6 februari 2021 - 5 min. lezen
1 reacties 1

De eerste maand van het nieuwe jaar zit erop. In januari kan de winter soms stevig uit de hoek komen. Dat lukte in januari 2021 niet echt, al kregen we af en toe wel te maken met kleine winterprikjes. Vergeleken met de nieuwe klimatologische gemiddelden van 1991 t/m 2020 was de maand vooral nat en somber. De temperatuur lag iets onder het nieuwe gemiddelde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Fris begin van januari 2021

De maand januari 2021 begon op 1 januari met dichte mist in het westen en midden. Verder was de eerste decade van januari 2021 eigenlijk een voortzetting van het weertype waar de Benelux ook aan het einde van december 2020 mee te maken had. De atmosferische stroming was meestal noordelijk of noordoostelijk. Omdat er geen echt koude lucht ten oosten van ons aanwezig was, werd het niet extreem koud. De temperaturen lagen echter wel lager dan gemiddeld.

Veel dagen verliepen bewolkt waardoor de dagelijkse gang klein was. De eerste tien dagen van de maand verliepen vrij droog. Op 7 en 8 januari 2021 kwam in het zuidoosten veel neerslag naar beneden. In de Ardennen viel er sneeuw en op de 8e lag er op Mont-Rigi zelfs 45 cm sneeuw.

  • Geïnteresseerd in het weer? Dan is dit boek een echte aanrader!📖

Afwisseling tussen warme en koude perioden

Na de eerste decade kende januari 2021 een afwisseling van koude en zachtere perioden. De meeste dagen verliepen somber en grijs. Het was tevens erg wisselvallig en op veel dagen was het ronduit nat. Op 16 januari viel er op uitgebreide schaal sneeuw en er ontstond op veel plaatsen een sneeuwdek van betekenis. In het zuidwesten van België dikte het aan tot lokaal 7 cm. Boven het sneeuwdek kon het in de Ardennen hard afkoelen. In Lacuisine werd met -12,6°C de laagste temperatuur van januari 2021 opgetekend.

Na 16 januari volgde een dooiaanval en de dagen erna liep de temperatuur steeds hoger op. 20 en 21 januari waren de warmste dagen van de maand. In Brasschaat en Kuringen (BE) werd het de 20e 13,4°C, de hoogste temperatuur van deze maand.

De laatste dagen van januari 2021 werden gekenmerkt door wisselvallig weer en de aanwezigheid van de scheiding tussen warme en koude lucht. Meestal was het in het noordoosten van Nederland koud met maxima rond het vriespunt, terwijl het in het zuiden zo’n 10 graden warmer was. Op sommige dagen breidde de kou zich zuidwaarts uit met winterse perikelen tot gevolg.

“Bijzondere” vorst aan het einde van januari 2021

Op 30 januari viel de kou vanaf het noordoosten in. In combinatie met opklaringen kon het in de noordelijke helft van Nederland snel afkoelen. In De Bilt kwam het in de nacht van zondag 31 januari tot matige vorst met -5,4°C. Hiermee werd de langste reeks zonder matige vorst op het Nederlandse hoofdstation verbroken. De vorige matige vorst dateerde van 21 januari 2019.

Ook werd in de havens van Vlissingen (NL) en Zeebrugge (BE) voor het eerst in bijna twee jaar een vorstdag opgetekend. De laatste vorst dateerde al van 1 februari 2019. Tijdens de sneeuwval op 16 januari 2021 kwam het daar nét niet tot vorst.

De eindstand van januari 2021

In totaal was januari in De Bilt met een gemiddelde temperatuur 3,4°C iets kouder dan de ‘nieuwe normaal’ van 3,6°C. In Ukkel was er een grotere negatieve afwijking. De maand januari 2021 eindigde namelijk met een gemiddelde temperatuur van 3 graden tegen 3,7°C normaal.

In zowel De Bilt (links) als Ukkel (rechts) was januari 2021 kouder dan een gemiddelde januari.

De maand was daarnaast erg nat, maar de regionale verschillen waren groot. In het noorden van Nederland was het iets natter dan normaal, maar in de zuidelijke helft van de Benelux was het zeer nat.

In De Bilt viel in totaal 87,8 mm neerslag, maar in Ukkel ving de pluviometer zelfs 131,3 mm op. Daarmee was het een van de natste januarimaanden van de afgelopen decennia. Lokaal was januari in het zuidoosten van Nederland (Maastricht) de natste uit de meetreeks (sinds 1957).

  • Met deze regenmeter meet u gemakkelijk de regen bij u in de achtertuin!🌧️
neerslagtotaal januari Ukkel
In Ukkel was januari 2021 een zeer natte maand. Sinds 1880 waren er slechts vijf januarimaanden met nog meer neerslag.

Januari 2021 was gemiddeld gezien zeer somber, maar ook hier waren er grote regionale verschillen. In het uiterste noorden scheen de zon langer dan gemiddeld, terwijl het in België en Zuid-Nederland extreem somber was.

De Bilt registreerde 52 zonuren tegen 67 gemiddeld. In Ukkel scheen de zon slechts 27 uur en daarmee was het maar net iets minder somber dan januari 2018. Januari 2021 gaat daar de boeken in als de op één na somberste sinds 1981.

Aantal zonuren januari De Bilt
In De Bilt was januari dit jaar somberder dan normaal.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken