9 juli 2015 - 5 min. lezen 6 reacties

We hebben de afgelopen tijd perfect zomerweer gehad met een officiële hittegolf en voor velen was het zelfs te warm. Vandaag (woensdag) is er abrupt een einde gekomen aan het zeer warme weertype. Het was zelfs fris en vooral in Nederland buiig.

Ik begin meteen maar met het goede nieuws, de zomer keert helemaal terug maar wel voor heel eventjes. We zien ook weerkaarten voorbijkomen die uitermate teleurstellend zijn voor de vakantievierders in eigen huis. Dus is de vraag: “Hebben de weergoden lak aan de zomervakantie?” Of zijn er nog verrassingen mogelijk?

Eerste maand zomervakantie te koel?

GFS-long range
Lange termijn weersvoorspellingen, hier hebben we weer zo’n weerkaartje met de berekening van de temperatuurafwijking ten opzichte van de norm voor de maand juli. Het kaartje is afkomstig van het bekende Amerikaanse weermodel GFS. Het is behoorlijk blauw ingekleurd en dat is geen goed nieuws voor liefhebbers van hoge temperaturen. Want zou deze berekening uitkomen dan zou de maand juli in totaal 1 à 2 graden lager eindigen dan waar we eigenlijk recht op hebben.

Hallo, we hebben vakantie! De meeste onder ons gemiddeld 3 weken en dat precies in juli. Het zal toch niet? We vragen niet veel, maar 25 graden met een lekker zonnetje is toch niet zo’n hoge eis?

Positie straalstroom ligt verkeerd

straalstroom
We gaan eens kijken of we de verwachte temperatuurafwijking kunnen onderbouwen of dat deze de prullenbak in kan. Met uitzondering van de eerste dagen zien we de positie van de straalstroom precies boven de Benelux pendelen. Voor stabiel en mooi zomerweer zien we dit niet graag.

In deze straalstroom komen namelijk storingen mee en afhankelijk van de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden zijn deze dan actief of minder actief. Lees: veel regen of weinig regen. Voor warm zomerweer kunnen we meestal het beste ten zuiden van de straalstroom zitten. De slechte weergebieden worden dan netjes afgevoerd naar onze noorderburen.

Gematigde temperaturen en weinig neerslag

GFS-ensembles
De gematigde temperaturen en daarbij het verwachte weinige neerslag, kunnen we verklaren als we eens goed gaan kijken naar alle berekeningen in het Amerikaanse weermodel. De meeste ensembles, dat zijn dus de oplossingen van het weermodel, die kiezen voor bovenstaande weerconfiguratie voor de verwachting op 18 juli.

Mooie bijkomstigheid is dat dit weerpatroon al na het weekend inzet en dus een tijd zich lijkt te kunnen handhaven, hierbij hoef ik dus geen andere weerkaart te tonen. We zien een uitloper van het hogedrukgebied boven de Oceaan en depressies in de buurt van Scandinavië.

De Benelux ligt in een koelere (noord) westelijke stroming en daarmee wordt vaak polaire lucht aangevoerd. Dat is dus niet de windrichting die we moeten hebben voor warm zomerweer. Echter het hogedrukgebied houdt wel de meeste neerslag uit onze buurt. Dat betekent dat de droogte aanhoudt.

Vandaar ook dat ondanks de straalstroom gericht staat op onze omgeving het niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn. We zien dus de meeste dagen een afwisseling van zon en stapelwolken die bij ons gematigde klimaat horen met daarbij gematigde temperaturen. Af en toe kan er een zwakke storing passeren met wat neerslag.

Warm zomerweer is niet ver weg

straalstroom 850 hPa
Aanhoudend stabiel en warm zomerweer vinden we vanaf Parijs en verder zuidwaarts de komende tijd. U ziet hier de verwachting van de temperatuur op het 850 hPa vlak. (U mag er 12 tot 15 graden bij op tellen voor de temperatuur op grondniveau.) Hoe roder de kleuren, hoe warmer. De situatie zit een beetje vast de komende dagen. Dat komt omdat de straalstroom aangegeven met de blauwe pijl en cijfer 1 zich niet kan verschuiven.

In het hoge noorden staat een tegendraadse stroming (zwarte pijlen) en rond het hogedrukgebied nabij de Azoren wordt warme lucht (rode pijlen) tot over Noord-Frankrijk vervoerd. De straalstroom zit gevangen tussen deze systemen en kan dus even geen kant op. Met als resultaat dat wij op de grens zitten van het warme en koele weer. Meestal hebben we hierbij met de koelere variant te maken. De wind blijft immers westelijk voorlopig.

Vrijdag, maar vooral zaterdag tijdelijk hoogzomers

zaterdag- temp- GFS
Eerst krijgen we te maken met een kort zomers intermezzo. Het hoogtepunt daarvan gaan we meemaken op zaterdag want dan loopt het kwik met gemak op tot ruim boven de 25 graden. Op sommige plaatsen kan het 28 of misschien zelfs 29 graden worden.

Verantwoordelijk daarvoor is een hogedrukgebied die zich precies ontwikkelt boven onze omgeving, maar helaas een trekrug is. Vrijdag zien we al veel zon en maxima van 22 tot 25 graden. Zaterdag draait de wind tijdelijk naar zuid en kan het dus nog warmer worden. Pak dit mee als u kan! Wij kunnen deze temperaturen voorlopig niet meer beloven.

Pluimberekening Europese weermodel voor Zuid-Nederland

pluim-ECMWF
Tenslotte nog even kijken naar de pluimberekening van het Europese weermodel. We zien de gematigde temperaturen terug in de rode lijn. Dat is ook de hoofdberekening. Deze zit overdag toch nog meest iets boven de 20 graden. Zo slecht is dat allemaal dus nog niet. De andere berekeningen die hoger uitkomen hebben te maken met de warme lucht die vlakbij ons land ligt.

Het hoeft namelijk maar iets op te schuiven en we komen zomaar nog een keer uit op 25 graden volgende week. Dat is natuurlijk wel positief gezien. Houd rekening met de koelere maar ook drogere variant. En als ik dit dan zo allemaal bekijk ziet het er niet heel slecht uit. Een beetje een middenmoot zoals ze dat zouden zeggen in de voetballerij. De vakantie is pas net begonnen. Onderaan in de reacties komen steeds nieuwe updates over het te verwachten weer. Blijf het volgen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

16 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen