Hogere temperaturen op komst maar nog geen lente
Het Azorenhoog schuift komende dagen wat meer op naar het oosten waardoor de aangevoerde lucht uit het zuidwesten zal komen. Dat betekent zacht weer waarbij temperaturen tot 11-14°C mogelijk zijn. Op het Iberisch Schiereiland komt de lente echt op gang met temperaturen die daar woensdag kunnen stijgen tot lokaal 30°C. Is de tendens richting volgend weekend voor de Benelux ook lenteachtig of probeert de winter toch (nog) eens?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Aangevoerde lucht wordt zachter
Meestal is het simpel. Als er een Z in de windrichting zit, is de lucht die aangevoerd wordt, zachter. Zo is het nu ook. Gedomineerd door een zuidwestelijke luchtstroming wordt de aangevoerde lucht in de Benelux komende dagen namelijk merkbaar zachter.
Dinsdag krijgen we een thermisch maximum met temperaturen tot 5°C op 850 hPa. Evenwel niets extreem maar voor het langjarig gemiddelde wel een 5-tal graden te zacht. Op 2m, de officiële hoogte van de metingen, levert dat zowel dinsdag, woensdag als donderdag temperaturen op tot 11-14°C.
Nu moeten we wel niet meteen volop zon verwachten. Er zullen immers nog verschillende regenzones overtrekken, gevoed vanuit depressies boven de Atlantische Oceaan. Het GFS model maakt het zelfs erg bont en berekent temperaturen tot lokaal 15°C in het westen van de Benelux. Halen we een officiële lentedag hier (Tmax > 15°C)?
30°C in Spanje?
In het zuidwesten van Europa is het andere koek. Daar profiteren ze van de gunstige invloed van hogedruk waardoor de regenzones hier in een ruime boog omheen trekken. Resultaat? Temperaturen die op 1500 m stijgen tot 15-17°C, veel zon en maxima op 2 m tot maar liefst 27-30°C. Met de zon erbij is dat zomers weer, zeker en vast.
Wat betreft het zeewater van de Middellandse Zee oogt het trouwens allemaal vrij normaal. Er zijn zones met iets warmer water dan normaal en zones met iets koeler water, maar gemiddeld schommelt het toch rond de normale temperatuur. In het noorden van Europa is dat een ander verhaal. de Botnische Golf is merkbaar warmer dan normaal (tot 2-3°C) met een groot gebrek aan ijs.
Lange termijn oogt eerder fris
De vraag van 10 miljoen, krijgen we nog winterweer of slaat de lente snel toe? Voorlopig oogt de lange termijn droger met temperaturen die nog onzeker zijn. Quasi alle weermodellen komen wel met hogedrukruggen nabij Europa, maar de precieze positionering zal bepalen of dat eerder fris weer oplevert (meeste kans voorlopig) of een vroege lente (T > 15°C).
De pluimverwachting ondersteunt de optie naar droger weer duidelijk. Bovendien lijkt de temperatuursamplitude groter te worden, een indicatie voor opklaringen. De kans op nachtvorst neemt dan wel weer toe.