1

Extreme hitte aan de westkust van Noord-Amerika zorgde eind juni voor een “ice quake” ofwel ijs-beving. Deze ontstaat door het plotse instorten van gletsjers en ijskappen. Met record hoge temperaturen tot bijna 50°C kregen de gletsjers rake klappen, en dat werd opgepikt door de seismografen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Extreme hitte

Eind juni zorgde een ingeklemd hogedrukgebied voor extreme hitte in het westen van Noord-Amerika. In het Canadese dorpje Lytton werden temperaturen tot 49°C geregistreerd. De oorzaak was een zogenaamde omegablokkade, in de media aangehaald als “Heat Dome”. Een relatief onbekende term die duidt op een ingeklemd hogedrukgebied tussen twee lagedrukgebieden in. Op die manier kan de zon het lokale gebied optimaal opwarmen en blijft een verkoelende zeewind uit.

Invloed van klimaatverandering

De invloed van de klimaatverandering/klimaatverstoring is niet te ontkennen. De extremen worden namelijk intenser en nieuwe temperaturen die oorspronkelijk niet bereikt konden worden zijn nu wel mogelijk. De absolute hoogste temperatuur werd in Canada gedurende enkele dagen op een rij verbroken.

Wat is een ice quake

De Rocky Mountains is een sterk vergletsjerd gebergte. Door de klimaatverandering smelten de gletsjers in dit gebergte aan een record tempo.

Cryoseismiek

Wanneer eender welke vorm van ijs/sneeuw trillingen veroorzaakt spreken we over cryoseismiek. Een voorbeeld daarvan zijn ice quakes of ijsbevingen. Een andere manier om trillingen te veroorzaken, is wanneer barsten plots kraken wanneer het water erin bevriest.

Aan de rand van gletsjers brokkelen grote stukken ijs af.

De extreem hoge temperaturen in Alaska zorgden eind juni voor een extreem snel smelten van het gletsjerijs. Op die manier ontstonden gletsjerspleten en braken er grote stukken ijs af. Het neerkomen van het enorme gewicht van het ijs op het aardoppervlak zorgde voor trillingen die geregistreerd werden door seismografen. Er werden bevingen, veroorzaakt door de afbrekende ijs brokstukken, geregistreerd tot 2.7-3 op de Schaal van Richter door de geologische dienst USGS. Deze werden gecatalogeerd onder de naam ice quake.

Op de lange termijn ook Antarctica en Groenland?

In tegenstelling tot gebergtegletsjers en ijskapjes smelten de 2 grote ijskappen (Antarctica en Groenland) veel trager. Toch verwachten de wetenschappers dat ook deze twee ijskappen in de toekomst bevingen kunnen veroorzaken. Enerzijds door het instorten van grote stukken ijs, anderzijds door het schoksgewijs omhoog komen van het oppervlak wanneer het gewicht van de ijskap verdwijnt (isostasie).

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen