3 juli 2020 - 4 min. lezen 196 reacties

Ondertussen is juli gestart, maar met het begin van de zomervakantie is ook de zomer op vakantie vertrokken richting het zuiden. Lagedruk zwaait met de scepter en bezorgt ons van tijd tot tijd licht wisselvallig weer. Komt de zomer met hitte nog terug naar de Benelux?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Actieve straalstroom

Een actieve straalstroom voor de tijd van het jaar zorgt voor wisselvallig weer in West-Europa. In tegenstelling tot andere jaren is er op dit moment weinig meandering te vinden. Dit resulteert in lagedrukgebieden die de weg makkelijk vinden naar het Verenigd Koninkrijk. Aan de zuidflank komen we dan in een vrij stevig windveld te zitten met wisselvallig weer. Hierdoor kan de zomer maar moeilijk standhouden.

  • Hoe voorspel je op een goede manier het weer? In dit boek kan je belangrijke tips raadplegen
Actieve straalstroom op West-Europa
Straalstroom staat gericht op West-Europa.

Weerpraatje komende dagen

Vanaf komend weekend (4 en 5 juli) steekt de wind een tandje bij. Zaterdag kunnen de rukwinden aan de kust oplopen tot 75 km/h. Zondag kunnen ook in het binnenland rukwinden tot 70 km/h optreden en aan zee zelfs iets meer. Wat (lichte) regen staat ook op het programma. Van zomer lijkt dit weekend weinig sprake!

Ook na het weekend lijkt de zomer niet weer te keren en doet de temperatuur zelfs nog een stapje terug. Maandag en dinsdag zouden de temperaturen wel eens geen 20 graden kunnen halen en blijft de kans op een bui bestaan.

Beterschap op komst?

Een echt stabiele zomerse periode zit er voorlopig nog niet in. In het merendeel van de weermodellen wordt echter wel gewerkt aan een nieuwe warmte-opstoot, maar dat is nog zeer onzeker. Vanaf woensdag zou de temperatuur oplopen, om tegen vrijdag boven de 25 graden uit te komen. In Noord-Nederland zou het wel eens wat frisser kunnen blijven dan.

  • Geen zin in hitte-toestanden op de kamer? Kies vandaag voor een airco die gemakkelijk te installeren valt!
Vrijdag verloopt mogelijk zachter met maxima boven 25 graden.

Weer op vakantiebestemmingen

De zomer is dus met vakantie in het zuiden. Zondag lopen vooral in Spanje, Italië en de oostelijke delen van Europa de temperaturen goed op. West-Europa is door de invloed van lagedrukgebieden beduidend koeler. Ook de dagen erna blijft deze tweedeling op het Europese vasteland bestaan, met vooral zomer in de zuidelijke regio’s.

In Spanje kan het kwik zondag zelfs voorbij 40 graden klimmen!

Weerpluimen

Om te kijken of deze opwarming in de weermodellen goed ondersteund wordt, is het handig om te kijken naar een weerpluim. Hier worden verschillende berekeningen van hetzelfde weermodel uitgevoerd, maar telkens met een kleine verandering in de begintoestand, en uitgezet in een grafiek.

  • Interesse in extreem weer overal ter wereld? Dit boek mag niet ontbreken in je boekenkast

Het Amerikaanse weermodel laat een stijging toe van de temperatuur in de tweede helft van volgende week. Zo kan de temperatuur tegen vrijdag 10 juli oplopen tot 25 graden en iets meer, maar dit is onzeker gezien de grote spreiding. Daarna volgt dan opnieuw een afkoeling. Dat het geen stabiele zomerpluim is, is ook duidelijk te zien aan de neerslagkansen. Dagelijks zijn er wel wat neerslagsignalen en vooral de eerstkomende dagen zijn dit signalen van lichte regen en motregen.

Het Europese weermodel schetst ongeveer eenzelfde beeld. Richting vrijdag bestaat de kans dat de temperatuur beduidend hoger ligt, maar er is nog wel wat onzekerheid. Ook na vrijdag is de onzekerheid zeer groot. De enige constante is wel dat er altijd wel kans is op een (lichte) bui.

Kort weerbericht

De komende dagen is er van zomer niet echt sprake in de Benelux. De temperatuur blijft iets onder normaal met af en toe kans op wat lichte regen of een bui. Vanaf woensdag kan het tijdelijk zachter worden met temperaturen tot 25 graden en meer, maar dit is nog sterk onzeker. Het is dus maar de vraag of de zomer volgende week even terug op bezoek komt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen