22 mei 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

Camelopardalids… Dit is de naam van de nieuwe meteorenregen die op 24 mei voor het allereerst te zien zal zijn op aarde. Deze meteorenregen is afkomstig van stofdeeltjes van de komeet 209P/LINEAR. Wanneer deze stofdeeltjes in contact komen met de aardse atmosfeer branden ze op en laten ze een lichtspoor na, wat wij een vallende ster of meteoor noemen.

Het zou hier gaan om een krachtige meteorenstorm, even indrukwekkend en spectaculair als de Perseïden die in augustus te zien zijn. Extra informatie over de meteorenregen Perseïden.

perseïden

Ontdekking

De komeet 209P/LINEAR werd in februari 2004 ontdekt door het Lincoln Near Earth Asteroid Research Project (LINEAR). Om de vijf jaar legt de komeet een baan af om de zon.

In 2012 voorspelden Esko Lyytinen (Finland) en Peter Jenniskens (NASA Ames Reasearch Center) dat de aarde op 24 mei 2014 de stofwolk van de komeet 209P/LINEAR zal kruisen. De stofdeeltjes die zich in deze stofwolk bevinden zijn voornamelijk in de jaren 1800 achtergelaten en men weet niet hoe actief de komeet toen was. Afhankelijk van de hoeveelheid puin kan dit zorgen voor een immens spektakel van vallende sterren met tot 200 vallende sterren per uur!

Andere wetenschappers bevestigen dat de aarde de stofwolk zal doorkruisen, maar geven aan dat men onmogelijk kan voorspellen hoeveel stof en brokstukken aanwezig zijn. Het kan een krachtige meteorenregen worden of het kan een flop worden.

De baan van de komeet 209P/LINEAR

Zichtbaarheid van de meteorenregen

Men vermoedt dat het hoogtepunt zal plaatsvinden op zaterdagochtend 24 mei van 7 tot 8 uur plaatselijke tijd. Slecht nieuws voor ons, want dan is de zon al op en is de kans klein dat we de vallende sterren kunnen waarnemen.

In Noord-Amerika heeft men meer succes want daar valt het piekmoment ‘s nachts. Maar niet getreurd, de Amerikanen laten ons meegenieten via een live-stream.

Dit alles is echter gebaseerd op wetenschappelijke modellen. Aangezien het een nieuwe meteorenregen is, kan het zijn dat de piek vroeger of later komt. Dus misschien toch even naar de nachthemel kijken.

Waar kijken?

De radiant (het punt waaruit alle meteoren lijken te komen) bevindt zich in het sterrenbeeld Giraffe of Camelopardalis. Dit sterrenbeeld bevindt zich nabij de Poolster. Meteorenregens worden genoemd naar het sterrenbeeld waarin ze voorkomen. Vandaar de naam Camelopardalids.

In tegenstelling tot de verwachtingen, is het niet gekomen tot een intense meteorenstorm. De komeet 209P/LINEAR liet onvoldoende materiaal achter om veel meteoren te produceren. Op sommige plaatsen nam met 5 tot 10 meteoren waar per uur. Een andere mogelijkheid is dat de meteorenregen zich met vertraging nog laat zien.

Bron: NASA

Foto’s: NASA/JPL, NASA/Brett Smith

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen