9 december 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Terwijl Ierland en het UK zich opmaken voor de eerste echte stormdepressie van deze herfst (of is het nu al winter) mogen ze in de Belgische Ardennen volop genieten van de eerste winterperikelen. Afgelopen nacht trok een klein maar intens buiengebied over de regio met op veel plaatsen een (tijdelijk) sneeuwdek van 3 tot lokaal 8 centimeter. 1 van onze volgers op Facebook kon een prachtige impressie maken van hoe mooi de winter wel kan zijn. En de trouwe viervoeter, die had er ook wel zin in 😉

Ardennen genieten van de sneeuw

ardennen genieten van de sneeuw

Tijdelijk winters weerbeeld in België/Nederland

De winterse neerslagzone trok even voor 20:00 vanuit het zuidwesten van Nederland richting het zuidoosten van België. Doordat we ons bevinden in een koelere luchtsoort kan de neerslag een winters tintje aannemen boven de 300 meter. Elders, het laagland, bleef de neerslag veelal beperkt tot doodgewone regen. Heel lokaal werd er smeltende sneeuw, hagel en een donderklap gesignaleerd.

Opmerkelijk. Gisteren werd ons de vraag gesteld hoe het komt dat regen plots kan transformeren in natte sneeuwvlokken. Dit proces heet isothermie en trekt de koude lucht op enige hoogte naar omlaag (door de intensieve neerslag). Vervolgens wordt het de laatste 100 meter van de troposfeer koud genoeg om nog neerslag te veroorzaken in vaste vorm.

Flinke windstoten in de nacht van dinsdag op woensdag

De restanten van de stormdepressie die UK en Ierland zal teisteren (lokaal met golven tot 20 meter op volle zee) bereiken ons in de loop van dinsdagavond. Verbonden aan een regenzone gaat de wind fors aantrekken uit zuidwestelijke sector. De meest krachtige exemplaren verwachten wij tussen 18:00 op 9 december en 16:00 op 10 december. De waardes bereiken dan veelal 60 tot lokaal 80 km/h. Een uitschieter tot 90 km/h behoort eveneens tot de mogelijkheden, maar dan in combinatie met buien.

windstoten woensdagnacht
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken