23 juni 2021 - 3 min. lezen
12 reacties 12

Met temperaturen tot meer dan 50°C wordt er komend weekend een zeldzame hittegolf verwacht voor het westen van Noord-Amerika en Canada. Op 1499 m (850 hPa) stijgen de temperaturen lokaal naar 30 tot 35°C. Voor de temperatuur in thermometerhut te weten moeten we er dan nog eens 10 tot 15°C extra bijtellen. Merk trouwens op dat het ook in het zuiden van Europa op sommige plaatsen verschroeiend warm is. In het zuiden van Italië werd op woensdag 23 juni 2021 een lokale 44°C aangetikt!

Extreme temperatuur maand vroeger dan normaal

Meteorologen verbazen zich over de timing van de enorme hitte-opstoot. Normaliter is het zo dat eind juli en augustus de hoogste temperaturen in deze regio worden gehaald. Mogelijk dat het hitterecord uit 1942 wordt gebroken en de hitte aanwezig blijft tot het einde van deze maand. Voor de regio’s net aan de kust kan de zeebries wat verkoeling brengen, maar sommige weermodellen berekenen daarna opnieuw een opstoot van de hitte.

We zien een bel gevuld met hitte op 1499 m over het NW van Amerika.
Richting 1 juli 2021 schuift de bel met hitte nog verder op naar het noordwesten. Lokaal wordt het 45-50°C!
Op woensdag 30 juni kan het zomaar 121°F worden. Omgezet levert dat 50°C of meer op.

Droogte grijpt om zich heen!

Op onderstaande weerkaart zien we de droogte om zich heen grijpen boven Californië. Sinds meerdere jaren valt daar amper een druppel uit de lucht. Van Oregon tot de Mexicaanse grens is het dan ook kurkdroog. Deze extra en extreme hittegolf in juni zal de situatie daar ter plaatse nog verder op de spits drijven met extra droogte. Afgelopen jaren zijn er reeds miljoenen bomen gesneuveld in de regio en het ziet er naar uit dat er nog vele zullen volgen!

Deze droogte heeft niet alleen effect op de natuur en landbouw, ook de voorziening van stroom voor 7 staten komt in het gedrang. Er wordt op dit moment slechts 37% water voorzien in de Hoover Dam. De generatoren kunnen daardoor op minder hoge kracht werken met dus kans op outages of stroomonderbrekingen. Experten vrezen zelfs voor een eerste stroomonderbreking bij Lake Oroville dat werd gebouwd zo’n 50 jaar geleden.

Groot gevaar voor bosbranden

Langdurige droogte zorgt vanzelfsprekend voor een toenemend brandgevaar. Een kleine vonk kan een enorm gebied in de as leggen. Wist je dat onweersbuien soms ook verantwoordelijk zijn voor grote bosbranden? Bij sommige onweersbuien valt er namelijk geen regen uit de lucht, maar kan het wel tot bliksem komen. Dat komt omdat de regen verdampt in een drogere luchtlaag vooraleer deze de bodem raakt. Deze onweersbuien komen frequent voor in Australië waar de schade vaak niet te overzien is.

Bliksemschichten zorgen lokaal voor bosbranden

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken