12 juli 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

In juni 2013 werd in de media veel aandacht geschonken aan een zogenaamde ‘supermaan’. Op dat moment was de maan zo’n 14% groter en 30% helderder dan andere volle manen die in het apogeum staan. Wat vorig jaar voor een spektakel zorgde, komt dit jaar in drievoud terug! Vanavond, op 12 juli en op 10 augustus en op 9 september is maar liefst drie keer een supermaan te zien.

Verklaring van een supermaan

De wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen gaat als volgt: de maan draait in een ellipsvormige baan om de aarde. Dat betekent dat de afstand tussen de maan en de aarde verschilt. De plaats waar de maan het dichtst bij de aarde staat heet het ‘perigeum’. Daar tegenover staat de plaats het verst weg van de aarde, het ‘apogeum’.

waaromsupermaan

Op het moment van de supermaan van vandaag bevindt de maan zich op de kortste afstand tot de aarde, in het perigeum (zo’n 50.000 km dichter dan bij het verste punt van haar baan). Hierdoor lijkt ze groter en krijgen we meer lichtweerkaatsing van de zon op de maan. Niet elke volle maan is zo groot en helder omdat niet elke volle maan samenvalt met die exacte plaats in haar omwenteling. Pas wanneer de volle maan zich het dichtst tot de aarde bevindt, spreken we van een supermaan.

Supermaan of gewone volle maan?

Een supermaan komt wel geregeld voor, maar wordt niet altijd even duidelijk waargenomen. Op zich verschilt deze niet zo heel veel van een gewone volle maan. De toegenomen helderheid is niet altijd zichtbaar bij de aanwezigheid van wolken of bij lichtpollutie. Ook is het moeilijk om het verschil in grootte zo te zien. Wanneer de supermaan laag boven de horizon hangt, valt het echter wel op dat ze veel groter is dan gewoonlijk. De reden hiervoor is niet echt gekend… Maar boven de horizon lijkt de maan vaak veel groter dan hoog in de lucht.

supermaan

Waar kan ik de supermaan zien?

De maan is vandaag te zien rond half tien ‘s avonds (in het OZO) en blijft gedurende de hele nacht waarneembaar tot iets voor zes uur ‘s ochtends (in het WZW), toch als de weergoden ons goed gezind zijn. Hiervoor kan je een kijkje nemen op onze nieuwe pagina ‘weer op uw locatie‘ kan gaan kijken of er al dan niet bewolking zal zijn.

Gebruikte bronnen: NASA

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen