12 november 2017 - 3 min. lezen 2 reacties

Liefhebbers van sneeuw en winterweer moesten vandaag op de Hoge Venen zijn. Daar viel vanochtend de eerste sneeuw van dit seizoen. Ondanks de licht positieve temperaturen was de sneeuwval van voldoende intensiteit om het landschap tijdelijk prachtig wit te kleuren. De winterpret daar zal echter maar van korte duur zijn, want de sneeuw zal geleidelijk wegsmelten bij licht positieve temperaturen.

De eerste sneeuw

Hoge Venen

De weermodellen hadden het al enkele dagen in de smiezen. Zowel het Europese als het Amerikaans model berekenden de afgelopen dagen voor vandaag de accumulatie van een dun sneeuwdek op de Hoge Venen. Bij het bekijken van de webcambeelden vanochtend konden we vaststellen dat ze het bij het rechte eind hadden.

De snowcam op Mont Rigi, gelegen op de Hoge Venen (670 m), toonde ons immers een met sneeuw bedekt landschap. Ook vanmiddag lag er daar nog een sneeuwtapijtje van enkele centimeters. De eerste sneeuw van het seizoen is dus een feit, althans voor de Hoge Venen. In Vlaanderen en Nederland zullen we hierop allicht nog een tijdje moeten wachten.

twitter NWBNLX snowcam
Twitterbericht van onze weerdienst vanochtend. De webcam van het KMI op Mont Rigi toont een dun sneeuwtapijt op de Hoge Venen.
de eerste sneeuw op Mont Rigi
Ook vanmiddag lag er nog een sneeuwtapijt op Mont Rigi.

Sneeuwvalgrens

De sneeuwval bleef echter beperkt tot de hoogste toppen van de Ardennen. Dit konden we afleiden van de webcam van Wideumont, die gemonteerd staat op een hoogte van 547 m en waar er geen spoor van sneeuw te zien was. Dit toont aan dat de sneeuwvalgrens, de hoogte waarop de neerslag transformeert van sneeuw naar regen, ongeveer tussen 550 en 670 m moet gelegen hebben. Deze grens is van cruciaal belang. Boven deze grens valt er sneeuw, terwijl er onder deze grens doorgaans doodgewone regen valt. Wideumont lag dus duidelijk onder deze grens, terwijl de Hoge Venen rond of net boven deze grens gesitueerd waren.

Wideumont
Op de webcam van Wideumont is geen sneeuw te zien. De sneeuwvalgrens lag dus hoger dan de hoogte waarop deze webcam zich bevindt (547 m).

Waarom kwam het tot sneeuw?

De neerslag van vannacht en deze morgen was verbonden aan een klein lagedrukgebiedje dat over het zuidelijk deel van België trok. Vanochtend sleepte een band met vrij intensieve neerslag over het zuiden. De hoge neerslagintensiteit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de neerslag geleidelijk een winters karakter kon aannemen. De regen is overgegaan in smeltende sneeuw, die tijdelijk in sneeuw is kunnen transformeren, zelfs bij licht positieve temperaturen.

Dit principe wordt isothermie genoemd. Door de hoge neerslagintensiteit wordt de luchtkolom geleidelijk afgekoeld doordat de vallende neerslag verdampt en dit verdampingsproces onttrekt warmte aan de omgeving. Hierdoor kan de luchtkolom afkoelen en kan de sneeuwvalgrens bijgevolg dalen naar lagere hoogtes. Dit heeft er overigens ook voor gezorgd dat de temperatuur op de Hoge Venen in snel tempo kon dalen, van positieve waardes naar waardes rond het vriespunt.

Blijft de sneeuw liggen?

Het sneeuwtapijt op de Hoge Venen zal echter geen lang leven beschoren zijn. De komende dagen worden immers licht positieve temperaturen verwacht, waardoor de sneeuw die er vandaag lag stilaan beetje bij beetje zal afsmelten. Voorlopig wordt ook niet al te veel extra neerslag voorspeld, waardoor het sneeuwdek ook niet verder zal aangroeien. Voor sneeuwpret zullen we dus naar verdere oorden moeten trekken, zoals de Alpen. Daar ligt reeds veel sneeuw en er wordt nog meer verwacht. Meer info hierover volgt in een van de volgende artikels.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
13 Actueel

Onweerskansen vannacht, woensdag en donderdag

1 dag geleden - 6 min. lezen
13

Onweerskansen 30 april 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen