10 januari 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Intussen zit de eerste volledige week van het nieuwe jaar erop en dat betekent dat we de weerkundige balans kunnen opmaken van de afgelopen maand december. December 2020 was alweer een zachte maand en vooral ook zeer somber. Qua neerslag verliep december vrij normaal in België, in Nederland viel er iets meer neerslag dan gemiddeld. In de Ardennen lag er in sommige periodes ook een mooi sneeuwdek en kon men genieten van een witte Kerst.

  • Samen met al onze fans, volgers en weerliefhebbers zijn we op weg naar 15.000 euro in de crowdfunding! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

December 2020 was zacht en somber

Zachter dan gemiddeld

Zowel in Nederland als in België verliep december 2020 zachter dan gemiddeld. In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur 5.7°C (normaal 3.9°C) en in De Bilt lag de gemiddelde temperatuur op 5.5°C (normaal 3.7°C). Daarmee was het zo’n 1.8°C zachter dan een normale decembermaand.

Vooral tijdens de 2e decade van december was het zacht en ook de minimumtemperaturen lagen toen zeer hoog. In Ukkel lag de gemiddelde minimumtemperatuur op 3.7°C, daarmee komt december 2020 op een gedeelde 5e plaats van de hoogste minimumtemperaturen, samen met 2011 en 2013.

Er werden ook opnieuw minder vorstdagen geteld, zowel in Ukkel (4) als De Bilt (9). In een normaal jaar zijn er dat respectievelijk 10 en 13. Zowel in Ukkel als De Bilt kwam er voor het zoveelste jaar op rij geen enkele winterse dag voor (Tmax < 0°C).

December 2020 was een sombere maand

December was vooral een sombere maand, waarbij het vaak bewolkt of mistig was. In Ukkel kregen we amper 33.4 uren zonneschijn, terwijl we normaal gesproken toch recht hebben op zo’n 45 uren zon. In Nederland lag de gemiddelde zonneschijnduur rond een normale waarde van 48u, maar daar werden er grote regionale verschillen opgetekend.

Normale tot iets te hoge neerslaghoeveelheden

De neerslaghoeveelheid lag in Ukkel rond een normale waarde. Er viel zo’n 79 mm, terwijl de normaalwaarde rond 81mm ligt. In Nederland viel er gemiddeld over het land iets meer neerslag dan normaal. In totaal registreerde men er 94 mm, dat is zo’n 14mm natter dan gemiddeld.

Opvallende weergebeurtenissen in december 2020

Storm Bella

Op 27 december trok de kleine maar venijnige stormdepressie Bella over de Benelux. Die zorgde vooral langsheen de westkust voor stormwinden tussen 100 en 110 km/u, maar ook in het binnenland werden er stevige rukwinden genoteerd die dag.

Witte Kerst in de Ardennen

In het laagland was het rond de kerstperiode net te zacht voor winterse neerslag. De Ardennen kregen, door hun gunstige hoogteligging, een pak sneeuw te verwerken tijdens de eindejaarsperiode. Hier had storm Bella ook een flink aandeel in. Voor het eerst werd er een level 3 waarschuwing gegeven door NoodweerBenelux.

  • Moet u de weg op tijdens hevige sneeuwval? Bescherm uzelf met deze sneeuwkettingen voor de autobanden.

Men kreeg in de Ardennen (boven 500m) voor het eerst sinds jaren zelfs nog eens een échte witte Kerst! Dat leverde heel wat sneeuwpret ook, maar zorgde ook voor de nodige drukte op de Hoge Venen, waar massaal dagjestoeristen toestroomden tijdens de kersvakantie om er te genieten van het witte goud…

Nieuwe website voor NWBNLX

December 2020 was voor NoodweerBenelux extra speciaal… Onze nieuwe website werd eindelijk gelanceerd! We mochten dan ook reeds talrijke positieve reacties ontvangen van onze volgers. Dat deed enorm veel deugd. En momenteel werken we reeds aan een volgende verrassing…

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken