11 november 2014 - 3 min. lezen 31 reacties

Als alles goed verloopt schrijft de ruimtevaart op 12 november geschiedenis. Voor het eerst gaat er een ruimtesonde landen op een komeet en deze onderzoeken. De satelliet Rosetta heeft er 12 jaar over gedaan om bij de komeet te komen. Sinds augustus 2014 draait Rosetta in een baan rond de komeet die ongeveer 4 km groot is. Van Rosetta zal een onderdeel los komen dat zal landen op de komeet. Dit onderdeel heeft de naam Philae.

Landingsplaats en positie van Philae

De komeet met de naam 67P/Churyumov-Gerasimenko is bij nader inzien niet echt geschikt om eender waar te kunnen landen. Een geschikt gebied heeft liefst geen grote stenen of spleten, hellingen van meer dan 45° zijn geen goede plaats om te kunnen landen. Na de komeet wat grondiger te hebben bestudeerd heeft men enkele mogelijke landingsplaatsen aangeduid met een cirkel en letter.

Op 10 september heeft men Rosetta tot op een hoogte van 30 km laten zakken ten opzichte van de komeet waardoor men de aangeduide landingsplaatsen nog beter kon bestuderen. Op 15 september werd duidelijk op welk gebied men het beste zou landen. De plaats lijkt goed voor zowel wettenschappelijk gebied, als met een minimum aan risico’s voor Philae. Op 29 september liet men Rosetta in een 20 km hoge baan komen. Op 8 oktober ging men naar 10 km hoogte boven het centrum van de komeet om de landing goed te kunnen inschatten.

Landing Philae op komeet

Morgen is een spannende dag tot we hier op aarde een signaal en beeld krijgen dat alles vlot is verlopen. Toch zijn er risico’s. Zo heeft Philae maar 1 kans om te landen en de kans op een succesvolle landing wordt op 75 % gehouden. Het signaal tussen Rosetta en de aarde zal 28 minuten en 20 seconden onderweg zijn. Als alles volgens het boekje verloopt (wijzigingen onder voorbehoud) komt Philae los van Rosetta op 12 november om 9:35 uur onze tijd. Rosetta hangt dan 7 km boven de komeet. Met een snelheid van 1km/uur zal deze dus ongeveer 7 uur later ( +- 16:35 uur onze tijd) landen en onmiddellijk 3 harpoenen in de komeet schieten om zich vast te hechten. Om 17:02 uur zullen we daadwerkelijk weten of de landing succesvol is verlopen.

ruimtesonde Philae in detail

Wanneer de landing perfect is verlopen kan het echte werk pas beginnen. Philae bevat een tiental instrumenten om de komeet grondig te analyseren en zal er een jaar lang blijven. Deze kan ons namelijk veel vertellen. De komeet zal steeds dichter bij de zon komen waardoor deze actief zal worden en Philae het wel eens moeilijk zou kunnen krijgen om verder te bestaan. Ook wetenschappers van het Belgische Instituut voor Ruimte Aeronomie hebben een bijdrage geleverd. Zij hebben namelijk meegewerkt aan het ROSINA – instrument dat de samenstelling van de komeetatmosfeer zal meten.

uitleg landing philae op komeet

We zullen dus de komende dagen soms in spanning kijken over deze missie zal lukken. Je hoeft niets te missen, volg alles live via onderstaande livestream (wij zijn actief morgennamiddag).

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken