt een einde. De straalstroom duwt de kern van hogedruk komende dagen naar het oosten, waardoor de invloed van de Atlantische Oceaan op ons weerbeeld toeneemt. Dat gaan we vooral zondag merken met dan een actieve regenzone (koufront) met felle rukwinden. Deze frontale zone hangt samen met een lagedrukgebied dat zich komende dagen uitdiept als gevolg van cyclogenese aan de linker uitgang van de jet.

Meer invloed van lagedruk komende zondag. De hogedruk verplaatst zich naar het oosten. (Wetterzentrale)

De passage van het koufront zal op veel plaatsen voor een tiental liter water per vierkante meter zorgen. Daarmee wordt het maandtotaal flink opgetrokken!

Neerslag op zondag 15 november.

De weermodellen zijn ook consistent in de berekening van een stevig windveld op zondag. De rukwinden kunnen uithalen tot 80 km/u op basis van de laatste runs, maar ik heb zo’n vermoeden dit kan de komende dagen nog kan oplopen.

Veel wind op zondag 15 november.

Maandag houdt het wisselvallige weer waarschijnlijk nog wel aan door de nabijheid van de straalstroom. De herfst lijkt terug een versnelling hoger te schakelen! Een drastische omslag na het hogedrukweer van de voorbije dagen/weken.

Doet winter eerste poging?

Een portie ijskoude lucht lijkt in de loop van volgende week uit te zakken vanaf het noorden. Daardoor komt een echte polaire glijbaan op gang met bovenluchten tot -10°C op 850 hPa. Wauw! Kouder weer lijkt zich aan te dienen.

Polaire glijbaan eind volgende week? (Wetterzentrale)

De weerpluim van het Europese weermodel is afgelopen dagen dan ook plots een pak interessanter geworden voor de komende 10-14 dagen. Richting de laatste decade van november tekent er zich een markante afkoeling af met temperaturen die zakken tot het langjarig gemiddelde en zelfs daaronder. Tegelijk zien we vrij grote neerslagpieken, duidend op een komen en gaan van frontale zones.

Traditioneel zijn dat interessante situaties. Ofwel met herfststormen, ofwel met winterse verrassingen want o ja, de kans daarop neemt toe! We zien een duidelijke overgang naar mogelijk kouder weer.

Weerpluim van het Europese weermodel.

De weermodellen komen immers al een paar runs op een rij met winterse signalen tegen eind volgende week. Oké, het is nog ver en uiteraard, het is nog onzeker. Maar het toont wel aan dat er een drastische omslag op til is in weerland. Geen hogedruk blokkade meer boven Europa!

Het sneeuwdek breidt komende 7 dagen uit op verschillende plaatsen, aldus GFS.

Tot slot toon ik deze week nog de evolutie van de Polar Vortex. Die is momenteel gezond en sterkt aan. Weinig speciaals onder de zon wat betreft deze index!

De Polar Vortex is en blijft iets sterker dan normaal voor deze tijd van het jaar. (H. Attard)

Kouder weer en dikke sneeuwdump in de Alpen

Momenteel zijn de skigebieden dicht, maar op basis van de laatste info zouden begin december terug enkele skigebieden de liften openen. In de aanloop hiernaartoe lijkt er volgende week een dik pak sneeuw te kunnen vallen in de Alpen. Lagedrukgebieden, een warme Middellandse Zee, een straalstroom in de buurt en de advectie van polaire lucht. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een dikke sneeuwdump. Dat wordt webcambeelden spotten! Kouder weer lijkt er sowieso aan te komen.

Volgende week vrijdag een dik pak sneeuw in de Alpen? De kans zit er in! (Wetteronline)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken