16 november 2019 - 3 min. lezen 20 reacties

We beleven momenteel een koele novemberperiode met temperaturen die onder de normalen blijven voor de tijd van het jaar. Dit komt door de aanwezigheid van een diepe trog in de straalstroom boven West-Europa. In onze buurlanden viel er de afgelopen dagen sneeuw van betekenis en mogelijk zijn de Ardennen maandag aan de beurt. We blikken alvast vooruit!

Het Europese weermodel berekent deze ochtend een flinke lading sneeuw in de Ardennen op maandag en in de nacht op dinsdag.

Koel november weer

Geknepen tussen een hogedrukgebied boven de Azoren en een hogedrukgebied in het noordoosten van Europa ligt er momenteel een diepe trog boven West-Europa. Polaire lucht stroomt met die trog naar het zuiden en zorgt momenteel voor koel novemberweer. De temperaturen liggen enkele graden onder het langjarig gemiddelde, zeker wanneer het ‘s nachts uitklaart treedt er ook vorst op.

Een diepe trog in de straalstroom zorgt voor koel weer in West-Europa momenteel.

De koudste temperaturen lijken we komende nacht te krijgen met minima die in het grootste deel van de Benelux onder het vriespunt liggen op 2m. Aan de grond duikt het kwik nog verder, tot lokaal -5°C. In combinatie met het vocht in de onderste lagen van de atmosfeer zal dat morgen ongetwijfeld een prachtige ochtend opleveren.

Komende nacht koelt het sterk af, met op de meeste plaatsen lichte vorst. (Wetteronline)

Maandag een pak sneeuw in de Ardennen?

Een lagedrukgebied trekt komende 24 uren vanaf de Middellandse Zee richting Alpen en zal daarbij opnieuw een pak sneeuw geven. Vooral langs de zuidkant is er opnieuw 1 meter wit goud mogelijk.

Weerkaarten berekenen in het zuidoosten van de Alpen alweer sneeuwhoeveelheden tot 1 meter en meer (sneeuwhoogte.nl)

Zondagnamiddag trekt de depressie dan naar Duitsland en Nederland, waar deze maandag post zal vatten. Hiermee samen beweegt een actief neerslaggebied naar het westen, waardoor we maandag in de Benelux een erg wisselvallige dag zullen krijgen met veel regen. In de Ardennen lijkt het echter koud genoeg te worden voor sneeuwval van betekenis.

In de Ardennen kan het maandag-dinsdag sneeuwen.

Het ECMWF, traditioneel het meest accurate van de grote weermodellen, berekent de sneeuwgrens voor maandag-dinsdag rond 400-600 meter, waardoor de neerslag op de Hoge Venen gewoon als droge sneeuw zou vallen. Zoals de eerste afbeelding laat zien, zijn hoeveelheden tot meer dan 20 cm in dit geval mogelijk. Aangezien de bodem niet bevroren zal zijn, lijkt dit een sneeuwlaag van 10-15 cm te kunnen opleveren. Wie sneeuw wil zien houdt maandag dus best maar vrij!

In de Ardennen kan er maandag een sneeuwlaag van betekenis gevormd worden. (Wetteronline)

Fris weer nog niet meteen voorbij

Komende dagen blijft het eerder koel weer. Bij het uitklaren kan het ‘s nachts regelmatig tot vorst komen. Dit lijkt vooral tijdens de nacht op woensdag het geval. Pas richting volgend weekend zou het wat zachter kunnen worden, maar het blijft nog wel wat onzeker.

Het blijft de komende dagen eerder koel weer. (Weerplaza)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen