30 april 2021 - 4 min. lezen
434 reacties 434

April duikt in de archieven als een van de koudste aprilmaanden sinds de metingen, en ook de komende periode zullen de temperaturen geen al te hoge toppen scheren en blijven de maxima onder de normaal liggen. Tijdens het weekend is het vaak droog, vooral in België. Over Nederland kunnen er enkele buien tot ontwikkeling komen. Volgende week richt de straalstroom z’n pijlen op de Benelux en dat betekent dat Atlantische regenzones opnieuw hun weg kunnen vinden naar de Benelux en ook de wind zal aanspannen. Het koel en wisselvallig voorjaarsweer houdt dus nog even aan en het weerbeeld zal volgende week eerder aanvoelen als herfst dan wel als lente…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koel en wisselvallig voorjaarsweer blijft nog even aanhouden

De komende dagen blijven de temperaturen ondermaats voor begin mei. Normaal gesproken hebben we rond deze tijd toch wel recht op zo’n 16 à 17°C. Dankzij invloeden van hogedruk, verloopt het weerbeeld tijdens het weekend echter nog vrij gunstig. Begin volgende week wordt de straalstroom actiever en mogen we koel en wisselvallig voorjaarsweer verwachten. Storingen kunnen dan hun weg opnieuw vinden tot de Benelux, en de wind zal ook een tandje bijsteken. Stabiel en warm lenteweer lijkt nog niet meteen aan de orde.

In België vaak droog, over Nederland steeds kans op een bui

Tijdens het weekend kunnen we profiteren van vrij rustig weer. Zaterdag start op sommige plaatsen met nevel, mist en/of lage bewolking. Dat is echter niet overal het geval. Na het optrekken ervan krijgen we op de meeste plaatsen ook de zon te zien. Geleidelijk ontstaan er echter ook stapelwolken in het binnenland en in de loop van de dag drijft er ook meer middelhoge bewolking binnen vanaf het zuiden. De zonnigste papieren lijken weggelegd voor de Belgische kustregio. Op sommige plaatsen in het binnenland kunnen de stapelwolken ook het buienstadium bereiken, vooral over (het noorden van) Nederland. In België zou het meestal droog blijven. De temperaturen komen uit op waarden tussen 9 à 10°C in de kustgebieden, tot 13 à 14°C in het binnenland. Er staat daarbij een vrij frisse noorden- tot noordwestenwind.

Op zondag mogen we een gelijkaardig weerbeeld verwachten, met zonneschijn, maar ook (stapel)wolken. Vooral over Nederland kunnen er dan opnieuw enkele buien tot ontwikkeling komen. Het kwik scoort iets lager, met temperaturen tussen 8 en 13°C. Er waait dan nog steeds een frisse noordwestenwind.

Volgende week koel en wisselvallig

Volgende week komt er verandering in het weerbeeld. Maandag is nog een overgangsdag, er vallen dan enkele buien. De zuidwestenwind voert dan tijdelijk iets zachtere lucht aan. Vanaf dinsdag wordt het wisselvallig met regen en onder invloed van een op dreef gekomen straalstroom zal ook de wind aanspannen. Er zijn dan rukwinden mogelijk tot 80 km/u, aan de kust mogelijk zelfs meer. De temperaturen moeten dan ook opnieuw wat inleveren.

De straalstroom richt zich op de Benelux volgende week.

Wat brengt de lange termijn?

De rest van volgende week lijkt alvast het wisselvallige weer aan te houden en de temperaturen blijven ondermaats voor begin mei. Op de lange termijn vergroot de onzekerheid, en zien we een grote spreiding ontstaan in het ensemble. Komt er eindelijk een kentering naar stabiel en warm lenteweer of blijft het koel en wisselvallig voorjaarsweer aanhouden? Wat mij betreft, mag het nu toch stilaan wat warmer worden…

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken